Ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει ακόμη στο ακουστικό του. Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, η σκοπιανή πλευρά δεν είχε δώσει την απάντησή της πάνω στη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και θα σφράγιζαν σε συνάντησή τους οι δύο πρωθυπουργοί.

Πάντως, το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, makfax, μετέδωσε πριν από λίγη ώρα πως σήμερα θα γίνει τελικά η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Σκοπίων.
Ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν -στόχος είναι να κλείσει η συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου-  από την πλευρά της ΠΓΔΜ φαίνεται πως τα πράγματα έχουν κολλήσει, λόγω της, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σκλήρυνσης της στάσης του ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ, ο οποίος έχει πολιτικές ρίζες στο εθνικιστικό VMRO.

Αν και η αλλαγή στάσης του Ντιμιτρόφ διαψεύδεται από την σκοπιανή πλευρά, εντούτοις τα «αγκάθια»(αλλαγή Συντάγματος για το erga omnes και απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών) φαίνεται πως είναι υπαρκτά.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «διορθώσεις», τις οποίες φαίνεται πως διεκδικεί η σκοπιανή πλευρά, ειδικά για καθυστέρηση στον χρόνο εφαρμογής του erga omnes χωρίς παράλληλα να καθυστερήσουν οι ενταξιακές τους διαδικασίες σε NATO και ΕΕ.

Ως «αντάλλαγμα» η ΠΓΔΜ προσφέρει αλλαγές σε άλλα σημεία της συμφωνίας, αλλά κάτι τέτοιο, σημειώνει η ελληνική πλευρά σημαίνει ουσιαστικά νέες διαπραγματεύσεις.

Η Αθήνα, επίσης, τονίζει ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας πιέζει περισσότερο την ΠΓΔΜ.

Η ελληνική πλευρά τοποθετεί το χρονικό όριο για μια συμφωνία εντός του 2018, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει ξεκαθαρίσει πως το θέμα δεν πρόκειται να μεταφερθεί το 2019, χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων.

Χθες σε δηλώσεις του στη Νέα Σελίδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Τζανακόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία, αν και άφησε αιχμές: «Αν κάποιοι στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ θέλουν να υπονομεύσουν την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης δεν είναι κάτι που μπορώ να γνωρίζω. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι τελικώς ο κ. Ζάεφ θα κάνει το αποφασιστικό βήμα και θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Γνωρίζει και ο ίδιος όπως και ο έλληνας πρωθυπουργός ότι αυτό είναι αναγκαία προϋπόθεση για ένα μέλλον αλληλεγγύης και συνεργασίας στα Βαλκάνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: N. Κοτζιάς: Προς το εθνικό μας συμφέρον η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκοπιανό: Δεν δέχεται το erga omnes ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Στόλτενμπεργκ: Εάν επιλυθεί το ονοματολογικό, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος