Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ γράφτηκε χθες με την επιστολή των στελεχών της «Ομπρέλας», που την υπογράφουν και σημαίνοντα στελέχη, όπως οι Α. Ξανθός, Π. Σκουρλέτης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Ν. Φίλης, Ν. Βούτσης.

Οι 1.300 υπογραφές που συνοδεύουν την επιστολή – κόλαφο κατά του Στ. Κασσελάκη και της νέας προεδρικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τα σενάρια περί ενός «θερμού» Σαββατοκύριακου όπου η αποχώρηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής, είναι πιο πιθανή από κάθε άλλο σενάριο.

1

Η δραματική έκκληση του Γιάννη Δραγασάκη με την επιστολή που δημοσιοποίησε και ο ίδιος, δεν φαίνεται να «συγκινεί» τα στελέχη της «Ομπρέλας» που έχουν πάρει τις αποφάσεις τους.

Ισως το μόνο που θα μπορούσε να σταματήσει την εν εξελίξει διάσπαση είναι αν αποφασίσει ο Στέφανος Κασσελάκης να «ακυρώσει» τις διαγραφές των Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται πιθανό αφού θα συνιστούσε δεινή ήττα για τον νέο πρόεδρο.

Αλλωστε, η επιστολή των στελεχών της «Ομπρέλας» περιέχει ιδιαίτερα αιχμηρές τοποθετήσεις κατά του κ. Κασσελάκη όπως: «Ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη».

Παράλληλα καταφέρονται κατά του Παύλου Πολάκη με έμμεσο τρόπο τονίζοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται “όποιος διαφωνεί, να φεύγει”. Είμαστε όλοι/ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, καταφυγή των πολλών, των “από κάτω”, αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί», αναφέρουν τα στελέχη, συμπληρώνοντας πως «πρόθεσή μας και πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς».

Παράθυρο για νέο κόμμα

To κείμενο καταλήγει με μια τοποθέτηση που ανοίγει διάπλατα παράθυρο για τη δημιουργία ενός νέου φορέα ο οποίος θα μπορούσε να κατέβει στις ευρωεκλογές.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο ικανό να εμπνεύσει αισιοδοξία και να κινητοποιήσει όσους/ες οδηγούνται στην παραίτηση, αλλά και το «πλήθος της αποχής», που το τροφοδοτεί η λαθεμένη πεποίθηση ότι από την πολιτική δεν έχει τίποτα να περιμένει κανείς, ενώ, αντίθετα, από τη συμμετοχή μας στις διεργασίες της πολιτικής και στα κοινωνικά κινήματα εξαρτώνται σχεδόν τα πάντα», καταλήγει.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, και μόλις ένα 24ωρο από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται σήμερα να υπάρξουν κι άλλες εξελίξεις.

Οι «Ομπρελίστες» συζητούν και με άλλες τάσεις ώστε να εμφανίσουν ένα ισχυρό, ενιαίο μέτωπο κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομάδα Αχτσιόγλου τηρεί στάση αναμονής ενώ οι νεοπροεδρικοί του κ. Κασσελάκη ουσιαστικά δεν αντέδρασαν στην επιστολή της «Ομπρέλας», πλην του βουλευτή Π. Παππά, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός αυτό.

Ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, ο οποίος είχε στηρίξει όσο λίγοι τον Στ. Κασσελάκη, ήταν εξαφανισμένος τις προηγούμενες ημέρες. Επανεμφανίστηκε μετά την επιστολή Δραγασάκη και με ανάρτησή του έδωσε ραντεβού στην ΚΕ:

Νίκος Παππάς και Γιάννης Δραγασάκης
Νίκος Παππάς και Γιάννης Δραγασάκης

«Καλημέρα σε όλους. Έλαβα και διάβασα την επιστολή του συντρόφου Γιάννη Δραγασάκη η οποία είδε και το φως της δημοσιότητας. Για όσα αναφέρονται στην επιστολή, αλλά και για όσα έχουν συμβεί αμέσως μετά την προεδρική εκλογή, θα τοποθετηθώ αναλυτικά και με σαφήνεια στην κεντρική επιτροπή».

Ο κ. Δραγασάκης στην επιστολή του αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Το κόμμα κηρύσσεται σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”» αναφέρει και ζητά να συσταθεί ολιγομελές, άτυπο κέντρο ευθύνης- αντιπροσωπευτικό της σύνθεσης του κόμματος- που εποπτεύει την αυστηρή τήρηση των οποίων μέτρων συμφωνηθούν.

Επισημαίνει επίσης σε σχέση με τις εκλογές πως το αποτέλεσμα των διαδικασιών δεν μπορεί να αμφισβητείται και ζητεί την απόσυρση των διαγραφών που έχουν ανακοινωθεί.

Όλα αυτά λίγες ώρες μετά την ουσιαστική αποχώρηση του Γιώργου Σταθάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την οξεία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Παύλος Πολάκης.

Τι θα κάνει ο Κασσελάκης;

Μένει να φανεί αν ο κ. Κασσελάκης έχει κάποιο «άσο» στο μανίκι του ως προς τις διαγραφές ή να θα επιλέξει την οριστική ρήξη με αποτέλεσμα να συμβούν τα εξής: Είτε μέσα στο Σαββατοκύριακο και στην Κεντρική Επιτροπή να υπάρξει σφοδρή σύγκρουση και να φύγει μεγάλο μέρος της ΚΕ, εκατοντάδες στελέχη, αλλά και κάποιοι βουλευτές. Είτε να βρεθεί μια μεσοβέζικη λύση που θα σπρώχνει το τενεκεδάκι των διαγραφών σε άλλη στιγμή είτε να υπάρξει απλά μια πολιτική αποδοκιμασία των συγκεκριμένων στελεχών και να επιλεγεί η ηρεμία (έστω και για τα μάτια του κόσμου).

Όμως, ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει να γνωρίζει ότι βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Αν προχωρήσει στις διαγραφές θα έχει υπογράψει μια de facto διάσπαση.

Αν κάνει πίσω για τις διαγραφές θα έχει ηττηθεί κατά κράτος και θα είναι ένας αδύναμος πρόεδρος ή όπως λένε στην Αμερική «κουτσή πάπια». Είναι ο ορισμός: «A politician or administration in the final period of office». Δηλαδή «ένας πολιτικός ή μια διοίκηση όταν πνέει τα λοίσθια»…

Διαβάστε επίσης:

«Καρατόμηση» του Άδωνι Γεωργιάδη ζητά ο Κασσελάκης από τον πρωθυπουργό

Επιστολή – παρέμβαση Δραγασάκη προτού διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα έξι μέτρα που προτείνει

ΣΥΡΙΖΑ: Τις κινήσεις τους αποφασίζουν τα στελέχη της Ομπρέλας