ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αφού πέρασαν δύο χρόνια χωρίς αναπτυξιακό νόμο, τελικά το νομοσχέδιο κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη. Ήδη όμως, αίσθηση προκαλεί η διάταξη-κοροϊδία για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν από τους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Το ελληνικό δημόσιο χρωστάει περίπου 6,5-7 δισ. ευρώ από τους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους του 3299 του 2004 και του 2908 του 2011.
Ποια είναι η πρόταση του υπουργείου:
1. Δίνεται το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των νόμων και έχει εγκριθεί η επιχορήγησή τους αντί της επιχορήγησης να επιλέξουν το κίνητρο της φοροαπαλλαγής. Αν δηλαδή πραγματοποιήσουν κέρδη από την παραγωγική τους λειτουργία, να έχουν απαλλαγή καταβολής φόρου, ίσου με το ποσό της δικαιούμενης επιχορήγησης.
2. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει η επιλογή του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής, προτείνεται η καταβολή της επιχορήγησης σε επτά (7) ετήσιες δόσεις περιλαμβανομένου και των ενδιάμεσων δόσεων κατά την διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης!
Με άλλα λόγια εάν κάποια επιχείρηση έχει κάνει μια επένδυση ήδη εδώ και χρόνια και δεν έχει πάρει τα χρήματα, το δημόσιο προτείνει να τα πάρει τα επόμενα επτά χρόνια.
Αυτό μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται δεδομένου ότι όλες αυτές οι εταιρείες έχουν δανειστεί και πληρώνουν τεράστια ποσά τόκους στις τράπεζες. Ελάχιστες είναι αυτές που κάνουν κέρδη, αφού οι τόκοι τρώνε τα κέρδη. Με την πρόταση του υπουργείου απλώς δημιουργούνται οι συνθήκες επιτάχυνσης μιας προβληματικής κατάστασης δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι εταιρείες περίμεναν να πάρουν κάποια χρήματα. Πλέον δεν έχουν κανένα κίνητρο ούτε αυτές ούτε οι τράπεζες να τις κρατήσουν ζωντανές.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου ενδεχόμενη απώλεια εσόδων για το κράτος, από τη δυνατότητα μετάπτωσης δικαιούχων επιχορήγησης βάσει των νόμων 3299/2004 και 3908/2011, να λάβουν το σύνολο ή τμήμα αυτής με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εξαρτώμενη από πραγματικά περιστατικά εκτιμάται για την περίοδο 2016-2020 στο ποσό των 161,4 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τις προθεσμίες στο νέο νόμο, προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις των οποίων η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων τους που υπήχθησαν στις διατάξεις του νόμου 3299/2004 έληξε στις 31-12-2015 θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον δαπάνες, ίσες με το 50% του εγκεκριμένου κόστους τους. Με την πλήρωση της προϋπόθεσης αυτής οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση του συνόλου των επενδυτικών τους δαπανών για επιπλέον ενάμιση έτος.
Αντίστοιχη ημερομηνία, ήτοι η 30-6-2018, προβλέπεται και για τα επενδυτικά σχέδια των οποίων η προθεσμία ολοκλήρωσης λήγει την 31 Δεκεμβρίου 2016.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χριστούγεννα στον Πειραιά – Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για Τρίτη 24 Δεκεμβρίου
- J.P. Morgan για ΔΕΗ: Η κορυφαία ανάπτυξη συνεχίζεται, αύξηση της τιμής στόχου στα €17,9
- Regency Casino Mont Parnes: Μια μαγική «χώρα των θαυμάτων»
- Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις του βουνού και ο χρόνος των ανακοινώσεων για την προεδρία της Δημοκρατίας