ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια από κοινού παρουσίαση των θέσεών τους, για τα σοβαρά ζητήματα του δήμου Αθηναίων προχώρησαν οι υποψήφιοι για τη θέση του Δημάρχου, Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Μπακογιάννης και Νίκος Σοφιανός. Το άτυπο «debate» διοργανώθηκε στον Ιανό, υπό το συντονισμό της Μαργαρίτας Πουρναρά.
Οι θέσεις του Παύλου Γερουλάνου
Ο κύριος Γερουλάνος, στα λεγόμενά του, χρησιμοποίησε τον όρο «δήμαρχος-ακτιβιστής», εξηγώντας πώς πρέπει να δρα ο δήμαρχος, όταν οι κυβερνητικοί φορείς δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα του δήμου για την αντιμετώπιση προβλημάτων και τη βελτιστοποίηση των συνθηκών.
Σε δεύτερο επίπεδο, αναφέρθηκε στην αντίδραση του κύριου Μπακογιάννη, στην πρόταση που ο ίδιος του έκανε, σχετικά με την από κοινού αντιμετώπιση του ζητήματος των ναρκωτικών. Ο κύριος Γερουλάνος κατέκρινε τη στάση του κύριου Μπακογιάννη να κάνει λόγο για «επικοινωνιακή εκμετάλλευση» και να μη συμφωνήσει στη σύνθεση, από τώρα, ενός πλάνου αντιμετώπισης, που θα ισχύει και μετά τις εκλογές και θα εφαρμοστεί από όποιον εκλεγεί δήμαρχος.
Όσον αφορά στα σοβαρότερα προβλήματα του δήμου Αθηναίων, ο Παύλος Γερουλάνος ξεχώρισε την παραβατικότητα και την ανομία, που επικρατεί στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Επανέλαβε τις δικές του προτάσεις, στο Συμβούλιο της Γειτονιάς, για συνεργασία δήμου και αστυνομίας, ενώ πληροφόρησε ότι έχει αποστείλει προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία του ζητά να διαβάσει τα όσα έγραψαν στον ίδιο οι κάτοικοι των Εξαρχείων.
Σχετικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος, ο κύριος Γερουλάνος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «Δεν θα φύγουν, όπως δεν γύρισαν και οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό. Θα ζήσουμε μαζί . Γι’ αυτό χρειάζονται πολιτικές ένταξης (εκμάθηση της γλώσσας, κατανομή και σ’ άλλους δήμους κ.ά.)».
Οι απόψεις του Νάσου Ηλιόπουλου
Με τη σειρά του, ο κύριος Ηλιόπουλος, υπενθύμισε την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, κατέκρινε την παρούσα διοίκηση του Δήμου για το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε επαρκώς κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.
Δήλωσε μεταξύ άλλων «Ο δήμος της Αθήνας είναι πλούσιος, αλλά ήταν φτωχή η διαχείριση του. Από τα 85 εκατ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια Αττικής για έργα, μόνο 10 εκατομμύρια έχει απορροφήσει, ενώ στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» δεν μπήκε καν».
Αναφορικά με τα ναρκωτικά, τόνισε ότι «η κατασταλτική πολιτική στην ουσιοεξάρτηση έχει αποτύχει», ενώ ανέφερε και το παράδειγμα της Πορτογαλίας που, διπλασιάζοντας τις δαπάνες της για το θέμα αυτό, σημείωσε σημαντικές επιτυχίες. Ενημέρωσε ακόμη για την επικείμενη ψήφιση, στη Βουλή, του νομοθετικού πλαισίου για τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης.
Ο κύριος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε την παρουσία μεταναστών και προσφύγων ωφέλιμη, εξηγώντας πως η πολυπολιτισμικότητα αποτελεί πλούτο για την κοινωνία. Όσον αφορά στη δημοτική δράση επί του θέματος, εξέφρασε τη θέση ότι ο δήμος πρέπει να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο, με μέτρα στέγασης, γλωσσομάθειας, και απασχόλησης των μεταναστών και προσφύγων. Τέλος, πρότεινε να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.
Για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο δήμος σε σχέση με την ασφάλεια, ο κύριος Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ο υποφωτισμός των δρόμων και περιοχών, να αναπτυχθούν πολιτιστικές δράσεις και θα δοθούν επιχειρηματικά κίνητρα, αξιοποιώντας τη δημοτική ακίνητη περιουσία, σε υποβαθμισμένες περιοχές, με σκοπό την ανάπτυξή τους. «Η ασφάλεια είναι θέμα δημοκρατίας. Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές και οι γειτονιές της Αθήνας είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τους νεοναζί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τέλος εξέφρασε την αντίθεση του στην ανάληψη του ΕΝΦΙΑ από την Αυτοδιοίκηση.
Όσα ακούστηκαν από τον Κώστα Μπακογιάννη
Ο κύριος Μπακογιάννης αναφέρθηκε πρωτίστως στην αναγκαιότητα συνεργασίας του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων, λόγω της έλλειψης προσωπικού, οχημάτων και άλλων. «Αυτό δεν σημαίνει απολύσεις, ούτε ιδιωτικοποίηση» ξεκαθάρισε, πληροφορώντας πως το μοντέλο αυτό ήδη εφαρμόζεται σε πολλές χώρες και ειδικότερα στην Ευρώπη.
Η παραβατικότητα είναι πρωτίστως ζήτημα πρόληψης, όπως ανέφερε, χωρίς να υποτιμήσει και την ανάγκη μέτρων καταστολής.
Συνέστησε τη δημιουργία Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου, με συμμετέχοντες όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δήμος, ΕΛΑΣ, υπουργεία κλπ), τη συνεργασία δημοτικής αστυνομίας και ΕΛΑΣ, καθώς και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Ακόμη, έκανε λόγο για μια «επίθεση πολιτισμού», με την ενοποίηση και αξιοποίηση της «τριλογίας» της οδού Πατησίων: Του θεάτρου Ακροπόλ, του Πολυτεχνείου και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Τόνισε, επιπροσθέτως τη σημασία του να περάσουν στην αρμοδιότητα του δήμου Αθηναίων όλοι οι χώροι πρασίνου και τα άλση που βρίσκονται ενός των διοικητικών ορίων του, καθώς και οι υπόγειες διαβάσεις. Πρότεινε, ακόμη, για τον ΕΝΦΙΑ να περάσει στην Αυτοδιοίκηση, και να εφαρμοστεί πληρωμή τελών και από τα Υπουργεία.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης ουσιών, εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του. Επίσης, απαντώντας στην κριτική του κύριου Γερουλάνου για τη στάση του, διευκρίνισε τη διάθεσή του να συνεργαστεί για την κατάρτιση ενός σχεδίου «αφού πρώτα ακούσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», προτείνοντας αυτό να κατατεθεί προς έγκριση στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου τον Σεπτέμβριο.
Για το ζήτημα των προσφύγων, ο κύριος Μπακογιάννης χρησιμοποίησε τα παραδείγματα ευρωπαϊκών δήμων, όπως του Βερολίνου, της Βαρκελώνης και του Άμστερνταμ, για να επιχειρηματολογήσει.
Οι προτάσεις του Νίκου Σοφιανού
Ο κύριος Σοφιανός, απευθυνόμενος στους υπολοίπους συνυποψηφίους του, υπογράμμισε την εξάρτηση της σύγχρονης Αυτοδιοίκησης σήμερα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στάθηκε αμείλικτος, λέγοντας πως επιχειρείται η απαξίωση της υπηρεσίας, θυμίζοντας πως οι πολίτες έχουν πληρώσει 500 εκατομμύρια ευρώ δημοτικά τέλη σε διάστημα 5 ετών. Για το λόγο αυτό, αιτήθηκε τη μείωση των συντελεστών των δημοτικών τελών, δεδομένου του ότι έχουν μειωθεί και οι αντίστοιχες δαπάνες του δήμου.
Ο κύριος Σοφιανός άσκησε αυστηρή κριτική στην τωρινή διοίκηση του δήμου και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, για θέματα, όπως η έλλειψη πίεσης είσπραξης του τέλους των παρεπιδημούντων από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της πρωτεύουσας.
Η λειτουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης δεν είναι μια λύση που υποστήριξε, καθώς εξέφρασε την άποψη ότι «θα σημάνει πόλεμο για μας», χαρακτηρίζοντας τα σημεία που θα δημιουργηθούν «χώρους ελεγχόμενου θανάτου» και υποστηρίζοντας ότι θα λειτουργήσουν αρνητικά για τις πολιτικές πρόληψης και της απεξάρτησης, ενισχύοντας τα κυκλώματα εμπορίας ουσιών.
Για τον κύριο Σοφιανό «Οι μετανάστες είναι μέρος του αθηναϊκού λαού», όπως χαρακτηριστικά είπε, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν πολιτικές ένταξης από κράτος και δήμο. Πρότεινε την κατάργηση της δομής του «Ελαιώνα» και συνέστησε οι πρόσφυγες να στεγασθούν σε οικίες. Τέλος, κατήγγειλε τη δράση κυκλωμάτων και ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο φαινόμενο τις καταλήψεις στο όνομα της αλληλεγγύης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημοσκόπηση: Μεγάλο προβάδισμα του Κώστα Μπακογιάννη με 33,8% για τον Δήμο Αθηναίων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κώστας Μπακογιάννης προς συνυποψηφίους του: Να κάνουμε έναν πολιτισμένο αγώνα. Να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των Αθηναίων
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δράση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Παύλου Γερουλάνου στο Παγκράτι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δούκας για ανάκληση απόφασης τέλους ταφής απορριμμάτων: «Σημαντική νίκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση»
- Η Ιβάνκα Τραμπ δεν θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο: Υπάρχει σκοτάδι σε αυτόν τον κόσμο που δεν το θέλω – Θα σταθώ δίπλα του ως κόρη
- Ευρωαγορές: Ισχυρή άνοδος άνω του 1% με στήριξη από τη Wall Street
- ERGO Ασφαλιστική: Αναπροσαρμόζει προς τα κάτω τα ασφάλιστρα στα ισόβια προγράμματα υγείας για το 2025