ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεταστροφή της κοινής γνώμης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αποτυπώνει δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό της ιστοσελίδας Tvxs.gr του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πως θα πρέπει να γίνει αποδεκτή μια σύνθετη ονομασία, που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», αμετάφραστο, και θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes).
Η συντριπτική πλειονότητα λοιπόν των πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, φέρεται να τάσσεται υπέρ μιας «κοινά αποδεκτής λύσης» του ονόματος, που να έχει ισχύ έναντι όλων.
Ειδικότερα, στη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), η έρευνα καταγράφει την συμφωνία μίας συντριπτικής πλειοψηφίας, της τάξης του 71% με την επιδίωξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης ονόματος που να ισχύει έναντι όλων.
Η στάση αυτή καταγράφεται τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (80%) όσο και μεταξύ αυτών της ΝΔ (68%), ενώ μόλις το 14% των πολιτών δηλώνει πως επιθυμεί να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς της διπλής ονομασίας.
Παράλληλα, το 57% συμφωνεί με μια λύση που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία και θα ισχύει έναντι όλων, σλαβόφωνη και αμετάφραστη, συνοδευόμενη από αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ για τα ζητήματα του αλυτρωτισμού.
Κι εδώ παρατηρείται «διακομματική» συμφωνία σε επίπεδο ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (61% και 62% αντίστοιχα), αν και στους ψηφοφόρους της ΝΔ εμφανίζεται μεγαλύτερο ποσοστό διαφωνίας (25% έναντι 18% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά πάντως μειοψηφικό.
Όσον αφορά το δεύτερο μεγάλο εθνικό θέμα, των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, οι πολίτες δηλώνουν ανήσυχοι, αλλά ψύχραιμοι.
Ειδικότερα, αναφορικά με τα πρόσφατα επεισόδια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως ο εμβολισμός σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο, τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κλπ, εμφανίζονται ανήσυχοι, καθώς περίπου οι 4 στους 10 θεωρούν τα παραπάνω ως ενδείξεις «επικείμενης επιθετικής ενέργειας της γειτονικής χώρας εναντίων ελληνικών εδαφών».
Αντιθέτως, το 36% δηλώνουν ότι τα επεισόδια αυτά προκαλούνται από την Τουρκία για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και αποπροσανατολισμού από άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική ηγεσία, ενώ για το 14% και οι αμφότεροι οι παραπάνω λόγοι θεωρούνται ισχυροί.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 12-15 Απριλίου σε δείγμα 1009 πολιτών πανελλαδικά, ανδρών και γυναικών, άνω των 17 ετών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κόντρα Μπουτάρη-Καλαφάτη για το Σκοπιανό – «Γιατί να ζητήσω συγγνώμη», αναρωτήθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πόλεμος» κυβέρνησης–ΝΔ για τις πληροφορίες περί ανταλλαγμάτων για το σκοπιανό
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνάντηση «κλειδί» Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στη Οχρίδα για το Σκοπιανό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ασυνείδητους οδηγούς – Γιατί ζήτησα αλλαγές στα Χανιά
- Τραπεζικές χρεώσεις: Έφτασε η ώρα της αλλαγής – Ποιες μηδενίζονται από Δευτέρα 20/1
- Σκέρτσος για Τασούλα: Πολιτική σταθερότητα και μετριοπάθεια
- Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ – Οι ελπίδες εναποτίθενται στον Ντόναλντ Τραμπ