Πυρετώδεις είναι διεργασίες μετά την κίνηση της Τουρκίας να υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με την Λιβύη για ορισμό μεταξύ τους ΑΟΖ, που αγνοεί ελληνικά νησιά. Εκπέμποντας με σαφήνεια το μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να παρακολουθήσει την τουρκική προκλητικότητα, η Αθήνα συντονίζει τις κινήσεις της, με στόχο να πετύχει τη διεθνή καταδίκη της Τουρκίας σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής, Αμπντέλ Αάλ δήλωσε σήμερα ότι «η Αίγυπτος απορρίπτει τελείως τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας» προσθέτοντας ότι η χώρα του «δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη. Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν».

Ο κ. Αμπντελ Αάλ καταλήγει: «Η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά. Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη».

Επικοινωνία Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ-Σούκρι είχε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Εξάλλου, αύριο, Πέμπτη, αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Αγκίλα Σαλέχ, ο οποίος έχει ταχθεί κατά των μνημονίων Λιβύης – Τουρκίας, τα οποία υπέγραψε η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο Σαλέχ, όπως και το σύνολο του λιβυκού κοινοβουλίου, ελέγχεται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης – LNA, υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, που είναι αντίπαλες της κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ της Τρίπολης, η οποία υπέγραψε το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία.

Η Βουλή της Λιβύης έχει απορρίψει τα μνημόνια της Τρίπολης με τον Ερντογάν, ενώ ο Αγκίλα Σαλέχ έστειλε επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ και τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, στις οποίες σημειώνει ότι οι συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης αποτελούν «απειλή για το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

Χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε τη ρητή καταδίκη των μνημονίων Τουρκίας και Λιβύης και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, καθώς και να στηριχθεί η Ελλάδα και η Κύπρος.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η χώρα έλαβε ευρύτατη στήριξη και πρόσθεσε πως τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Δένδιας εξήγησε στους ομολόγους του με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σύμφωνα με τον ίδιο η στήριξη ήρθε από την Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως με τον Ιταλό ομόλογό του, κ. Ντι Μάιο, συνεννοήθηκε για μια προσεχή, άμεση επίσκεψή του στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουν τις ενέργειες τους και επισήμανε ότι «τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

Απώτερος στόχος του υπουργού Εξωτερικών ήταν να εξηγήσει στους ομολόγους του τις σκοπιμότητες που κρύβει η προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο με μία οριοθέτηση, η οποία συνιστά ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Γιόσεπ Μπόρελ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί «σοβαρή ανησυχία». Τόνισε ότι οι κοινοτικές αρχές το παρέλαβαν αργά και το εξετάζουν, αλλά μετά τη συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών «έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι ιδιαιτέρως προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Επίσης, η ελληνική πλευρά θα αποστείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις, θεμελιωμένες στο Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο, ωστόσο, η Άγκυρα δεν έχει αναγνωρίσει. Η πρώτη θα έχει αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται, θα την κοινοποιήσει σε όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, και η δεύτερη θα απευθύνεται στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή απελάθηκε από την Αθήνα ο Λίβυος πρεσβευτής, αφού δεν παρουσίασε στην ελληνική πλευρά το μνημόνιο συνεργασίας της χώρας του με την Τουρκία στο χρονικό όριο που του δόθηκε. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η απέλαση του πρεσβευτή δεν σημαίνει διακοπή διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με την Λιβύη.

Εξάλλου, σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον Νίκο Δένδια. Στην συνεδρίαση ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα παρουσιάσει στα κόμματα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής, ειδικά στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, αλλά και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να συγκληθεί και το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ωστόσο εκτιμά ότι σε αυτή την χρονική στιγμή δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.