Απώλειες τόσο για το κυβερνών κόμμα όσο και για το ΠΑΣΟΚ, έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς αρχηγούς και αστάθεια φωτογραφίζει ως τρέχουσα κατάσταση,  η νέα δημοσκόπηση της Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της POLITIC. 

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει μεν πρώτη (24,5%) στην πρόθεση ψήφου, αλλά το γράφημα με τη διαχρονική εξέλιξη αποτυπώνει ξεκάθαρα την πτωτική της πορεία. Το ΠΑΣΟΚ πέφτει στο 12,1% (από το 15% του Ιανουαρίου) ενώ άνοδο σημειώνει η Ελληνική Λύση (8,7%) αλλά και το ΚΚΕ (8,7%) τα οποία ισοφαρίζουν στην τρίτη θέση.

1

Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο και περνάει το κατώφλι του 5%, και από το 3,9% φτάνει στο 8,2%. Στην έκτη θέση με ποσοστό 5,5% βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί η Φωνή Λογικής με 5,2%, το Κίνημα Δημοκρατίας με 4,2%, η ΝΙΚΗ και το ΜέΡΑ 25 με 3% αντίστοιχα. Η Νέα Αριστερά είναι στο 1,5%.

Ωστόσο , τo υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων (10,1%) και τα χαμηλά ποσοστά που παρουσιάζουν όλα τα κόμματα δείχνουν κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού.

 

 

Το 57% ζητά ανασχηματισμό

Η πολιτική φθορά και η δυσαρέσκεια προς το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα αποτυπώνονται και στο υψηλό ποσοστό (57%) αυτών που θεωρούν ότι είναι αναγκαίος ένας ανασχηματισμός, σε αντίθεση με το 29% που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται κάποια ανανέωση προσώπων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στον “Κανέναν”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει “ικανό αντίπαλο” και αυτό φαίνεται τόσο από την καρτέλα με την ικανότητα για τη διακυβέρνηση της χώρας, στην οποία προηγείται με 34,1% ενώ ακολουθεί ο “κανένας” με 26,1%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 9,9%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 7,7% και ο Σωκράτης Φάμελλος με 6%, όσο και από την καρτέλα με την καταλληλότητα. Μεταξύ πρωθυπουργού και Ν. Ανδρουλάκη, ο “Κανένας” προηγείται με 45%, ακολουθεί ο Κ. Μητσοτάκης με 38% ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης είναι στο 17%.

Μαζική κινητοποίηση για τα Τέμπη: 6 στους 10 στον δρόμο

Το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα συμμετέχει στα συλλαλητήρια για το δυστύχημα στα Τέμπη. Το 40% δηλώνει πως δεν θα συμμετάσχει, ενώ το 2% απαντά ΔΓ/ΔΑ.

Διχαστικό είναι το ζήτημα της “εργαλειοποίησης” της τραγωδίας των Τεμπών καθώς οι απαντήσεις είναι σχεδόν ισομοιρασμένες. Το 53% πιστεύει ότι γίνεται κομματική εργαλειοποίηση του δυστυχήματος των Τεμπών, ενώ το 44% διαφωνεί.

Σύμφωνα με το 53% που θεωρεί ότι γίνεται πολιτική στρατηγική διαχείρισης του θέματος, η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφεται πρώτη με 25,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με 25%, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 17,9% και η Ελληνική Λύση με 15,2%.