Εντείνεται ο διπλωματικός «μαραθώνιος» της Κυβέρνησης ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα στις Βρυξέλλες και των ευρύτερων πυκνών εξελίξεων, με στόχο αφενός την με στοιχεία και χάρτες ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για την διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα, αφετέρου την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των συμμαχιών με σημαντικούς «παίχτες» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον Κόλπο.

Το πλαίσιο εντός του οποίου ξετυλίγεται αυτή η κυβερνητική επιχείρηση, χαρακτηρίζεται από αρνητικά και θετικά δεδομένα και εξελίξεις.

1

Από τη μια, ο Ερντογάν υποδέχεται στην Τουρκία τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας (τον οποίο κατηγορούσε ως «δολοφόνο», σύμφωνα με τουρκικά Μέσα, για τον θάνατο Κασόγκι) και υπογράφει μαζί του οικονομικές και… αμυντικού χαρακτήρα συμφωνίες, όπως λένε στην Τουρκία, προσδιορίζει την 15η Ιουλίου ως ημερομηνία εξόδου του νέου γεωτρύπανου προς τη «Γαλάζια Πατρίδα» και …βλέπει τα καθοδηγούμενα «ρεπορτάζ» του επίσημου Πρακτορείου ειδήσεων Anadolu και του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TRT για την Ψέριμο, την ελληνική κυριαρχία της οποίας αμφισβητούν με το έωλο επιχείρημα της «στρατιωτικοποίησης». Ενώ, όπως είχε γράψει το «mononews.gr», επιταχύνει την κατάθεση στον ΟΗΕ ρηματικής διακοίνωσης, με την οποία θα επισημοποιεί, για πρώτη φορά, τον αναθεωρητισμό σε βάρος της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, με αναφορές, ίσως, ακόμα και σε «τουρκική κυριαρχία» επί ελληνικού εδάφους.

Ταυτόχρονα, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, γνωστός για την «πολιτική του Ποντίου Πιλάτου», χαρακτήρισε και πάλι «πολύτιμους συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία» και προειδοποιεί πως θα ενεργοποιήσει τον λεγόμενο μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όπως το 2020.

Από την άλλη όμως, κι αυτό έχει τη δική του σημασία στη δεδομένη συγκυρία, ο Τούρκος Πρόεδρος, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, θα δει να επικρέμαται πάνω από τις νεοοθωμανικές ορέξεις του το ομόφωνο κείμενο Συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, το οποίο, μετά από συντονισμένες παρεμβάσεις της ελληνικής διπλωματίας καθ’ όλο το προηγηθέν διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, θα καταδικάζει ευθέως και με αυστηρό τρόπο τις ενέργειες και τη ρητορική της Άγκυρας. Καλώντας την να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε κράτους-μέλους της Ένωσης, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και αποκλιμακώνοντας την ένταση που η ίδια καλλιεργεί.

«Μπαράζ» επαφών Μητσοτάκη- Δένδια με εταίρους και συμμάχους για την τουρκική απειλή

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χθες τετ-α-τετ με τον Ιταλό ομόλογό του στη Ρώμη, στη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκτός από τα θέματα ενέργειας, τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στις τσέπες των πολιτών των χωρών του Νότου και τα Δυτικά Βαλκάνια, με τους εξοπλισμούς της Ρώμης προς την Άγκυρα  και τη στάση των Ιταλών στο θέμα της Λιβύης να αποτελούν «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις, έθεσε ευθέως και την «λόγω και έργω» τουρκική απειλή.

Το ίδιο αναμένεται να πράξει και στη διάρκεια του δείπνου στις Βρυξέλλες, ίσως και με μεγαλύτερη ένταση, όποιοι κι αν είναι οι συσχετισμοί εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ερωτηματικό ωστόσο, αποτελεί το τι τελικώς θα διαμειφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου. Κυβερνητικές πηγές, τόνιζαν πως η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλεί ποια στάση θα κρατήσει ο Ερντογάν και αν τελικώς, θα πραγματοποιήσει τις απειλές του, θέτοντας θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών μέσω της «στρατιωτικοποίησης» τους. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν με νόημα πως η Τουρκία είναι αυτή που εκτίθεται στη διεθνή κοινότητα με τις απόψεις και τις ενέργειες εναντίον μιας συμμάχου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σε αυτή τη συγκυρία. Χωρίς βεβαίως, να παρακάμπτουν και τις ίσες αποστάσεις πολλών… συμμάχων μας.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα καταστήσει σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, πως για την Ελλάδα είναι αδιανόητη οποιαδήποτε συζήτηση για θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και θα θέσει προ των ευθυνών τους τα μέλη του ΝΑΤΟ απέναντι στις προδιαγραφόμενες δυσμενείς εξελίξεις.

Ταυτόχρονα, ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος στις από κοινού δηλώσεις του με τον Ούγγρο ομόλογό του, έθεσε ευθέως θέμα αλληλεγγύης των συμμάχων και εταίρων, λίγες ώρες μετά από τη συνάντησή του με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων(ΗΑΕ), ο οποίος ηγείτο αποστολής αποτελούμενης από τα πέντε μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια, καθώς και είκοσι σημαντικών επιχειρήσεων των Εμιρατινών, μεταβαίνει, για πολλοστή φορά στο Αμπου Ντάμπι, προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα να κάνει το επόμενο βήμα στη στρατηγική της σχέση με τα ΗΑΕ, τόσο σε οικονομικό και επενδυτικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο. Διαδραματίζοντας τον ρόλο της «γέφυρας» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες του Κόλπου.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να μεταφέρει στους συνομιλητές του και τα συμπεράσματα από τη σχετική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ και χωρών του Κόλπου, που έλαβε χώρα στη διάρκεια του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, με την Ελλάδα, όπως και στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο.

Φυσικά, στις συνομιλίες του με τους Εμιρατινούς, αναμένεται να αναφερθεί και στην τουρκική απειλή, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα περιμένει την αλληλεγγύη των εταίρων της, όπως είναι και το Αμπου Ντάμπι, σύμφωνα και με την Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ σχετικά με την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα, συμφωνία που κυρώθηκε προσφάτως από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι στη Συμφωνία, μεταξύ άλλων προβλέπεται «η εκατέρωθεν συμβολή στην άμυνα και στη διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ενότητας, της προστασίας και της ανεξαρτησίας της επικράτειας κάθε κράτους, η επικοινωνία μεταξύ των μερών σε περίπτωση απειλής κατά των ανωτέρω, προκειμένου να αναληφθούν δράση και τα μέτρα τα οποία θα θεωρηθούν αναγκαία από τα Μέρη, και η εγκαθίδρυση μέτρων και μηχανισμών υλοποίησης της».