Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Δικαστές και Εισαγγελείς: Ζητούν προσωρινή αναστολή της υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες

Τράπερ

Δικαστές και εισαγγελείς διεκδικούν να μην υποβάλουν δηλώσεις πόθεν έσχες μέχρι να κριθούν οι κύριες προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή όχι του πρόσφατου νόμου.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγαν πέντε δικαστικές ενώσεις, ζητώντας προσωρινή διαταγή που θα αναστείλει την υποχρέωση τους για υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. Οι προσφυγές θα συζητηθούν στις 13 Ιανουαρίου.

Αιτούσες είναι η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του  Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Με τις προσφυγές τους ζητούν επίσης να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες, υποστηρίζοντας ότι θα υποστούν βλάβη ανεπανόρθωτη, αν δεν «παγώσει» άμεσα η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Όπως λένε θα αναγκαστούν να διαβιβάσουν απόρρητα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης, σε μια επιτροπή η οποία απαρτίζεται από πρόσωπα που δεν πληρούν τα επιβεβλημένα εχέγγυα προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.

Τονίζουν επίσης ότι με την  ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων δεν διασφαλίζεται η προστασία των δικαστικών λειτουργών από τον κίνδυνο διαρροής και δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων τους.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση, λένε, είναι αντίθετη σε   συνταγματικές διατάξεων, όπως:
1) στην αρχή  της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και στην αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, καθώς ο έλεγχος των δηλώσεων ανατίθεται με αντισυνταγματικό τρόπο σε επιτροπή μη συγκροτούμενη κατά πλειοψηφία από δικαστές,

2) στην αρχή της ισότητας, καθώς για άλλους δικαστές (των ανωτάτων δικαστηρίων) προβλέπεται ο έλεγχος των δηλουμένων στοιχείων και  η επισύναψη των στοιχείων που μεταβάλλονται (συμβόλαια, κλπ.), ενώ  για όλους τους άλλους (υπολοίπων βαθμίδων) προβλέπεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος και η μη επισύναψη των εγγράφων που επιφέρουν μεταβολές περιουσιακής κατάστασης και

3) στην αρχήν της αναλογικότητας λόγω των προβλεπομένων δυσανάλογων κυρώσεων όπως είναι, μεταξύ των άλλων, για μη επισύναψη αντιγράφων από τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Α. Γεωργίου στο Meryland: Οι οικονομικές δυσκολίες του πιο ανεπιθύμητου ανθρώπου της Ελλάδας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκπληξη: τι σημαίνει η μεγάλη πτώση των αποδόσεων στα Ελληνικά Ομόλογα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Βουλιάζουν» τα νοικοκυριά: Έχασαν 5,5 δισ. ευρώ από το εισόδημά τους το 2015