ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στέφανος Κασσελάκης: Τσίπρας και Πολάκης στο Μάτι ήξεραν για νεκρούς και το έκρυβαν… Αυτό δείχνει το χαρακτήρα τους
Αναφορικά με την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έχουμε γίνει σοφότεροι ειδικά για τους λόγους που οδήγησαν την ΕΥΠ να κάνει νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ εξήγησε μεταξύ άλλων τον λόγο για τον οποίο δεν ανταποκρίνεται στη κυβερνητική πρόκληση για προσωπική ενημέρωση στην ΕΥΠ.
“Όλα μου τα βήματα είναι βήματα νομιμότητας και δεν θα με σύρει κανείς στην παρανομία. Αυτό δεν θα περάσει διότι η χώρα μας είναι μια ευρωπαϊκή χώρα». Μάλιστα με το βλέμμα στραμμένο στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση περιφρουρεί μάρτυρες που θα μπορούσαν να μιλήσουν για την υπόθεση. Αυτό δεν είναι απόδειξη συγκάλυψης; Αν δεν κληθούν θα πάω το θέμα στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο και ο κ. Κοντολέων να πει τους ακριβείς λόγους της παρακολούθησης μου. Θα βοηθήσει στην πολιτική ηρεμία και στη διαφάνεια. Διαφορετικά συνεχίζει το παιχνίδι συγκάλυψης”.
Έως τώρα έχουν ολοκληρώσει τις καταθέσεις τους οι τρεις πρώην διοικητές της ΕΥΠ κ.κ. Δραβίλλας, Ρουμπάτης και Κοντολέων. Την ερχόμενη Τρίτη θα καταθέσει ο νυν Διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρης και ακολουθούν οι επικεφαλής της ΑΔΑΕ και της Αρχής Διαφάνειας, Χρήστο Ράμμος και Αλεξάνδρα Ρογκάκου, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών Krikel και Ιntellexa και από πολιτικά πρόσωπα μόνον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
Στο μεταξύ από τη τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του κ. Κοντολέωντα, παρά το ότι οι επικλήσεις του στο απόρρητο της διαδικασίας, εκείνο που ξεχώρισε φέρεται είναι μια αποστροφή του λόγου του κατά τη οποία φέρεται να είπε πως ενημέρωνε καθημερινά τον τότε Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τους οποίους μάλιστα συναντούσε πολλές φορές. Φέρεται να διευκρίνισε ότι οι επικοινωνίες τους αφορούσαν οργανωτικά θέματα, χωρίς να απαντήσει εάν είχαν σχέση και με τις επίμαχες παρακολουθήσεις.
Το γεγονός προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του υπουργού Επικρατείας που ένιωσε να στοχοποιείται από την αντιπολίτευση : «Η απάντηση είναι μία και κατηγορηματική: ο Γεραπετρίτης δεν ήξερε και ο Κοντολέων δεν είπε τίποτε από αυτά” είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι . Χωρίς να κρύψει την ενόχληση του έκανε λόγο για «διπλή και βαριά χυδαιότητα εκ μέρους ορισμένων» και συνέχισε «Πρώτα από όλα έχουμε μια μυστική συνεδρίαση, από την οποίαν υποτίθεται πως δεν διαρρέουν πληροφορίες εκ των έσω. Αυτό εκμεταλλεύτηκαν όσοι εξύφαναν σχέδιο σπίλωσης, δεδομένου ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποκάλυψη του τι ειπώθηκε. Και, δεύτερον, εδώ ειπώθηκε το α και κατεγράφη για πολιτικούς λόγους το -α, για τέτοια περίπτωση χαλκείου μιλάμε».
Υπό τη διευκρίνιση δε, ότι από τη στιγμή που κατέστησαν δημόσια όλα -οι χυδαιότητες, όπως τις χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας- για λόγους δικής του αυτοπροστασίας απάντησε : “Ο Π. Κοντολέων ρωτήθηκε ρητώς αν ο Γ. Γεραπετρίτης γνωρίζει οτιδήποτε για τα θέματα των επισυνδέσεων και «η απάντησή του ήταν ότι δεν γνώριζε απολύτως τίποτε και καθόλου. Ο κ. Κοντολέων είπε το αυτονόητο, ότι με τον κ. Γεραπετρίτη συζητήσαμε κάποιες φορές για θέματα νομοθετικής πρωτοβουλίας που αφορούσε την ΕΥΠ».
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως, όπως μιλά «με όλους τους υπουργούς και υπηρεσίες για τα θέματα νομοθετικού προγραμματισμού, έτσι ελάχιστες φορές μίλησα και με τον κ. Κοντολέοντα». Παρότι, λοιπόν, ο κ. Κοντολέων δήλωσε πως ο υπουργός δεν γνώριζε για τις νόμιμες επισυνδέσεις, «η αντιπολίτευση συνήγαγε ότι γνώριζε τα των παρακολουθήσεων».
Με έμφαση, επίσης, τόνισε ότι «ο κ. Κοντολέων ρωτήθηκε ειδικώς για μένα: “Ο Γεραπετρίτης γνώριζε τα των επισυνδέσεων;” Και η απάντησή του ήταν “ποτέ και καθόλου”. Αυτήν την κατηγορηματική απάντηση έδωσε, κάντε αντιπαραβολή με τα πρωτοσέλιδα».
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε: «Δεν ήταν δουλειά μου να γνωρίζω, δεν φθάνουν εδώ πληροφορίες για το ποιοι παρακολουθούνται. Αυτό που φθάνει από την παρακολούθηση είναι μόνο το περιεχόμενο κάποιας συνομιλίας, εάν έχει προκύψει ένα θέμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας».
Εκεί που βγήκε είδηση ήταν η επιβεβαίωση από τον Γιάννη Ρουμπάτη, την περασμένη Τετάρτη, για τη παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόλα επί ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μια προσπάθεια μάλιστα να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση καθώς οι διαρροές διαμόρφωναν άλλο κλίμα από αυτά που ισχυρίστηκε στην κατάθεση του ο κ. Ρουμπάτη εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία σημείωνε:
Με γραπτή δήλωσή του ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης μετά την κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή θέλησε να δώσει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις αναφορικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα ο κύριος Ρουμπάτης επισημαίνει:
«Με έκπληξη και θλίψη παρακολουθώ το ρεσιτάλ παραπληροφόρησης στο οποίο επιδίδονται τις τελευταίες ώρες άγνωστοι σε έμενα κύκλοι, οι οποίοι διακινούν χαλκευμένα -δήθεν- αποσπάσματα της σημερινής καταθεςης μου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλης.
Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε κατέθεσα ότι “με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα τον προήγαγε σε υφυπουργό, γεγονός που με ανάγκασε να σταματήσω την παρακολούθησή του λίγες ημέρες νωρίτερα”.
Αυτό που είπα είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά και αν χρειαστεί, να στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη. Τόνισα επίσης ότι ποτέ δεν επανήλθα γιατί είχα όλες τις απαραίτητες οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα.
Σε αντίθεση με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος κανένας -ούτε ο τότε Πρωθυπουργός- δεν ενεπλάκη στην ουσία της υπόθεσης και πολύ περισσότερο δεν με κατέστησε αποδιοπομπαίο τράγο.
Ουδέποτε επίσης στην κατάθεση μου αναφέρθηκα σε «Συριακά Κεφαλαία» που επιδίωξαν να αγοράσουν νησίδες στο Ιονιο.
Μίλησα για κεφάλαια από εκπεσόντα ηγέτη χώρας του Κόλπου, τα οποία διαχειρίζονταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Λιβανέζοι και Συροι υπήκοοι.
Το 2013 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος είχε ενημερώσει την ΕΥΠ για μεγάλα ποσά που οι ίδιοι άνθρωποι διακινούσαν για την αγορά μεγάλων εκτάσεων στην Ελλάδα.
Λυπάμαι που το περιεχόμενο μιας κατάθεσης η οποία θα έπρεπε να είναι μυστική, διαρρέεται πλαστογραφημένη στη δημοσιότητα. Όσοι το έπραξαν δεν έχουν ιδέα για το πόσο ευαίσθητα είναι για τη χώρα κάποια γεγονότα.»
Το γεγονός προκάλεσε τη οργή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ που θα προσφύγει όπως είπε στη Δικαιοσύνη.
Ο πρώτος μάρτυρας που πέρασε το κατώφλι της Επιτροπής, την Τρίτη, ήταν ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ (2012 – 2015) Θ. Δραβίλλας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δραβίλλας χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο της διαδικασίας, επί πέντε ώρες απαντούσε με τον τρόπο του στα ερωτήματα που του τέθηκαν.
Ο κ. Δραβίλλας φέρεται να χαρακτήρισε νόμιμη την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη εφόσον το σχετικό αίτημα είχε τις απαραίτητες υπογραφές των υπηρεσιακών στελεχών της ΕΥΠ και τις αρμόδιας εισαγγελέως. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε μια αποστροφή του λόγου που σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είπε πως δεν γνωρίζει τι μέσα μετέρχονται οι πληροφοριοδότες της ΕΥΠ για να συλλέξουν πληροφορίες, δίνοντας τροφή για διάφορα σενάρια.
Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη καταστροφή του υλικού από τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη φέρεται να είπε πως η καταστροφή εγγράφων και στοιχείων παρακολούθησης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και δεν μπορεί να γίνει από λάθος η τυχαία. Φέρεται να παραδέχθηκε επίσης ότι επί θητείας του παρακολουθούνταν ο ξένος επενδυτής της Ζακύνθου και όχι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Σαγιάς και Πιτσιόρλας. Αρνητική ήταν και η απάντηση που φέρεται να έδωσε για το αν παρακολουθούσε η Υπηρεσία το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ.
Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση μπροστά στο ενδεχόμενο να “κλείσει” η Επιτροπή και να μην διαλευκανθεί καμία υπόθεση εξαντλεί όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα ελέγχου που έχει στη διάθεση της. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν και πάλι τη σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ώστε να κληθούν.
Διαβάστε επίσης