ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η ιστορία δεν παραγράφεται και διατηρεί ζωντανό το αίτημα για πλήρη σεβασμό, εκ μέρους της Αλβανίας, των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας», τονίζουν διπλωματικές πηγές.
«Αυτό συνιστά ρητή προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, σύμφωνα με την ομόφωνη θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Οκτωβρίου 2024», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Έντι Ράμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
«Χρειάζεται μέσα μας να καλλιεργούμε τη φιλία για τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες μας έχουν βοηθήσει, ήταν δίπλα μας και τους σεβόμαστε πολύ» ανέφερε ο Έντι Ράμα ενώ αναφέρθηκε και στις διαμαρτυρίες έξω από τον χώρο της εκδήλωσης. «Αυτά που έχουμε ακούσει για τη Βόρεια Ήπειρο είναι θέματα που μας απασχόλησαν πριν από αιώνες. Τώρα είμαστε στον 21 αιώνα και δεν ασχολούμαστε με το παρελθόν» είπε ο Ράμα, την ώρα που μέσα ενημέρωσης, όπως το himara.gr, μεταδίδουν πως ο Αλβανός πρωθυπουργός σχολίασε ότι ορισμένα άτομα, τους οποίους χαρακτήρισε «φαντάσματα του παρελθόντος», διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία του, χρησιμοποιώντας φυλλάδια και συνθήματα που αφορούσαν το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου.
Πρόκειται, σύμφωνα με ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, για μέλη εθνικιστικών οργανώσεων, που έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το One Salonica, με αφορμή τη σημερινή παρουσία του Έντι Ράμα στην πόλη. Όπως λένε, αντιδρούν στην παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που το «αλβανικό κράτος καταπατά συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα της αναγνωρισμένης ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου», ενώ διαμαρτυρήθηκαν και για τη δολοφονία Κατσίφα.
Εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτές τις αντιδράσεις, τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Η Βόρεια Ήπειρος είναι ένας όρος που έχει πεθάνει» δήλωσε ο Ράμα. «Δεν είναι λόγος αυτός να καλλιεργούμε αρνητικά συναισθήματα απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος που, μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία, σχηματίζει ένα στρατηγικό τρίγωνο στην εξωτερική μας πολιτική».
«Θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτές οι σχέσεις δεν πρέπει να επηρεάζονται από υποθέσεις όπως αυτή του Φρέντι Μπελέρη. Είναι κρίμα που υπήρξε αυτό το περιστατικό που έβλαψε τις σχέσεις μας. Αλλά, σε ό,τι με αφορά, η Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός εταίρος, όχι απλώς γείτονας για την Αλβανία» τόνισε ακόμη.
Διαβάστε επίσης:
Ισραήλ: Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβη στα σύνορα με τον Λίβανο
Μητσοτάκης: Στο Ναύπλιο τη Δευτέρα (4/11) ο Πρωθυπουργός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λαβρόφ: H Γαλλία πρότεινε να ξεκινήσει “διάλογος” για το “ουκρανικό ζήτημα” χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας
- Διοίκηση ΣΕΦ: «Ζημιές σε κρίσιμες εγκαταστάσεις του Σταδίου και στην οροφή, σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης»
- Ισραήλ: Έπληξε το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Υεμένης
- Κάρπαθος: Σεισμός 3,4 Ρίχτερ