Διπλή ήταν η διάψευση στους ισχυρισμούς Τσίπρα για τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Κώστα Κατσαφάδο. Μιλώντας στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως πριν από 15 χρόνια ως φοιτητής ο κ. Κατσαφάδος συμμετείχε σε επεισόδια που οδήγησαν τον τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά στο νοσοκομείο.

Τον κ. Τσίπρα διαψεύδουν αφενός ομόφωνη δικαστική απόφαση του 2007 που αθωώνει τον κ. Κατσαφάδο, αφετέρου ανακοίνωση του νυν πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά και αυτόπτη μάρτυρα του περιστατικού, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι ο βουλευτής της ΝΔ ουδεμία σχέση είχε με το περιστατικό.

Παρά τις διαψεύσεις στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν. Ο κ. Νίκος Φίλης επιχειρώντας να υποβαθμίσει την ανακοίνωση της πρυτανείας υποστήριξε ότι «ανταποκρίνεται στο σημερινό πολιτικό status» ενώ ο κ. Πάνος Σκουρέτης ανέφερε κυνικά: «Προφανώς δεν έχει καμία απολύτως σχέση, ή έχει πολύ μικρή, το γεγονός της αθωωτικής απόφασης… Αυτό αφορά το δικαστήριο».

Η υπόθεση προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ με το κόμμα να τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Τo μεσημέρι ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε να λέει χονδροειδή ψέματα στη Βουλή κατά του υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Κατσαφάδου ότι δήθεν είχε στείλει στο παρελθόν τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο νοσοκομείο.

» Ύστερα από λίγες ώρες ήρθε η πλήρης διάψευσή του από δήλωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς Αγγ. Κότιου που ήταν παρών στο αναφερόμενο περιστατικό και αναφέρει ότι ο κ. Κατσαφάδος δεν ήταν καν εκεί. Ο κ. Κατσαφάδος παρουσίασε μάλιστα στη Βουλή αθωωτική δικαστική απόφαση. Η πλήρης διάψευση όμως δεν πτόησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σκουρλέτη o οποίος την προσπέρασε σαν να μην υπάρχει.

Αυτός που δικάζει και καταδικάζει λοιπόν δεν είναι η δικαιοσύνη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη κι όταν η δικαιοσύνη αθωώνει. Ο κ. Τσίπρας, φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται ψευδόμενος στη Βουλή, ακόμη και για πραγματικά περιστατικά. Δεν παραπλανήθηκε από συνεργάτες του. Η αλήθεια είναι το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Συστηματικά χρησιμοποιούν το ψέμα ως αντιπολιτευτικό όπλο. Θα έπρεπε να έχουν μάθει όμως ότι έχει κοντά ποδάρια…».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το περιστατικό, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2003, όταν ορισμένοι φοιτητές, προκειμένου να διαλύσουν συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος, άδειασαν στην αίθουσα φορητούς πυροσβεστήρες με αποτέλεσμα ο τότε πρύτανης Βασίλειος Μπένος να διακομιστεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Ακολούθησε μήνυση κατά αρκετών φοιτητών, μεταξύ και των οποίων και ο κ. Κατσαφάδος που τότε ήταν μέλος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Όπως προέβλεπε το καταστατικό της φοιτητικής παράταξης, ακολούθησε διαγραφή τουλάχιστον έως ότου υπάρξει δικαστική απόφαση.

Το 2007, το αρμόδιο δικαστήριο Πειραιά εξέδωσε ομόφωνα αμετάκλητη αθωωτική απόφαση για τους κατηγορούμενους.

Τι είπε ο Αλ. Τσίπρας

Παρά την αμετάκλητη απόφαση ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στην Βουλή: «Εγώ πάντως, κύριε Μητσοτάκη, αν είχα κάνει υπουργό κάποιον που είχε κατηγορηθεί ότι έστειλε τον Πρύτανη της Σχολής του στο νοσοκομείο, δεν θα μπορούσα να σταθώ. Δεν θα μπορούσα να σταθώ, εσείς μπορείτε. Αν είχα κάνει υπουργό κάποιον που είχε κατηγορηθεί και είχε διαγραφεί και από τη φοιτητική παράταξη του κόμματος μου, επειδή είχε στείλει τον πρύτανη στο νοσοκομείο δεν θα μπορούσα να σταθώ.

» Θα ήταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις, στις εφημερίδες. Εσείς μπορείτε, όμως, όπως μπορείτε να κάνετε κι άλλα πράγματα και να μας κουνάτε και το δάχτυλο. Διότι όχι στο παλιό παρελθόν, πριν λίγες μέρες, πριν λίγες εβδομάδες κάνατε υφυπουργό Ναυτιλίας τον κ. Κατσαφάδο. Τι έκανε ο κ. Κατσαφάδος; Τίποτα τρομερό. Έστειλε μαζί με άλλους συναγωνιστές του της ΔΑΠ τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, διότι ήθελε να διαλύσει μια συνεδρίαση εκλεκτορικού σώματος και όταν έκλεισαν οι καθηγητές την πόρτα για να μην προπηλακιστούν άδειασαν τα πρωτοπαλίκαρα αυτά τους πυροσβεστικούς κρουνούς μέσα στην αίθουσα με αποτέλεσμα να πάνε στο νοσοκομείο καθηγητές με αναπνευστικά προβλήματα.

» Μια μέρα μετά, βεβαίως, η ΔΑΠ με αίσθηση ευθύνης προς την ακαδημαϊκή κοινότητα αποφάσισε τη διαγραφή του κ. Κατσαφάδου, αλλά εσείς σήμερα, που μας παριστάνεται τον ευαίσθητο για θέματα βίας στα πανεπιστήμια, τον επιβραβεύσατε, τον κάνατε υφυπουργό πριν από λίγες εβδομάδες. Τόσο υποκριτής είστε».

Η διάψευση του νυν πρύτανη

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από την αναπαραγωγή του περιστατικού και από τον Αλέξη Τσίπρα, το πανεπιστήμιο Πειραιά προχώρησε σε διάψευση. Η ανακοίνωση υπογράφεται από τον πρύτανη του ιδρύματος Αγγελο Κότιο, ο οποίος πέραν των άλλων ενημερώνει ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας των επεισοδίων, στα οποία αναφέρθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας και με αφορμή δημοσιεύματα και επαναλαμβανόμενες δημόσιες τοποθετήσεις περί δήθεν εμπλοκής του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνου Κατσαφάδου σε επεισόδιο κατά πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, απερίφραστα δηλώνω ως σημερινός Πρύτανης του Ιδρύματος και ως αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, ότι ο κ. Κατσαφάδος, όχι μόνο δεν μετείχε, αλλά δεν βρισκόταν καν στο χώρο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

» Πρόκειται δε για περιστατικό, για το οποίο όλοι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι φοιτητές, αθωώθηκαν πανηγυρικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κ. Κατσαφάδος: Οχετός ψεμάτων

Να σημειωθεί παρέμβαση στην Ολομέλεια της βουλής για το θέμα υπήρξε και από τον κ. Κατσαφάδο που είπε: «Είμαι εδώ όχι για να απολογηθώ αλλά για να μιλήσω και για να εκπροσωπήσω την γενιά των φιλελεύθερων νεολαίων που αγωνίστηκαν για να είναι τα πανεπιστήμια ανοικτά και ελεύθερα όταν η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε το κλείσιμο γιατί δεν της άρεσε το σχήμα της τυρόπιτας.

» Καταθέτω λοιπόν την απόφαση του Δικαστηρίου Πειραιά. Είχε γίνει μήνυση του τότε πρύτανη του πανεπιστημίου Πειραιά κατά όλων των φοιτητικών συλλόγων. Όχι μόνο της ΔΑΠ αλλά και της ΠΑΣΠ και των υπολοίπων. Σας καταθέτω και την αμετάκλητη αθώωση όλων μας».

Και πρόσθεσε: «Σας καταθέτω και την σημερινή ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πειραιά που μετά τον οχετό ψεμάτων από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ παίρνει θέση. Την ανακοίνωση υπογράφει ο νυν πρύτανης που είναι και αυτόπτης μάρτυρας εκείνων των περιστατικών. Να σημειωθεί ότι ο πρύτανης δεν συμφωνεί με το σημερινό νομοσχέδιο. Λέει λοιπόν ότι όχι μόνο δεν έχω σχέση με το περιστατικό αλλά ότι δεν ήμουν καν εκεί.

» Δεν μπορείτε να χωνέψετε ότι είμαι γιος ενός μπάτσου, όπως αποκαλείτε τους αστυνομικούς, από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης, που αγωνίστηκα στα πανεπιστήμια και είμαι υπερήφανος για τις απόψεις μου. Είμαι υπερήφανος γιατί είμαι γιος μπάτσου, όπως λέτε και όχι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως ο γιος ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

» Δεν πάμε ως μάρτυρες υπεράσπισης στους μπαχαλάκηδες, στους τρομοκράτες και όσους καταστρέφουν την δημόσια περιουσία. Έρχομαι εδώ να μιλήσω για το αυτονόητο. Έχοντας μια υποχρέωση απέναντι στην κληρονομία που μου άφησε η μάνα μου και ο πατέρας μου και απέναντι στην κόρη μου. Όχι σε εσάς που λέτε ψέματα».

Διαβάστε ακόμη:

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά διαψεύδει τον Τσίπρα για τον Κώστα Κατσαφάδο

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας για τα Πανεπιστήμια