ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ISOMAT: «Υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη, σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής
Την καταδίκη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΜΚΟ Αλληλεγγύη Δημήτρη Φουρλεμάδη για απιστία και την υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος που προοριζόταν για φιλανθρωπίες σε τρίτες χώρες, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Η Ιωάννα Τσάλη εισηγήθηκε την ενοχή του κ.Φουρλεμάδη για το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αλλά και της απλής απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος, κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για την οποία δικάζεται (απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950).
Πρόταση ενοχής έκανε η εισαγγελέας και για την φερόμενη διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και στην απιστία του κ. Φουρλεμάδη.
Για τους δύο οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας, η εισαγγελέας πρότεινε μετατροπή του κακουργήματος της ψευδούς βεβαιώσεως σε πλημμέλημα και την απαλλαγή, λόγω παραγραφής, των κατηγορουμένων.
“Παράνομη ιδιοποίηση δημόσιου χρήματος”
Κατά την εισαγγελική λειτουργό, αποδείχθηκε στο δικαστήριο ότι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην «Αλληλεγγύη» από το υπουργείο Εξωτερικών για διάφορες φιλανθρωπίες, ιδιοποιήθηκαν παράνομα από τον εντολοδόχο και διαχειριστή της ΜΚΟ Δημήτρη Φουρλεμάδη και δαπανήθηκαν για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που δόθηκαν.
“Ποσά δαπανήθηκαν για άσχετες ανάγκες, για μη σύννομες πληρωμές που καμία σχέση είχαν ακόμα και με άλλα φιλανθρωπικά προγράμματα, αν και ο Δ.Φουρλεμάδης είχε σαφή εντολή να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια μόνο για τους σκοπούς συγκεκριμένων προγραμμάτων”, τόνισε η εισαγγελέας στην αγόρευση της.
Οπως είπε, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα:
● 5,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ.
● Συνολικό ποσό 450.000 ευρώ για 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.
Το βασικό σκέλος της κατηγορίας αφορά σε προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ (οι 500.000 ευρώ επεστράφησαν από τον κ.Φουρλεμάδη) που δόθηκε από το ΥΠΕΞ το 2005 για ανθρωπιστική βοήθεια σε Ζιμπάμπουε, Ερυθραία και Μαλάουι.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, τα χρήματα ξοδεύτηκαν “σε ανοίκειες πληρωμές”, για δαπάνες, άσχετες με φιλανθρωπίες. Πληρώθηκαν μιθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ΙΚΑ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους, επιταγές προς τρίτους.
“Ο κατηγορούμενος απολογούμενος δεν εξήγησε ποιες ανάγκες προγράμματος πληρώθηκαν με τις επιταγές που υπάρχουν στη δικογραφία. Αν ανατρέξουμε όμως στο Διαδίκτυο, είναι προφανές ότι δεν αφορούν κάποιο πρόγραμμα γιατί θα δούμε ότι τα ονόματα αντιστοιχούν σε εταιρείες σεκιούριτι, με τζάμια και ξυλεία”, επεσήμανε η κα Τσάλη.
Οταν το ΥΠΕΞ ζήτησε από τη ΜΚΟ πίσω τα 5,6 εκατομμύρια επειδή το πρόγραμμα δεν εκτελέστηκε, η Αλληλεγγύη δανείστηκε το ποσό από τον εφοπλιστή Νίκο Φράγκο για να το επιστρέψει στο Δημόσιο.
Πώς όμως εξοφλήθη το δάνειο του εφοπλιστή; Η ΜΚΟ έλαβε από το ΥΠΕΞ νέα επιχορήγηση, πάλι για αποστολή πουλερικών (αυτή τη φορά στο Ιράκ). Με τη νέα προκαταβολή των 5,6 εκατομμυρίων, εξοφλήθηκε αμέσως το δάνειο.
“Δόλιες ενέργειες”
“Από την αποδεικτική διαδικασία – είπε η εισαγγελέας στην αγόρευση της- προκύπτει το βέβαιο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος Δημήτρης Φουρλεμάδης κινήθηκε δόλια. Με τις πράξεις του παραπλάνησε το υπουργείο Εξωτερικών για νέα χορήγηση δανείου. Εάν το ΥΠΕΞ γνώριζε ότι τα χρήματα που επεστράφησαν ήταν από δάνειο, είναι βέβαιο ότι δεν θα ενέκρινε νέο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, δίνοντας άλλα 5,6 εκατομμύρια προκαταβολή στη ΜΚΟ. Η παραπλάνηση του Δ. Φουρλεμάδη δεν απέβλεπε στην υλοποίηση του προγράμματος αλλά στην αποπληρωμή του δανείου. Αποδείχθηκε ότι δεν είχε αληθινή βούληση να εκτελέσει το έργο καθώς δεν είχε ούτε τα χρήματα.”
Το πρόγραμμα και πάλι δεν εκτελέστηκε ενώ ποσότητα πουλερικών που προορίζονταν για τη φιλανθρωπική αποστολή εντοπίστηκαν αλλοιωμένα και κατασχέθηκαν.
Το ΥΠΕΞ ζήτησε και πάλι πίσω τα χρήματα, χωρίς αυτή τη φορά να τα εισπράξει.
Για το σκέλος της απιστίας, η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΜΚΟ για:
● Ποσό 140.000 ευρώ που αφορά αγορά κτιρίου στην Κυψέλη, το οποίο προοριζόταν για ξενώνας φιλοξενίας.
● Ποσό 258.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, για την ακύρωση συμφωνίας μεταφοράς των πουλερικών. Η μεταφορά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, διότι, κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, πριν κλειστεί η συμφωνία, οι υπεύθυνοι της «Αλληλεγγύης» δεν είχαν φροντίσει να βρεθεί ο προορισμός της φιλανθρωπικής αποστολής και κυρίως, δεν είχαν βρει ούτε το εμπόρευμα. Ετσι, η συμφωνία ακυρώθηκε και η ΜΚΟ έπρεπε να αποζημιώσει τη μεταφορική εταιρία.
“Η ΜΚΟ – είπε η εισαγγελέας- δεν έκανε καμία ενέργεια για να υλοποιηθεί έγκαιρα το πρόγραμμα, καμία σοβαρή προετοιμασία. Η υλοποίηση του προγράμματος προβλεπόταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ενώ ήταν καταχρηστική η τεράστια ποινική ρήτρα του 1,28 εκ ευρώ προς την εταιρεία. Με μία επιστολή της ΜΚΟ, η εταιρεία έκανε άμεση έκπτωση 1 εκατομμυρίου ευρώ. Οι ελεγκτές μίλησαν για ύποπτη συμφωνία. Ο Δ.Φουρλεμάδης δεν ζήτησε από την εταιρεία ούτε αποδείξεις για τα έξοδα της. Με άμεσο δόλο, με γνώση ότι ήταν απολύτως ανέφικτη η υλοποίηση της μεταφοράς μιας τεράστιας ποσότητας κοτόπουλων, μέσα σε 2 μήνες, εν γνώσει του ζημίωσε την Αλληλεγγύη “.
Το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην Αλληλεγγύη ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμύρια ευρώ (τα 5,6 εκατομμύρια συν τους τόκους) και για αυτό το όφελος, έχουν δεσμευθεί ακίνητα της Οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (η ΜΚΟ είναι ΝΠΔΔ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών).
Και οι 4 κατηγορούμενοι, απολογούμενοι, αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, απών σήμερα από το δικαστήριο, αρνείται ότι υπεξαίρεσε χρήματα από τη ΜΚΟ και υποστήριξε ότι όλα τα ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.
Στην απολογία του είπε, μεταξύ άλλων: “Ηταν συνήθης πρακτική να μπαίνουν τα χρήματα σε ένα λογαριασμό κι από εκεί να καλύπτονται οι διάφορες υποχρεώσεις. Εγώ ήμουν υπάλληλος. Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έφερνε τα προγράμματα απευθείας από το ΥΠΕΞ. Οταν αρρώστησε ήταν πολιτική βούληση να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα κοτόπουλα”.
Η δίκη συνεχίζεται στις 30 Μαΐου με αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι απαντά ο Δ. Φουρλεμάδης για την έναρξη της δίκης για υπεξαίρεση χρημάτων της ΜΚΟ Αλληλεγγύης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόλεμος στον Alpha TV: O Φουρλεμάδης λέει για τον Κοντομηνά ότι ήξερε τα πάντα μέσα στην εταιρία του
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δίκη ΜΚΟ Αλληλεγγύη: Πώς οι επιχορηγήσεις φιλανθρωπίας έγιναν αμοιβές επικοινωνιολόγων και επιταγές προς τρίτους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνεργασία Capital Group (Βαγγέλης Μαρινάκης) και FORCE Technology για τον πρώτο Προσομοιωτή Γέφυρας Πλοίου στην Ευρώπη
- Συλλυπητήρια Μητσοτάκη για την τραγωδία στο χιονοδρομικό κέντρο στην Τουρκία – Η ανάρτηση
- Συνάντηση Λιμενικών με τον Νίκο Ανδρουλάκη
- Βράβευση του Γιάννη Μώραλη από το ΕΒΕΠ για το οικονομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι της πόλης