Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στην προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών κοινωνιών κατά της ακρίβειας και ταυτόχρονα προετοιμάζουν το νέο πακέτο, το οποίο θα οριστικοποιηθεί μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Μάιο.

Την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της βουλής προανήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΕΠΕ θα παραδώσει το υπόμνημά του στον υπουργό Εργασίας έως τις 15 Απριλίου και στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης θα εισηγηθεί το τελικό ύψος του στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται η αύξηση να κυμανθεί μεταξύ 6% και 8% (πέραν του 2%), προκειμένου να καλυφθεί ο πληθωρισμός, που εξανεμίζει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν στα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση και θα εξαγγείλει μονομερώς – εφόσον η ΕΕ δεν συμφωνήσει σε κοινές δράσεις – θα περιλαμβάνεται η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα. Οι περισσότεροι υπουργοί, κυρίως αυτοί που εκλέγονται με σταυρό ζητούν μετ’ επιτάσεως να μειωθεί από το 13% στο 6% τουλάχιστον για το ψωμί, το γάλα και το κρέας.

Το αίτημα, ωστόσο, εξακολουθεί να συναντά ισχυρές αντιστάσεις εντός της κυβέρνησης, από υψηλόβαθμα στελέχη και συνεργάτες του πρωθυπουργού, που επιμένουν να εκφράζουν αμφιβολίες με το επιχείρημα ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έχει ισχυρό δημοσιονομικό αποτύπωμα, χωρίς ταυτοχρόνως να διασφαλίζεται ότι η μείωση θα φτάσει στους καταναλωτές.

Αυτή τη στιγμή, φαίνεται να υπερισχύει η δεύτερη άποψη, αν και είναι ακόμα νωρίς για την οριστικοποίηση των όποιων αποφάσεων.

Επίσης, αρκετοί υπουργοί αλλά και βουλευτές ζητούν πιεστικά να υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών για την αποπληρωμή χρεών που δημιουργούνται εξαιτίας των ανατιμήσεων, τα οποία αρχίζουν και «χτυπούν κόκκινο». Το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, εμφανίζεται διστακτικό, καθώς δύσκολα θα πάρει το πράσινο φως από τους πιστωτές, ενώ την ίδια ώρα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος της ακρίβειας.

Που σημαίνει ότι δύσκολα θα περιλαμβάνεται ένα τέτοιο μέτρο στο επόμενο πακέτο. Αντιθέτως, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να επεκταθεί η κρατική στήριξη σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Μάιο, αν και συζητείται έντονα να αφορά μόνο τις πιο ευάλωτες κατηγορίες πολιτών.

Βέβαια, αν στο επόμενο πακέτο περιλαμβάνονται μόνο πρόσθετα μέτρα για τους πιο αδύναμους οικονομικά, τότε είναι βέβαιο ότι οι πιέσεις – πραγματικές και δημοσκοπικές – θα ενταθούν περαιτέρω.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση: Αναζητεί εναγωνίως μέτρα που θα ρίξουν τις τιμές στην ενέργεια

Τα νέα των αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων

Ο Μητσοτάκης στο Μέγαρο για τη συναυλία υπέρ της Ουκρανίας