Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Δημοσκόπηση Prorata: Έκπληξη με ΠΑΣΟK στη δεύτερη θέση στην εκλογική επιρροή

Στέφανος Κασσελάκης - Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Ανδρουλάκης

Στέφανος Κασσελάκης - Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Ανδρουλάκης

Μια έκπληξη επεφύλασσε η τελευταία δημοσκόπηση της Prorata, η οποία φέρνει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση στην εκλογική επιρροή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 33,3%, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 13%, στην τρίτη ο  ΣΥΡΙΖΑ με 12%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 11,2%, η Ελληνική Λύση με 8,5%, η Νίκη και η Νέα Αριστερά με 4,5% αντίστοιχα, ενώ της Πλεύσης Ελευθερίας βρίσκεται στο 3,9%.

Ακολουθούν ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη και η Φωνή Λογικής με 2,3%, ενώ το άθροισμα των υπολοίπων κομμάτων εκτιμάται στο 4.5%.

Ως προς το εύρος της εκλογικής επιρροής εκτιμάται ότι:

η ΝΔ κινείται μεταξύ 30.4% και 36.2%
ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από 9.9% έως 14%
το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 10.9% έως 15.1%
το ΚΚΕ μεταξύ από 9.2% έως 13.2%
η Ελληνική Λύση από 6.8 έως 10.2%
η Νίκη από 3.2% έως 5.8%
η Πλεύση Ελευθερίας από 2.6% έως 5.2%
η Νέα Αριστερά από 3.2% έως 5.8%
ο Κόσμος από 1.4% έως 3.2%
η Φωνή Λογικής από 1.4% έως 3.2%
το ΜεΡΑ25 από 0.9% έως 2.5%

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Prorata, τα παραπάνω ευρήματα καταδεικνύουν την υψηλή αβεβαιότητα σε σχέση με την εκτίμηση της κατάταξης των πολιτικών κομμάτων, κυρίως ως προς τη δεύτερη θέση. Όπως φαίνεται από τα εύρη της εκτίμησης, η δεύτερη θέση είναι ανοικτή για τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, αλλά και της Ελληνικής Λύσης, με ελαφρύ προβάδισμα να έχει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ως προς τις συσπειρώσεις των πολιτικών κομμάτων και τις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, η ΝΔ εκτιμάται ότι θα στηριχθεί από το 71% της εκλογικής της βάσης, σημειώνοντας ορισμένες απώλειες κυρίως προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμάται στο 42%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες προηγούμενων εκλογέων του προς τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τον Κόσμο.

Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταγράφεται στο 87%, του ΚΚΕ  στο 82%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το 33% να διατηρεί θετική γνώμη προς το πρόσωπο του.

Ακολουθεί  ο Δημήτρης Κουτσούμπας (25%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (21%), ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (14%), ο Αλέξης Χαρίτσης (14%), ο Στέφανος Κασσελάκης (10%) και τέλος ο Δημήτρης Νατσιός (8%).

Ως προς τον δείκτη εμπιστοσύνης για την πρωθυπουργία της χώρας, προηγείται με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά έναντι των ανταγωνιστών του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 34%, ενώ ακολουθούν με 5.5% ο Νίκος Ανδρουλάκης, με 5% ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με 4% ο Κυριάκος Βελόπουλος, με 3% ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Νατσιός (2.5%) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (2%).

Το 37% δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο για την πρωθυπουργία της χώρας.

Περίπου 7 στους 10 θα ψηφίσουν με γνώμωνα τα θέματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας, ενώ 3 στους 10 τα ευρωπαικά ζητήματα.

Το 44% δηλώνει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει για να δηλώσει την υποστήριξη του προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, το 28% πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί πως αποτελεί το “λιγότερο κακό”, το 8% ότι θα ψηφίσει εκφράζοντας δυσαρέσκεια και παράπονα προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ το 17% πως θα ψηφίσει, διαμαρτυρόμενο προς διάφορες κατευθύνσεις.

Τέλος, μόλις το 66% δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει στις ευρωεκλογές, ενώ την ίδια στιγμή το 23.1% όσων θα προσέλθουν σε αυτές, είτε δηλώνει αναποφάσιστο (11.5%), είτε αβεβαιότητα για την δηλωθείσα πρόθεση ψήφου (11.6%).

Διαβάστε επίσης

ΥΠΕΞ: Καταδικάζει τις επιθέσεις κατά αμάχων στη Ράφα και ζητά ενδελεχή έρευνα

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Μιχαηλίδου: Σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιουλίου σε βιομηχανία και λιανεμπόριο

Αχ μικρέ Γιαννάκη, ήρωά μου, πώς το χαμόγελό σου χαλάει τα σχέδια των κάφρων