ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ισχυρές συμμαχίες που δημιουργούν «τείχος» απέναντι στο όποιο ενδεχόμενο εφαρμογής του “ψευδοτουρκολυβικού συμφώνου”, χτίζει με μεθοδικά βήματα η Ελλάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει ήδη ξεκινήσει διπλωματικό μαραθώνιο αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας. Σήμερα βρέθηκε στο Κάιρο όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η χώρα δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της.
Ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας αφού υπενθύμισε με νόημα ότι πριν από δύο χρόνια, «εδώ στο Κάιρο, υπογράψαμε μια συμφωνία με τον φίλο μου τον Sameh για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Μια Συμφωνία σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για την Ελλάδα, καθώς και την Αίγυπτο.» Πρόσθεσε στο ίδιο ύφος πως «η Ελλάδα έχει την πρόθεση και την υποχρέωση να υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα. Με όλα, επαναλαμβάνω, με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα. Δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει».
«Σεβόμαστε πλήρως τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δεν κάνουμε επιθετικές ενέργειες, δεν υπονομεύουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα», κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνιζε πώς «η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι μια γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου. Καθώς και μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Μια γέφυρα πάνω από, λυπάμαι που το λέω, ταραγμένα νερά, μια γέφυρα πάνω από ταραγμένα εδάφη. Και αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα που εξετάσαμε σήμερα κατά τις συζητήσεις μας. Η επισφαλής κατάσταση στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία του για τις εξελίξεις των επαφών Τουρκίας- Λιβύης είπε ότι «ανησυχούμε ιδιαίτερα για ενέργειες που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη εσωτερική ισορροπία και επίσης, ενδεχομένως, να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή μας. Η πρόσφατη υπογραφή «MoU» μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Παραβιάζει μια θεμελιώδη αρχή του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ [άρθρο 6, παράγραφος 10]. Αυτό που ορίζεται είναι ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δεν μπορεί, επαναλαμβάνω, να συνάψει καμία διεθνή συμφωνία με τρόπο που να βλάπτει τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του Λιβυκού Κράτους. Επιπλέον η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει, και αν μπορώ να το πω, εδώ και πολύ καιρό. Οπότε, επαναλαμβάνω, δεν αντιπροσωπεύει τον λιβυκό λαό. Η εν λόγω κυβέρνηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αναθεωρήσει ή να εφαρμόσει προηγούμενες συμφωνίες σχετικά με το μέλλον των εξωτερικών σχέσεων της Λιβύης. Ή τη δέσμευση της χώρας για το μέλλον.»
Με το βλέμμα στην Άγκυρα, σκιαγράφησε την κοινή στάση αλλά και πρόθεση Ελλάδας-Αιγύπτου «και οι δύο συμφωνούμε ότι ο κοινός στρατηγικός μας στόχος είναι μια σταθερή, ευημερούσα και ειρηνική Λιβύη και μια σταθερή Ανατολική Μεσόγειος».
«Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται που θα ανοίξουν το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη, βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Έχουμε κάνει πολλά βήματα για να στηρίξουμε τον λιβυκό λαό. Επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη, παρέχοντας απτή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ανοικοδόμησης του λιμανιού της Βεγγάζης, χρηματοδότησης ανθρωπιστικών έργων στην Τρίπολη», πρόσθεσε.
Μάλιστα κορυφώνοντας τη κριτική του κατήγγειλε το ψευδοσύμφωνο «αυτό ακριβώς συνέβη την περασμένη Δευτέρα. Πράξη -η υπογραφή αυτού του «μνημονίου»- που ξεκάθαρα καταγγέλλουμε. Και το ίδιο έκαναν η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και πολλές άλλες χώρες. Επίσης η συντριπτική αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων της Λιβύης ενάντια σε αυτό το «MoU» δείχνει ξεκάθαρα ότι η μόνη συνέπεια αυτής της πράξης είναι η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας. Και ακόμη και πέρα από αυτό. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ένα σημείο συγκεκριμένα: καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει το δικαίωμα να απορρίψει οτιδήποτε δεν της ανήκει. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να χορηγήσει στην Τουρκία δικαιώματα εξερεύνησης σε περιοχές όπου δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα. Η Τουρκία, εκβιάζοντας και ασκώντας πίεση στους Λίβυους παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα. Αναφέρομαι στο «μνημόνιο» του 2019. Αυτό το λεγόμενο «μνημόνιο» καταγγέλθηκε διεθνώς ως παράνομο, άκυρο και ανύπαρκτο. Παραβιάζει σαφώς τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν επικυρώθηκε ποτέ από το λιβυκό κοινοβούλιο. Στην πραγματικότητα, καταγγέλθηκε από τη Βουλή της Λιβύης».
«Τρία χρόνια αργότερα, η Τουρκία επιδιώκει, για άλλη μια φορά, να εκμεταλλευτεί την ταραγμένη κατάσταση στη Λιβύη. Προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η περιοχή της Μεσογείου. Και να εδραιώσει μια περιφερειακή ηγεμονία.” Στο σημείο αυτό ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τόσο τη θετική στάση της Αιγύπτου όσο και τις ισχυρές συμμαχίες που έχει συνάψει η Ελλάδα απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες των Τούρκων να ταράξουν τα νερά της Μεσογείου “Χάρηκα που είδα ότι όλα τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, κατήγγειλαν δημόσια αυτά τα σχέδια. Κανείς δεν μπορεί να οικοδομήσει νέα δεδομένα στη βάση παράνομων και παράνομων ενεργειών. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη γεωγραφία, κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν εικονικό κόσμο. Ένας κόσμος όπου τα νησιά σταματούν να εμφανίζονται στον χάρτη», ανέφερε.
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, σε αυτή την προσπάθεια, που έχουμε φίλη την Αίγυπτο. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος μοιράζονται έναν κοινό στόχο: να βοηθήσουν τη Λιβύη να γίνει ένα λειτουργικό κράτος και επίσης να κάνουν τη Μεσόγειο μια ειρηνική και σταθερή θάλασσα. Μια θάλασσα ευημερίας όπου οι άνθρωποι μπορούν να ασχοληθούν μεταξύ τους. Όπως κάνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια Έλληνες και Αιγύπτιοι», είπε ο κ. Δένδιας.
Διαβάστε επίσης:
Βρετανία: Πόσο θα αντέξει η Λιζ Τρας πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»