Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη και ΝΔ – Συνεχίζεται η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Κασσελάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Κασσελάκης

Το ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, με μεγάλη διψήφια διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, καταγράφει ξανά η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να θεωρείται ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 41% του δείγματος, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνουν μόνο 6% έκαστος. Στη δεύτερη θέση μάλιστα, βρίσκεται με 28% η επιλογή «Κανένας».

Η δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη παραμένει πολύ χαμηλή – ξεπερνά μόνον εκείνη του Δημήτρη Νατσιού και του Βασίλη Στίγκα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει πολύ χαμηλή συσπείρωση – στο 51% – ενώ της ΝΔ είναι πολύ υψηλή, στο 83,8% και του ΠΑΣΟΚ στο 82,7%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Metron Analysis, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,9%, αυξημένο ελαφρά από την μέτρηση του Νοεμβρίου του 2023 (30,5%). Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 11,4%, καταγράφοντας μείωση από το 12,2% του Νοεμβρίου, ενώ στην τρίτη θέση με οριακή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,1%.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 8,1% (από 9,2%), η Ελληνική Λύση με ποσοστό 5,9% (από 4,6%), η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, έκαστη με ποσοστό 3% (από 2,7% έκαστη), ενώ κάτω του 3% βρίσκονται οι Σπαρτιάτες (2,5%) και το ΜέΡΑ25 (1,8%). Η Νέα Αριστερά καταγράφεται χαμηλά και στην δημοσκόπηση της Metron Analysis, στο 2%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38%, το ΠΑΣΟΚ 14%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,4%, το ΚΚΕ 10%, η Ελληνική Λύση 7,2%, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας από 3,7% και οι Σπαρτιάτες 3%. Η Νέα Αριστερά μένει στο 2,4% και το ΜέΡΑ25 στο 2,2%.

Κατά τα λοιπά, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η ακρίβεια. Μάλιστα το 29% της μεσαίας τάξης δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα στις Γιορτές σε σχέση με πέρυσι, έναντι 24% που λέει ότι θα ξοδέψει περισσότερα. Μόνον εκείνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως «ανώτερη τάξη» δηλώνουν κατά πλειοψηφία ότι θα ξοδέψουν περισσότερα φέτος. Αντίθετα, οι αγρότες, οι εργάτες και οι μικρομεσαίοι αναφέρουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά ότι θα ξοδέψουν λιγότερα.

Το 45% δηλώνει πως έχει μάλλον θετικές εντυπώσεις στα ελληνοτουρκικά, μετά και την επίσκεψη Ερντογάν, ενώ η κυβέρνηση λαμβάνει 38% θετικές γνώμες.

Το 70% δηλώνει την έντονη δυσαρέσκειά του για την εγκληματικότητα, έχοντας «μάλλον αρνητικές» εντυπώσεις από την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.