ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ραδι…ενέργεια στις σχέσεις Αλαφούζου-Δασκαλοπούλου-Βαρδινογιάννη, γιατί ο Κυριακού προσέλαβε στέλεχος M&A, και γιατί ο Βαρδινογιάννης δεν διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί πώλησης Alpha-Star
«Φτερά» έβγαλαν και πέταξαν από τα ταμεία της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» εκατομμύρια ευρώ. Είχαν δοθεί από τα κρατικά ταμεία για να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια (κυρίως πουλερικά) σε χώρες που μαστίζονται από την πείνα. Αντί για τροφή σε αναξιοπαθούντες, «επενδύθηκαν» σε αμοιβές επικοινωνιολόγων, αγορές κτιρίων, πληρωμές επιταγών προς τρίτους, μισθοδοσίας της ΜΚΟ, λογαριασμών ΔΕΚΟ. Είναι το δια ταύτα της κατάθεσης του πρώτου μάρτυρα στη δίκη του πρώην επικεφαλής της «Αλληλεγγύης», Δημήτρη Φουρλεμάδη και ακόμα τριών κατηγορουμένων. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης κατηγορείται για απιστία και υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην «Αλληλεγγύη» από το υπουργείο Εξωτερικών για διάφορες φιλανθρωπίες, φέρονται να ιδιοποιήθηκαν και να δαπανήθηκαν για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που δόθηκαν.
Το 2008, ο Κωνσταντίνος Δήμτσας ανέλαβε χρέη γενικού διευθυντή στη ΜΚΟ, που σήμερα έχει μετονομαστεί σε «Αποστολή» και όπως κατέθεσε, βρήκε άδεια ταμεία και κανένα παραστατικό που να δικαιολογεί τα χρήματα που ξοδεύτηκαν.
Ο μάρτυρας, στην κατάθεση του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, χαρακτήρισε τον Δημήτρη Φουρλεμάδη «μαέστρο και ουσιώδη διαχειριστή της «Αλληλεγγύης» ενώ για το ρόλο των άλλων δύο μελών της Επιτροπής είπε ότι ήταν τυπικός.
«Άδεια ταμεία»
Ο κ. Δήμτσας κατέθεσε για τον έλεγχο που ζητήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος τον Μάιο του 2008 στην «Αλληλεγγύη»:
«Ο έλεγχος επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη. Τα ταμεία της, ενώ θα έπρεπε να είχαν μέσα 5,6 εκατομμύρια ευρώ, είχαν μόλις 330.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 180.000 ήταν δεσμευμένα για την κάλυψη επιταγών και άμεσα ταμειακά διαθέσιμα περί τις 5.000 ευρώ. Ζητήσαμε από τον κ. Φουρλεμάδη να μας παραδώσει τα οικονομικά στοιχεία και δεσμεύθηκε ότι θα το κάνει την επόμενη ημέρα. Ομως δεν εμφανίστηκε, ούτε την επομένη ούτε κάποια άλλη μέρα και ουδέποτε έδωσε καμία εξήγηση».
Εκτός από τον Δ. Φουρλεμάδη, δικάζονται η διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ (για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και την απιστία) και δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας, οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως. Φέρονται να βεβαίωσαν ότι στα ταμεία της ΜΚΟ υπήρχε επιχορήγηση 5,6 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δοθεί από το ΥΠΕΞ, όμως τα χρήματα είχαν ήδη δαπανηθεί.
Σύμφωνα με παραπεμπτικό βούλευμα, ο Δ. Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα τόσο τα 5,6 εκατομμύρια ευρώ όσο κι άλλες μικρότερες επιχορηγήσεις (από 56.000 έως 150.000 ευρώ) που είχαν δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών για φιλανθρωπικές αποστολές.
Κατηγορείται επίσης για ποσό 250.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, για την ακύρωση συμφωνίας μεταφοράς πουλερικών. Η μεταφορά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, διότι, πριν κλειστεί η συμφωνία, οι υπεύθυνοι της «Αλληλεγγύης» δεν είχαν φροντίσει να βρεθεί ο προορισμός της φιλανθρωπικής αποστολής και κυρίως, δεν είχαν βρει ούτε το εμπόρευμα.
Έτσι, η ΜΚΟ έπρεπε να αποζημιώσει τη μεταφορική εταιρία. Άλλο σκέλος της κατηγορίας αφορά σε ζημία της Οργάνωσης ύψους 140.000 από την αγορά 6όροφου κτιρίου στην Κυψέλη, το οποίο προοριζόταν να γίνει ξενώνας φιλοξενίας.
Το βασικό σκέλος της κατηγορίας αφορά σε προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε από το ΥΠΕΞ το 2005 για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ζιμπάμπουε και στο Μαλάουι. Ωστόσο, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τα χρήματα δαπανήθηκαν εξ ολοκλήρου σε διάφορες δαπάνες, άσχετες με φιλανθρωπίες. Πληρώθηκαν μισθοδοσίας της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ΙΚΑ και φόροι, δόθηκαν αμοιβές σε επικοινωνιολόγους.
Σύμφωνα με τον Κ. Δήμτσα, το 2006, όταν έγινε αντιληπτό στο ΥΠΕΞ ότι δεν έφτασε ποτέ η αποστολή στον προορισμό της, ζήτησε πίσω τα χρήματα από την Αλληλεγγύη. Αλλά επειδή τα 5,6 εκ. δεν υπήρχαν, «ο κ.Φουρλεμάδης συγκάλεσε το ΔΣ και πρότεινε τη σύναψη δανειακής σύμβασης, προκειμένου να επιστραφούν τα 5,6 εκ.ευρώ στο υπουργείο.»
Πράγματι, ελήφθη το δάνειο από τον εφοπλιστή Νικ. Φράγκο και τα χρήματα επεστράφησαν.
Πώς όμως εξοφλήθη το δάνειο του εφοπλιστή;
«Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ΜΚΟ έλαβε από το ΥΠΕΞ νέα επιχορήγηση – ενώ δεν είχε εκτελεστεί η πρώτη- για αποστολή πουλερικών αυτή τη φορά στο Ιράκ και η προκαταβολή των 5,6 εκατομμυρίων που εισπράχθηκε, δόθηκε αμέσως στον εφοπλιστή για την εξόφληση του δανείου», κατέθεσε ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης.
Για αυτή τη δεύτερη αποστολή στο Ιράκ αγοράστηκαν και κοτόπουλα, αξίας 300.000 ευρώ.
Όμως δεν απεστάλησαν έγκαιρα με αποτέλεσμα, να αλλοιωθούν. Στις 23 Απριλίου του 2007, κατασχέθηκαν από τις αρχές 334.332 κιλά ακατάλληλων πουλερικών.
Το ΥΠΕΞ «χρεώνει» το κόστος αυτής της αγοράς στην ΜΚΟ καθώς, όπως λέει, με δική της ευθύνη δεν εστάλησαν στο Ιράκ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόλεμος στον Alpha TV: O Φουρλεμάδης λέει για τον Κοντομηνά ότι ήξερε τα πάντα μέσα στην εταιρία του
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί ο Κοντομηνάς απέλυσε τον Φουρλεμάδη από τον Alpha Tv. Ολο το παρασκήνιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: «Είστε δικτάτορας από την πρώτη μέρα;», ρώτησε δημοσιογράφος τον Τραμπ
- Τουρκία: Στους 76 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου
- CBS: Ο Τραμπ θα ανακοινώσει ιδιωτική επένδυση στον τομέα του ΑΙ – Κοινοπραξία OpenAI, Softbank, Oracle
- Θανατηφόρο τροχαίο στην Αγία Παρασκευή – Πεζός παρασύρθηκε με το σκύλο του από μοτοσυκλέτα