Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Διαπραγμάτευση: Έτοιμη για νέα υποχώρηση η Αχτσιόγλου – Ξεχνά τις κόκκινες γραμμές και λέει «ΝΑΙ» στις ομαδικές απολύσεις

Αχτσιόγλου

Στη μια το μεσημέρι ξεκινά ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, με πρώτο θέμα τα Εργασιακά.

Η κ. Αχτσιόγλου θα συναντηθεί με τους επικεφαλής κλιμακίων (ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ) και αναμένεται να απαντήσει στους δανειστές αν αποδέχεται τις αξιώσεις τους για απελευθέρωση ή διπλασιασμό τουλάχιστον του ορίου στις ομαδικές απολύσεις, για τους περιορισμούς στις απεργίες αλλά, κυρίως, για το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων και τι θα ισχύσει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Η ελληνική πλευρά, που επιθυμεί διακαώς μια συμφωνία, εγκατέλειψε την «κόκκινη γραμμή» της στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο, ώστε να προβλέπεται μόνο προέγκριση των απολύσεων από το υπουργείο Εργασίας, εφόσον συμφωνούν εργαζόμενοι και εργοδότες. Στόχος είναι να μην αυξηθεί, όμως, το ισχύον ανώτατο όριο ομαδικών απολύσεων.

Οσον αφορά στο δημοσιονομικό πεδίο, στις 3.30 το μεσημέρι, οι υπουργοί κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσουν στους θεσμούς τον νέο προϋπολογισμό και τα μέτρα της διετίας 2017-2018.

Η κυβέρνηση θα προβάλει την υπερείσπραξη των φόρων και την υπερβάλουσα μείωση στις κρατικές δαπάνες, για να υποστηρίξει πως το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ξεπεράσει και το 0,63% που έλεγε το προσχέδιο του προϋπολογισμού πριν ένα μήνα (έναντι μνημονιακού στόχου 0,5%). Ωστόσο Οι δανειστές (και η Κομισιόν ακόμα) θεωρούν υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις από εισπράξεις 2,5 δισ. επιπλέον από φόρους το 2017 και τα επόμενα χρόνια.

Στις 6 το απόγευμα θα εξεταστούν τα θέματα Παιδείας, με τους δανειστές να αξιώνουν από το υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω τον νόμο Φίλη, που θέτει εμπόδια στις απολύσεις εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί ένα πακέτο νομοσχέδια που αποτελούν προαπαιτούμενα έως τις 3 Δεκεμβρίου, ενώ η Βουλή θα βρίσκεται σε ετοιμότητα να περάσει ό,τι χρειαστεί έως και τις 10 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υπόθεση Αγγλούπα: Νέα βόμβα – Και γνωστός κομηματοπώλης στο κύκλωμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτο: Μειώσεις έως και 42% στις κύριες συντάξεις ζητά το ΔΝΤ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θάνος Πλεύρης: «Μάχη» με όπλο την ηλικία του – Πότε βγαίνει από την εντατική