Καθαρό προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων δίνει στη Νέα Δημοκρατία η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31% ενώ το ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 24%. Και τα δύο κόμματα έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της εταιρείας τον Απρίλιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταφέρει να μειώσει τη διαφορά κατά μια μονάδα.

Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής που μένει στάσιμο στο 7%, οριακά πάνω από την Χρυσή Αυγή που υποχωρεί κατά μισή μονάδα και βρίσκεται στο 6,5%. Ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα το οποίο ενισχύει το ποσοστό του κατά μισή μονάδα και μετράται στο 5,5%.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μελέτες η σημερινή μέτρηση γίνεται χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων.

Η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ πηγάζει από την αυξημένη συσπείρωση των ψηφοφόρων που στήριξαν το κόμμα το 2015, με το ποσοστό να αυξάνει στο 60% έναντι 54% τον Απρίλιο. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη διαρροή προς τη ΝΔ (15%) και λιγότερο προς τα κόμματα της κεντροαριστεράς ή αριστεράς όπως το ΚΙΝΑΛ ή το ΜέΡΑ25 (4 και 3% αντίστοιχα). Βελτιωμένη κατά μία εβδομάδα εμφανίζεται και η συσπείρωση της ΝΔ  στο 84%. Άλλωστε μόνον το 5% των πολιτών που δηλώνουν αναποφάσιστοι ή θέλουν να ψηφίσουν άκυρο ή λευκό στήριξε την ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 27%.

Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 7,5%, δηλαδή πέντε μονάδες χαμηλότερα συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Με βάση τις εκτιμήσεις της Pulse ακόμα και η ψήφος των αναποφάσιστων δεν αρκεί ώστε να ανατρέψει ολικά το πλεονέκτημα της ΝΔ. Στο καλύτερο σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη δημοσκόπηση, θα αποσπάσει  29,2% με  τη ΝΔ να είναι μπροστά με 2,6% διαφορά, στις 31,8%.

Αντίθετα, στο χείριστο σενάριο για την Κουμουνδούρου ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκέντρωνε 24,2% και η ΝΔ 37,3%. Σε αυτόν τον συνδυασμό η υπεροχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπερνά τις 13 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επικρατήσει με διαφορά 3,84 μονάδων, που είναι η δεύτερη μικρότερη από το 1989.

Οι αντίστοιχοι υπολογισμοί για τα υπόλοιπα κόμματα καταδεικνύουν πως εκτυλίσσεται αμφίρροπη μάχη για την τρίτη θέση ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ, την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, καθώς ο αριθμός των αναποφάσιστων που θα προσελκύσουν μπορεί κάλλιστα να κρίνει την τελικά κατάταξη.

Στα πιο μικρά κόμματα, το υψηλότερο δυνητικό ποσοστό καταγράφεται για την Ελληνική Λύση, με 3,1%. Αγώνα στην ζώνη μεταξύ 0,8 και 2,9% δίνουν Το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 21 και 22 Μαΐου σε πανελλαδικό δείγμα 1.208 ενηλίκων. Το περιθώριο λάθους είναι 2,8 ποσοστιαίες μονάδες.