Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 10 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, ενώ το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) παγιώνεται πλέον σε διψήφια ποσοστά. Αυτό κατέδειξε η δημοσκόπηση της Pulse, η πρώτη για το 2022 και μετά το χάος στην Αττική με την κακοκαιρία, τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Δευτέρας από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Η έρευνα είχε επίσης σημαντικά ευρήματα: κατέγραψε τις απόψεις των πολιτών για το ποιος από τους αρχηγούς των τριών μεγάλων κομμάτων εκφράζει περισσότερο τον λεγόμενο «μεσαίο» χώρο και για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας από την Πολιτεία (ένας μάλλον ασαφής όρος, καθώς περιλαμβάνει και την κυβέρνηση και βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης).
Επίσης περιέγραψε πώς το ΚΙΝΑΛ έχει αυξήσει τα ποσοστά του, «εισπράττοντας» τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ.
Κατ’ αρχάς στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων), η ΝΔ συγκεντρώνει το 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 22,5% και το ΚΙΝΑΛ το 14,5%. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά του ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μικρότερη από τη διαφορά που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη ΝΔ .
Στη μέτρηση ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%.
Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η ΝΔ συγκεντρώνει 31%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22% και το ΚΙΝΑΛ το 14%.
Στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, στα τέλη Νοεμβρίου, τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου ήταν 33% για τη ΝΔ, 23% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 9,5% για το ΚΙΝΑΛ, δηλαδή τα δύο πρώτα κόμματα συνεχίζουν να καταγράφουν δημοσκοπικές απώλειες.
Η ΝΔ πάντως, προηγείται κατά πολύ στην παράσταση νίκης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με 56% έναντι 21%.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί την υπεροχή του και στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Βρίσκεται στο 38% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα, με τον «κανένα» να είναι στο 34%. Ωστόσο και οι δύο —και ο κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ— έχουν χάσει από την προηγούμενη μέτρηση.
Σε ερώτημα για το ποιος εκφράζει καλύτερα τον μεσαίο χώρο —ερώτημα που όπως ανέφερε η Pulse, μετρήθηκε για πρώτη φορά—, οι απαντήσεις ήταν σχεδόν μοιρασμένες. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 26%, ο κ. Ανδρουλάκης το 22%, και ο κ. Τσίπρας το 20%, ενώ ένα 23% απάντησε «κανένας από τους τρεις».
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η έρευνα σχετικά με τις εισροές ψηφοφόρων για το ΚΙΝΑΛ: ένας στους δέκα που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και σχεδόν ένας στους δέκα που ψήφισαν ΝΔ το 2019, δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη.
Το ΚΙΝΑΛ εισπράττει από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τι είχαν ψηφίσει το 2019 όσοι προτίθενται να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές, το 39% απάντησε ΚΙΝΑΛ, το 23% ΝΔ (που αντιστοιχεί στο 9% των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2019) και το 22% ΣΥΡΙΖΑ (που αναλογεί στο 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019).
Παράλληλα, το 10,5% ανέφερε είτε ότι είχε ρίξει «άκυρο ή λευκό» είτε ότι απείχε από τις εκλογές είτε ότι δεν είχε δικαίωμα ψήφου, ενώ 5,5% είπε ότι είχε ψηφίσει άλλο κόμμα.
Δυσαρέσκεια για «Ελπίδα»
Μια άλλη μεγάλη ενότητα ερωτημάτων αφορούσε την κακοκαιρία «Ελπίδα» και τους χειρισμούς του κράτους. Η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται δυσαρεστημένη. Ειδικότερα το 59% δηλώνει «ελάχιστα έως καθόλου» ικανοποιημένο, το 13% «λίγο», το 16% «μέτρια», το 2% «πολύ» και 5% «αρκετά».
Αυτό αφορά και τους κατοίκους της Αττικής (72% «λίγο, ελάχιστα έως καθόλου») αλλά και όσους ζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα (71%) που επλήγη λιγότερο ή και καθόλου.
Το 46% των πολιτών ανησυχεί περισσότερο για τις αυξήσεις στο ρεύμα, ενώ ακολουθούν με 26% η θέρμανση και με 9% τα τρόφιμα.
Προβληματισμός για τις αυξήσεις καταγράφεται ακόμη και από νοικοκυριά που δηλώνουν ότι έχουν «άνετη ή πολύ άνετη» οικονομική κατάσταση (46%).
Σχετικά με τον κορονοϊό, το 62% τάσσεται κατά της χαλάρωσης των μέτρων και το 31% δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν πιο ήπια.
Διαβάστε επίσης
Μπακογιάννης: Αρνούμαστε να ανταλλάσσουμε “χιονόμπαλες” για τις αρμοδιότητες