ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
«Μπορούμε να περιμένουμε αύξηση των επενδύσεων της τάξης του 300% για Έρευνα και Ανάπτυξη» σημείωσε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Λιθουανίας.
Το φόρουμ διοργανώθηκε σήμερα από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Enterprise Greece, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Λιθουανίας στην Αθήνα και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Βίλνιους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος και το μέλος της διοικητικής επιτροπής του ΕΒΕΑ και υπεύθυνος για τις σχέσεις των δύο χωρών, Δημήτριος Δημητρίου υποδέχθηκαν, πριν ξεκινήσει το φόρουμ, τη Λιθουανή υφυπουργό Οικονομίας και Καινοτομίας, Jovita Neliupšienė, τον πρέσβη της Λιθουανίας στη χώρα μας, Rolandas Kačinskas και τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα και συνομίλησαν για τις ευκαιρίες που έχουν παρουσιαστεί για την επιχειρηματικότητα, παρά τη συγκυρία της πανδημίας, και για τα βήματα που έχουν γίνει σε κάθε μία από τις χώρες για την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στις προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, στην τοποθέτησή του τονίζοντας τη σημασία της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας, που προκύπτουν από τις επενδύσεις στους τομείς Έρευνας και Ανάπτυξης.
Δήμας: Βρισκόμαστε στη 16η θέση μεταξύ των μελών της ΕΕ, όσον αφορά τις δαπάνες σε Έρευνα και Ανάπτυξη
«Θέλουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο, ειδικά από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη 16η θέση μεταξύ των μελών της ΕΕ, όσον αφορά τις δαπάνες σε Έρευνα και Ανάπτυξη, επενδύοντας περίπου το 1,27% του ΑΕΠ μας, με κεφάλαια που προέρχονται τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από τον δημόσιο τομέα. Από την πλευρά μας έχουμε προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις των εταιριών προκειμένου να ενθαρρύνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία».
Σαν αποτέλεσμα, μπορούμε να περιμένουμε αύξηση των επενδύσεων της τάξης του 300%. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τις συνθήκες της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις από εταιρίες όπως είναι η Microsoft, η Pfizer, η Cisco, η Volgswagen κ.α.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας.
Στις ομοιότητες που παρουσιάζουν οι δύο χώρες, παρά τη γεωγραφική τους απόσταση, αναφέρθηκε η υφυπουργός, κυρία Neliupšienė, σημειώνοντας ότι «αν και είμαστε σε δύο διαφορετικές πλευρές της Ευρώπης, αποτελούμε και οι δύο απώτατα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, αλλά μοιραζόμαστε και κοινές ευκαιρίες. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο ίδιο ευρωπαϊκό σημείο και έχουμε μπροστά μας το έργο της μεταμόρφωσης των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Μία μεταμόρφωση που θα είναι πράσινη και ψηφιακή. Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στα νέα πεδία είναι μεγάλες. Τόσο στις νέες τεχνολογίες, αλλά και στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Μπορούμε να την κάνουμε βιώσιμη και να μοιραστούμε την εμπειρία μας».
Μπρατάκος: Η Ελλάδα έχει να επιδείξει εξαιρετικά θετικές προοπτικές
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Γιάννης Μπρατάκος υπογράμμισε την θετική πορεία που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν οι δύο χώρες, παρά τις οικονομικά αρνητικές συνθήκες των τελευταίων ετών. «Η Λιθουανία έγινε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες μετά την κρίση 2008-2009. Ενώ η Ελλάδα έχει να επιδείξει εξαιρετικά θετικές προοπτικές, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι επιχειρηματικές μας κοινότητες έχουν γερά θεμέλια. Και ότι οι επιχειρηματίες μας έχουν την επιθυμία, αλλά και την ικανότητα, να διευρύνουν τα σύνορά τους και πέρα από τη χώρα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «Τέτοιες εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, μας βοηθούν να πετύχουμε τους στόχους μας για την ενίσχυση των μεταξύ μας σχέσεων. Μας επιτρέπουν να αναθεωρήσουμε τις τρέχουσες συνθήκες, να εντοπίσουμε προοπτικές και να χτίσουμε νέες γέφυρες».
Στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας αναφέρθηκαν o Δημήτριος Δημητρίου, εκ μέρους τους ΕΒΕΑ, ο Ευάγγελος Νίκας, μέλος του ΔΣ του Enterprise Greece και η Βίκυ Μακρυγιάννη, Senior Advisor της πρωτοβουλίας Export Ready του ΣΕΒ.
Για την επιχειρηματικότητα και τις προοπτικές της Λιθουανίας μίλησαν η υφυπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας, Jovita Neliupšienė, ο πρέσβης της Λιθουανίας στην Ελλάδα, Rolandas Kačinskas και η υπεύθυνη των Διεθνών Σχέσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Βίλνιους, Audrone Masandukaite.
Τις παρουσιάσεις ακολούθησαν πάνω από 60 B2B συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών από προς δυο χώρες.
Διαβάστε επίσης:
Δήμας: Ελλάδα και Λιθουανία οραματιζόμαστε παρόμοια την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση
Αιχμές Βενιζέλου: Να μας πουν γιατί είμαστε στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό