ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
«Ανάμεσα σε χωράφια, στην αγροτική καρδιά της Ελλάδας, η ιστορική πόλη των Τρικάλων με πληθυσμό 82.000, δεν ήταν μία προφανής υποψήφια για την πρώτη «έξυπνη πόλη» της Ελλάδας. Αυτό όμως έγινε πραγματικότητα χάρη στον δήμαρχο, Δημήτρη Παπαστεργίου», έγραφε ο Guardian το 2018.
Πέντε χρόνια αργότερα, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, που τελικά κατάφερε να μετατρέψει την πόλη των Τρικάλων, σε μία από τις «εξυπνότερες» πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραλαμβάνει – επάξια – το χαρτοφυλάκιό του στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς αποτέλεσε επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Ο δήμαρχος Τρικάλων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, με το πείσμα, την ικανότητά του, τις πρωτοπόρες, αλλά και καινοτόμες ιδέες του, κατάφερε, σε μικρό χρονικό διάστημα, να βελτιώσει αισθητά τις συνθήκες ζωής των συμπολιτών του. Και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο, αφού είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έγινε πιο γνωστός για το έργο του και όχι για το όνομά του.
Δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της διεργασίας ψηφιοποίησης και απλοποίησης του ελληνικού Δημοσίου, προς όφελος του πολίτη και εις βάρος της γραφειοκρατίας, αποτελεί μία από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τη θέση, σε ένα τόσο νευραλγικό υπουργείο.
Με πτυχίο από το Μετσόβιο
Ο 50χρονος σήμερα Δημήτρης Παπαστεργίου, που επελέχθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών με πτυχίο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Η πορεία του υπήρξε μακρά και επιτυχημένη. Γνωστός είναι και ως «ο δήμαρχος που έφερε λεωφορεία χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα», ή «ο δήμαρχος που έκοψε το κάπνισμα στους Τρικαλινούς», εισάγοντας καινοτομίες στην πόλη του, οι οποίες έμοιαζαν σαν μακρινό όνειρο, ή σαν κάτι το ακατόρθωτο.
Γεννήθηκε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα Τρίκαλα. Εξελέγη δήμαρχος το 2014 και επανεξελέγη το 2019, ενώ από το 2019 ασκούσε επίσης καθήκοντα προέδρου στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, μιας και ο πατέρας του είχε διατελέσει και εκείνος δήμαρχος.
Το σπουδαίο έργο του
Όπως έχει ο ίδιος πει σε συνέντευξή του, «τα Τρίκαλα ήταν όμορφα και πριν από εμένα. Τα Τρίκαλα ήταν έξυπνα και πριν από εμένα. Πήρα κάποια στοιχεία από τους προκατόχους μου και τα κράτησα. Φερ’ ειπείν η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε την καινοτομία και την τεχνολογία προϋπήρχε, με την αναπτυξιακή του δήμου ‘e-Trikala’. Αυτή ήταν η αρχή και αποδείχθηκε πως υπάρχουν πόλεις οι οποίες μπορούν να σκεφτούν διαφορετικά. Εμείς φέραμε την τεχνολογία στα μέτρα των ανθρώπων της κοινωνίας. Αλίμονο αν αναλύσουμε την έξυπνη πόλη και μας μείνει ένας υπολογιστής και πέντε καλώδια. Η έξυπνη πόλη είναι μια νοοτροπία».
Πίσω στο 2018, ο Guardian έγραφε ότι η χώρα βρισκόταν στα χέρια μιας οικονομικής κρίσης και ο δήμος είχε χρέη 45 εκατ. ευρώ, όταν ο Δημήτρης Παπαστεργίου έγινε δήμαρχος το 2014. Δεν υπήρχε προϋπολογισμός για τα μεγάλα, τεχνολογικά σχέδιά του.
Ωστόσο, μέσω συνεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χρηματοδότησε ένα μη επανδρωμένο λεωφορείο και εταιρείες όπως η ελληνική Sieben και η Parkguru, τα Τρίκαλα έχουν κερδίσει τη φήμη της καινοτόμου πόλης, από το 2004, όταν το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας την ονόμασε την πρώτη ψηφιακή πόλη της χώρας.
Αργότερα επιλέχθηκε ως μία από τις 21 κορυφαίες έξυπνες πόλεις στον κόσμο. Συμμετέχοντας σε έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και προσφέροντας ένα χώρο δοκιμών για τοπικές εταιρείες τεχνολογίας, η πόλη μείωσε το χρέος της κατά 20 εκατ. ευρώ, υπογράμμιζε στο δημοσίευμά του ο Guardian.
Εκτός άλλων, ανέφερε ότι από όλα τα έργα, το σύστημα ηλεκτρονικών παραπόνων είχε έναν από τους μεγαλύτερους αντίκτυπους στη ζωή των κατοίκων.
Περίπου το 10% προήλθε από μια εφαρμογή για smartphones, που κυκλοφόρησε το 2017 και τα ζητήματα των πολιτών επιλύονται τώρα πιο γρήγορα και με περισσότερη διαφάνεια (κατά μέσο όρο οκτώ ημέρες αντί για ένα μήνα).
Τα Τρίκαλα είναι επίσης το μόνο μέρος στην Ελλάδα που έχει προμηθεύσει κιτ ρομποτικής Lego και Raspberry Pi και στα 120 δημόσια σχολεία του, μια κίνηση που πληρώθηκε από την e-Trikala, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2008 για να χρηματοδοτήσει την τοπική καινοτομία που ανήκει κατά πλειοψηφία στον δήμο.
Μαζί με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη
Στην προσπάθειά του να εξελίξει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, θα συμπορευτεί με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής και τώρα επιλέχθηκε στη θέση του υφυπουργού του συγκεκριμένου υπουργείου.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, γεννήθηκε το 1987 στο Λουξεμβούργο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται από το Βόλο και την Κρήτη. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη στρατηγική επικοινωνία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αθήνας.
Έχει εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο του μάρκετινγκ. Επίσης, υπήρξε συνιδρυτής της πρώην πλατφόρμας BrainGain για την επιστροφή των νέων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Από τον Απρίλιο του 2016 είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εργάστηκε για 2,5 χρόνια ως αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου, όταν και αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2019.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, λαμβάνοντας περισσότερους από 42.000 σταυρούς, ενώ στις 18 Ιουλίου 2019 εξελέγη με 238 ψήφους γραμματέας της Βουλής.
Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2017, το διεθνές περιοδικό Forbes τον επέλεξε στους 30 νέους κάτω των 30 ετών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, στην κατηγορία Law & Policy.
Ως πρώην κάτοικος εξωτερικού, έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.
Ακόμη, έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης φόρων και εισφορών, αλλά και της παροχής κινήτρων σε επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Διαβάστε επίσης:
Ποιες είναι οι γυναίκες της νέας κυβέρνησης
Πηγές Μαξίμου: Κυβέρνηση με προσανατολισμό τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τεχνικό πρόβλημα η αιτία που έπεσαν οι ιστοσελίδες των ΑΑΔΕ, ΕΥΠ και ΕΛΑΣ
- Ισραήλ: Έπληξε μυστική πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση του Ιράν
- ΥΠΕΘΟ για έκθεση Κομισιόν: Η Ελλάδα σε σταθερή πορεία ανάπτυξης και σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
- Alibaba: Εκτίναξη 58% στα καθαρά κέρδη τριμήνου – Στήριξη από το Cloud Intelligence Group