• Πολιτική

    Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα της ΝΔ με 16,4 Μονάδες – «Κλειδί» η αδιευκρίνιστη ψήφος

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης


    Τα τελευταία δεδομένα πριν από την κάλπη της 9ης Ιουνίου καταγράφει η δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Ant1, δίνοντας έμφαση στην αδιευκρίνιστη ψήφο, η οποία αποτελεί «κλειδί» για το τελικό αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται πρώτη και φτάνει στο 29,8%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,8% και στην Τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 9,8%.

    Ενδιαφέρον έχουν και τα διαχρονικά στοιχεία της πρόθεσης ψήφου των ευρωεκλογών από την αρχή της χρονιάς.

    Στην εκτίμηση αποτελέσματος η ΝΔ εμφανίζεται με ποσοστό από 30,6% έως 35,4%, με κεντρική τιμή το 33%, στόχο που είχε θέσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κυμανθεί από 14,7% έως 18,5% και το ΠΑΣΟΚ από 10,1% έως 13,3%.

    Ως προς την συσπείρωση των κομμάτων, τη μεγαλύτερη συσπείρωση εμφανίζει η ΝΔ με 71,9% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 64,3% , ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει τη χαμηλότερη συσπείρωση με 56,9%.

    Ως προς την βεβαιότητα της επιλογής τους, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν με ποσοστό 66,7%.

    Το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου

    Σχεδόν συμπίπτει το ποσοστό ανδρών και γυναικών ως προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, με μια μικρή διαφορά. Ως προς τους αναποφάσιστους, φαίνεται ότι οι πολίτες χωρίς κομματική ταύτιση είναι αυτοί που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πού θα ρίξουν την ψήφο τους, αφού φτάνουν στο 26,1%, με τους κεντρώους να ακολουθούν με 19,4%.

    Πόσο σημαντικές είναι οι ευρωεκλογές

    Την σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Marc. Ανεβαίνει – σχεδόν 4,5 μονάδες – μέσα στις τελευταίες ημέρες το ποσοστό εκείνων που δεν θεωρούν σημαντικές τις ευρωεκλογές, προϊδεάζοντας για αυξημένη αποχή. Σύμφωνα με αυτή, το 43,6% τις θεωρεί ισάξιας σημαντικότητας με τις βουλευτικές εκλογές, ενώ το 36,9% τις θεωρεί αρκετά σημαντικές, αλλά όχι όσο και τις βουλευτικές.

     

     

    Η έρευνα:

     

    Διαβάστε επίσης:

    Αντόνιο Γκουτέρες: Οδεύουμε προς την κλιματική κόλαση- Νονοί το κλιματικού χάους οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων

    Νορβηγία: Μεταλλευτική εταιρεία εντόπισε «το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη»

    Alpha Trust Ανδρομέδα: Από 7 Ιουνίου σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές στο Χ.Α



    ΣΧΟΛΙΑ