Σύμφωνα με την κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας για 180 χώρες ανά τον κόσμο για το 2024, η κατάσταση της διαφθοράς στην Ελλάδα  δεν παρουσίασε καμιά βελτίωση.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην 59η θέση, την ίδια την οποία κατείχε και το 2023, κάτι που συνιστά μια από τις χειρότερες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1

Το «σκορ» της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI), βρίσκεται στο 49/100.

Με την Ελλάδα ισοβαθμούν σε επίπεδο αντιληπτής διαφθοράς η Ιορδανία, η Ναμίμπια και η Σλοβακία.

Παρά τη σχετική βελτίωση των επιδόσεων της χώρας σε σχέση με το 2012, από το 2016 και εξής υπάρχουν σημαντικά «σκαμπανεβάσματα» στην πορεία της χώρας στον τομέα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, όπως αυτή αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα:

Οι μεταβολές στη βαθμολογία της Ελλάδας ανά τα έτη
Οι μεταβολές στη βαθμολογία της Ελλάδας ανά τα έτη

Ενδεικτικά, η Δανία, που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης ως η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα, καταγράφει σκορ 90/100, ίδιο με εκείνο του 2023.

Δεύτερη είναι επίσης μια χώρα του βορρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Φινλανδία, με σκορ 88, ενώ τρίτη η Σιγκαπούρη, με 84.

Ουραγοί της λίστας είναι το Νότιο Σουδάν (8), η Σομαλία (9) και η Βενεζουέλα (10).

Ο δείκτης CPI μετρά πόσο διεφθαρμένος θεωρείται ο δημόσιος τομέας κάθε χώρας, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και επιχειρηματίες.

Η βαθμολογία κάθε χώρας αποτελεί συνδυασμό τουλάχιστον τριών πηγών δεδομένων τα οποία προέρχονται από 13 διαφορετικές έρευνες και αξιολογήσεις διαφθοράς.

Τα δεδομένα συλλέγονται από διάφορους αξιόπιστους οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

 

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 50 δισ. έδωσαν τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και ο Καναδάς στην Ουκρανία το 2024

Πιερρακάκης: Η σωστή χρήση του διαδικτύου απαραίτητη δεξιότητα για κάθε υπεύθυνο πολίτη