Με αγωνία παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, η οποία προκαλεί ανατροπές όχι μόνο στους οικονομικούς σχεδιασμούς, αλλά και στην πολιτική στρατηγική των επόμενων μηνών.

Τα στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου και πρωτίστως ο διευθυντής του, Γρηγόρης Δημητριάδης,  επεξεργάζονται δύο σενάρια.

Το πρώτο, και πλέον αισιόδοξο, προβλέπει την αποκλιμάκωση του κόστους της ενέργειας στα τέλη του πρώτου τριμήνου του νέου έτους, δηλαδή από τις αρχές Απριλίου. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, στο δίμηνο που θα ακολουθήσει, δηλαδή, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, οπότε θα αρχίσουν να ισχύουν οι νέες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στον κατώτατο μισθό, θα έχει ξεκινήσει και η σταδιακή μείωση του πληθωρισμού αλλά και των τιμών υπηρεσιών και καταναλωτικών αγαθών που έχουν πάρει «φωτιά».

Το δεύτερο σενάριο, το κακό, προβλέπει διατήρηση της ενεργειακής κρίσης και μετά τα τέλη Μαρτίου. Παρ’ ότι άπαντες το ξορκίζουν, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, «ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή ότι θα αρχίσει η αποκλιμάκωση στα τέλη Μαρτίου». Γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρ’ ότι διαφώνησε με την πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, στη συνέχεια, δεν απέκλεισε να γίνει αυτή αργότερα, κάποια στιγμή…

Η κυβέρνηση, το κρατάει στο συρτάρι και θα το ανασύρει αν απαιτηθεί από τις εξελίξεις, όχι πάντως στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, καθώς το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν μεγάλο, ενώ θα αποτελούσε «ρίσκο» για την εικόνα της χώρας στις αγορές και μάλιστα σε μία στιγμή που ακόμα και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν το επιλέγουν.

Στο αρμόδιο επιτελείο της ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι αν η ακρίβεια διαρκέσει για πολύ, τότε η διαχείριση των πολυεπίπεδων προβλημάτων που θα αναδειχθούν θα είναι δύσκολη, ιδιαίτερα σε μία χρονιά που η χώρα θα πρέπει να μειώσει τα ελλείμματα, προκειμένου το 2023 να εμφανίσει πλεονασματική εικόνα.

Πέραν της αμιγώς οικονομικής οπτικής, τυχόν διατήρηση της ενεργειακής κρίσης για μεγαλύτερο των τριών μηνών διάστημα, θα επηρεάσει μετά βεβαιότητας την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις φθορές που αποτυπώνονται στην εικόνα της, λόγω της παρατεταμένης αναμέτρησης με την πανδημία.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις συσκέψεις, κυρίαρχη άποψη είναι ότι, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα κάνει την εμφάνισή της νέα μετάλλαξη, από τον Φεβρουάριο θα υπάρξει σαφής αποκλιμάκωση, η οποία με τη σειρά της θα φέρει και την σταδιακή άρση όλων των περιοριστικών μέτρων και θεωρητικά θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβερνητική παράταξη να απεγκλωβιστεί από τη δημοσκοπική μέγγενη της πανδημίας και να αρχίσει να υλοποιεί πολιτικές με κοινωνικό και κυρίως με αναπτυξιακό αντίκτυπο, με σημαντικότερη τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης

 

Έρχεται bonus system στο Δημόσιο! Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023

Με «αέρα» μικρότερου ελλείμματος 2 δισ. μπαίνει το 2022 – «Άντεξε» ο προϋπολογισμός το 2021

Τα 12+1 μέτρα «ανάχωμα» – Όλο το πακέτο στήριξης για τη διπλή κρίση σε ενέργεια και πανδημία