Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της Interview για τα ποσοστά των κομμάτων, τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών/καταλληλότητα πρωθυπουργού, την εκλογή προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το πρόσωπο του/ης Προέδρου της Δημοκρατίας, για την ιστοσελίδα politic.gr.

Ανησυχία θα πρέπει να προκαλεί στο υπάρχον κομματικό σύστημα, ότι ο «κανένας» καταγράφεται ως πρώτη επιλογή με 47% στην ερώτηση για το ποιός είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός. Παράλληλα, η θητεία της τωρινής Προέδρου της Δημοκρατίας αξιολογείται αρνητικά από 7 στους 10 ερωτώμενους.

1

Ποσοστά κομμάτων

Καθηλωμένη στο χαμηλό – σε σύγκριση με το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές και την ανέδειξε αυτοδύναμη κυβέρνηση – 25% παραμένει η Νέα Δημοκρατία διατηρώντας όμως προβάδισμα 11,9 μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ το οποίο παρά την επανεκλογή Ανδρουλάκη δεν κάνει φαίνεται να κάνει κάποια θετική έκπληξη και παραμένει στη δεύτερη θέση με 13,1%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει να περνά εσωτερική πολιτική κρίση ηγεσίας, καταγράφει πέφτει στο πολύ χαμηλό για αξιωματική αντιπολίτευση ποσοστό του 6,6% και είναι στην πέμπτη θέση.

Το ΚΚΕ κρατάει τα ποσοστά του κι έρχεται τρίτο με 8%.

Στα δεξιά της ΝΔ, η Ελληνική Λύση έρχεται τέταρτη με 7,1%, η Φωνή  Λογικής της κας Λατινοπούλου έκτη με 6% και η Νίκη έβδομη με 4,4%. Συμπερασματικά, τα τρία κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ και που φαίνεται να ξεπερνούν το εκλογικό όριο του 3% καταγράφουν συνολικά 17,5%.

Η Πλεύση Ελευθερίας της κας   Κωνσταντοπούλου καταγράφει 3,8%.

Τέλος, στα αριστερά του πολιτικού φάσματος ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά φαίνεται να πιάνουν το εκλογικό όριο προκειμένου να εισέλθουν στη Βουλή καταγράφοντας 3,5% και 3% αντίστοιχα.

Αξίζει να θυμηθούμε πως πριν ένα χρόνο την ίδια περίοδο, η ΝΔ βρισκόταν στο 31,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 13% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,5%

Στις δημοφιλίες των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται, ωστόσο στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ο “Κανένας” (47%) είναι πρώτος με αρκετή διαφορά σε σχέση με τους προέδρους των δύο πρώτων κομμάτων. Ο Μητσοτάκης είναι στο 38% και ο Ανδρουλάκης αρκετά χαμηλότερα στο 15%, κάτι που δείχνει πως ο “νέος” πρόεδρος πρέπει να αναδομήσει την εικόνα του.

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης
Εν αναμονή της διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, της περαιτέρω διάσπασης του κόμματος και του πιθανού “plan B” για τη δημιουργία δικό του φορέα από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, ο τέως πρόεδρος συνεχίζει να εμφανίζεται ως επικρατέστερος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στο σύνολο της κοινής γνώμης, ο Στ. Κασσελάκης προηγείται με 31,4%, ακολουθεί ο “Κανένας” με 21,9%, ενώ τρίτος είναι ο Σ. Φάμελλος με 21,2%. Ακολουθεί με σχεδόν δέκα μονάδες απόσταση ο Π. Πολάκης με 12,1%.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν και αυτοί Στ. Κασσελάκη (47,2%) για πρόεδρο του κόμματος, και ακολουθεί ο Σ. Φάμελλος με διπλάσια προς τα κάτω διαφορά (22,9%) και ο Π. Πολάκης με 11,9%.

Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει “να ενώνει τους Έλληνες”

Δύο χαρακτηριστικά προκρίνει η πλειοψηφία για την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, καθώς υπενθυμίζεται πως στις αρχές του 2025 έχουμε τη λήξη της θητείας της κυρίας Σακελλαροπούλου. Ένας στους δύο κρίνει πως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ενώνει τους Έλληνες και σχεδόν ένας στους τέσσερις θεωρεί πως πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο με παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας. Όσον αφορά την πολιτική ιδεολογία οι απόψεις είναι ισομοιρασμένες καθώς το 40,2% λέει πως ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την δεξιά/κεντροδεξιά και το 39,6% από την αριστερά/κεντροαριστερά. Όπως και να έχει πάντως η παράδοση επιβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε να προέρχεται από την αντίπαλη παράταξη αυτής που κυβερνά, είτε να είναι υπερκομματικός.

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο σχεδόν 7 στους 10 (68%) κρίνουν αρνητικά τη θητεία της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με το 25% που την κρίνει θετικά.

Ακρίβεια, μισθοί, ενέργεια παραμένουν τα μεγαλύτερα προβλήματα
Ως σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα θεωρείται πάντα η ακρίβεια. Ακολουθεί το χαμηλό ύψος των εισοδημάτων και στην τρίτη θέση είναι οι υψηλές τιμές της ενέργειας. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, οι πολίτες εμφανίζονται κατά τι πιο αισιόδοξοι σχετικά με το αν η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης:

Metropolitan General: Η εξέλιξη της Ρομποτικής Χειρουργικής κηλών συνεχίζεται

Ιδού η νέα BMW 2 Gran Coupe!

Goldman Sachs για Ελληνικές τράπεζες: Χαμηλώνει ο πήχης στις τιμές στόχους