• Top Stories

    Διπλές και τριπλές συντάξεις σε πρώην βουλευτές, ενώ των πολιτών ψαλιδίζονται


    Περισσότεροι από  770 είναι οι πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές που βρίσκονται εν ζωή, εκ των οποίων οι 493 απέκτησαν το δικαίωμα συνταξιοδότησης, λαμβάνοντας τη λεγόμενη «χορηγία» από την Πολιτεία, δηλαδή από τους Ελληνες φορολογούμενους. Σχεδόν όλοι τους, εκτός από τη βουλευτική σύνταξη, παίρνουν και ακόμα μία από το Ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένοι ως επαγγελματίες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τρεις. Βεβαίως, από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν επέλθει και στις συντάξεις των βουλευτών μειώσεις, που έχουν ξεπεράσει περίπου το 35%. Επίσης, από τότε έχουν αποβιώσει 137 πρώην βουλευτές που ήταν συνταξιούχοι και πλέον κάποιες από τις συντάξεις τους τις παίρνουν οι χήρες τους.

    Τα στοιχεία αυτά είναι από τα αρχεία που διατηρεί η Ενωση Τέως Βουλευτών-Ευρωβουλευτών, ο πρόεδρος της οποίας, Κώστας Πυλαρινός, το τελευταίο διάστημα δεν κρύβει την ενόχλησή του για δημοσιεύματα που αφορούν πρώην βουλευτές οι οποίοι διεκδίκησαν αναδρομικά από το ελληνικό Δημόσιο.

    Σημειώνεται ότι το καθεστώς είσπραξης πολλαπλών συντάξεων ισχύει, εκτός από τους πρώην βουλευτές, και για δημάρχους και περιφερειάρχες και θα συνεχίσει να ισχύει σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως είπε προ ημερών ο αν. υπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, στη Βουλή.

    Είχε προηγηθεί σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδη, ο οποίος εξήγησε ότι, για συμβολικούς λόγους και προκειμένου η κυβέρνηση να δείξει ότι πρώτα τα δικά της μέλη συμμετέχουν στις νέες επώδυνες θυσίες που θα επιφέρει το νέο Ασφαλιστικό, οφείλει να καταργήσει τις διπλές και τριπλές συντάξεις των πρώην βουλευτών και των τοπικών αρχόντων. Για την ιστορία, αυτή τη στιγμή μία σύνταξη έχουν λαμβάνειν 1.288.000 πολίτες, δύο συντάξεις 995.000 και τρεις συντάξεις 335.000 πολίτες.

    Την ίδια ώρα που οι πολιτικοί λαμβάνουν δύο και τρεις συντάξεις την ίδια ώρα προβλέπεται  40% μείωση στις συντάξεις τους θα έχουν όσοι βγουν στη σύνταξη πριν τα 67, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους(ΕΝΥΠΕΚΚ) και του προέδρου της, Αλέξη Μητρόπουλου.

    Πρακτικά, σύμφωνα με όσα αναφέρει, πλήττονται χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, με τα μεγάλα «θύματα» να είναι κυρίως γυναίκες. Επισημαίνει ότι οι συντάξεις θα φτάσουν τα 200 με 300 ευρώ από τις μειώσεις και παραθέτει πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα.

    Αναλυτικά,

    Α. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    1) Με τις διατάξεις του άρθρου 2 (υποπαρ. Ε2 περ. 1) του ν. 4336/2015 επέρχεται μεταβολή ως προς το καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης λόγω γήρατος για όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτούνται από 1/7/2015 και μετά και είναι δικαιούχοι κατωτάτου ορίου σύνταξης.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την διάταξη «Για όσους η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος από τους Οργανισμούς Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης, αρχίζει από 1/7/2015 και εφεξής, λαμβάνουν μόνο το ποσό σύνταξης που προκύπτει βάσει των οικείων καταστατικών και γενικών διατάξεων (οργανικό ποσό). Εάν το ποσό που προκύπτει είναι κατώτερο του εκάστοτε προβλεπόμενου κατωτάτου ορίου χορηγείται το (οργανικό) ποσό αυτό…».

    Μετά από τη συμπλήρωση του 67ου έτους, σύμφωνα με την διάταξη, καταβάλλεται το εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο όριο. Σε περίπτωση που το προκύπτον (οργανικό) ποσό είναι μεγαλύτερο του κατωτάτου ορίου, καταβάλλεται το (οργανικό) ποσό αυτό.

    2) Στο προσχέδιο άλλωστε του Νέου Ασφαλιστικού που δόθηκε στη δημοσιότητα με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης» (άρθρο 7) ορίζεται ότι:

    «1. Η εθνική σύνταξη καταβάλλεται σε όλους, όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους ή του έτους της ηλικίας τους στο οποίο, κατά τις οικείες διατάξεις, θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης. Η μόνιμη διαμονή αποδεικνύεται με τη διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτων xωρών. Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας.

    2. Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται αναλογικά στις περιπτώσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας. Η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη γήρατος, ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης».

    3) Με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 145 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ Α’ 58) προβλέπεται μείωση κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται από το κατά περίπτωση απαιτούμενο όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης και μέχρι 60 μήνες κατ’ ανώτατο όριο.

    4) Στην υποπαρ. Ε3 ν. 4336/2015 ορίζεται ότι: «β. Εάν η σύνταξη καταβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου αυτού, το συνολικό ποσοστό της μείωσης της σύνταξης που προβλέπεται από τις διατάξεις αυτές (6-30%), προσαυξάνεται κατά 10% (συνολική μείωση έως 40%!) και μέχρι τη συμπλήρωση του κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης».

    Από τις ανωτέρω διατάξεις μπορεί ο καθένας να κατανοήσει ότι οι μεγάλοι χαμένοι των επόμενων ετών θα είναι οι δικαιούχοι χαμηλών και κατώτατων συντάξεων, όσοι δηλαδή επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν με λίγα έτη ασφάλισης, με χαμηλές αποδοχές και με τις λεγόμενες αυξημένες ποινές («πέναλτι») λόγω ορίων ηλικίας.

    Ας σημειωθεί εδώ ότι ο μέσος όρος που οι νέοι μας εισέρχονται στην αγορά εργασίας είναι τα 30-32 έτη λόγω τής πολύ υψηλής ανεργίας, αλλά, ακόμα και όταν βρουν εργασία, είναι εντελώς απίθανο να εργαστούν αδιαλείπτως έως τα 62 τους έτη με 40 (!) χρόνια ασφάλισης, όπως απαιτούν οι μνημονιακοί νόμοι 4093/2012 και 4336/2015.

    Είναι επίσης γνωστό ότι η μερική απασχόληση στις νέες θέσεις εργασίας έχει αυξηθεί κατά 46%, ενώ οι νέες συμβάσεις εργασίας είναι συνήθως υπό καθεστώς υποαπασχόλησης.

    Συνεπώς οι περισσότεροι ασφαλισμένοι στο άμεσο μέλλον θα αναγκαστούν να βγουν στην σύνταξη πρόωρα, δηλαδή πριν το 67ο έτος της ηλικίας τους. «Και εκεί τους περιμένει ο μνημονιακός Προκρούστης που θα τους οδηγήσει σε συντάξεις πείνας με εξοντωτικές ποινές μείωσης που φτάνουν ακόμα και το 40% !», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Μητρόπουλος.



    ΣΧΟΛΙΑ