Χαμί Ακσόι
Τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους προχώρησε στην αποστολή του Oruc Reis στην περιοχή της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποκαλύπτει πλέον η Άγκυρα, η οποία απαντώντας στην διαμαρτυρία του Υπουργείου Εξωτερικών για τη νέα τουρκική NAVTEX, προτείνει ξανά στην Ελλάδα να μπει σε έναν «άνευ όρων» διάλογο μαζί της.
Πρόταση η οποία έρχεται σε αντίθεση με την πάγια θέση της Ελλάδας αλλά και την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ των αρχών Οκτωβρίου, η οποία καθόριζε ξεκάθαρα πως το πλαίσιο για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών θα αφορούσε αποκλειστικά τα θέματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Κάτι που όπως φαίνεται ενόχλησε έντονα την Άγκυρα, η οποία μέσω της προπαγάνδας της είχε φροντίσει να διασπείρει, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στην Ελλάδα, την άποψη πως οι δύο χώρες θα συζητούσαν για περισσότερα θέματα, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών.
Απαντώντας στη διαμαρτυρία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι έκανε λόγο για μια «μάταιη προσπάθεια» της Ελλάδας να αντιδράσει και να εμποδίσει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είναι μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να εξανίσταται στις δραστηριότητές μας μετά από κάθε Navtex, με βάση τις μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις. Η χώρα μας θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε.
«Αντί να κατηγορεί την Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες και να παραπονιέται σε τρίτες χώρες, περιμένουμε από την Ελλάδα να απέχει από τέτοια βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Ακσόι. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την Αθήνα σε διάλογο «άνευ όρων» για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τα υπόλοιπα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.
Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία απέφυγε να δηλώσει ημερομηνία έναρξης του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών επαναφέροντας το Oruc Reis στην περιοχή της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.