• Πολιτική

    ΔΕΘ – Σκυλακάκης: Tα δίκτυα υψηλής τάσης είναι καθοριστικά για την επίτευξη των στόχων μας

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης


    «Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κεντρικός πυλώνας της ενεργειακής μας πολιτικής, είναι κεντρικός πυλώνας της πράσινης μετάβασης και τα δίκτυα υψηλής τάσης είναι καθοριστικά για την επίτευξη των στόχων μας» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, εγκαινιάζοντας το περιπτέρο του «Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΑΔΜΗΕ) στο περίπτερο 10, στην 88η ΔΕΘ.

    Ο υπουργός επεσήμανε ότι επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από τη σημερινη κυβέρνηση, έως και πέρυσι, οι επενδύσεις σε δίκτυα υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και πρόσθεσε: «Από τα περίπου τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ, έχουνε φτάσει στο 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και συνεχίζουμε με τον ίδιο και αυξανόμενο ρυθμό, ως την επίτευξη του στόχου».

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι εκτείνονται οι προσπάθειες δικτύωσης των νησιών και διασυνδεσιμότητας με όμορες χώρες και με την Ιταλία, αλλά και προς την Κεντρική Ευρώπη, καθώς, όπως είπε, είναι θεμελιώδης ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα, με ευρωπαϊκές πολιτικές, η έλλειψη διασυνδέσεων στην Ανατολική Ευρώπη και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το σύστημα υπολογισμού των τιμών, ώστε να αποφευχθούν «ενδημικές» αυξήσεις τιμών, στρεβλώσεις και ανισότητες στην αγορά ενέργειας.

    «Για παράδειγμα, το καλώδιο για τη Γερμανία δεν είναι “nice to have”, το καλώδιο για τη Γερμανία είναι κάτι που ολοκληρώνει τον ενιαίο οικονομικό χώρο, που είναι προϋπόθεση και απαίτηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και στο βαθμό που δεν το ολοκληρώνουμε, δεν τηρούμε τις ευρωπαϊκές θεμελιώδεις συνθήκες, το ευρωπαϊκό μας Σύνταγμα» είπε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε:

    «Και βέβαια έχουμε και τις διασυνδέσεις προς νότο, αλλά οι προτάσεις διασυνδέσεων που αφορούν κατά κύριο λόγο την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού συστήματος διασυνδέσεων και μετά την έναρξη των διασυνδέσεων του ευρωπαϊκού συστήματος με τα εκτός Ευρώπης κράτη είναι ένα τεράστιο θέμα, που απαιτεί από την Ευρώπη να διαμορφώσει τις αντίστοιχες πολιτικές. Ποια είναι η ουσία όταν εμείς εφαρμόζουμε το ets (σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών) και οι γείτονες, που θα συνδεθούμε, δεν το εφαρμόζουν; Αυτό δημιουργεί μία εγγενή στρέβλωση. Πρέπει λοιπόν, για να προωθήσουμε – και είναι πολύ σημαντικό να προωθήσουμε – τις διασυνδέσεις με τους εκτός Ε.Ε. γείτονες μας, να βρούμε τους τρόπους ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η στρέβλωση».

    «Η πράσινη μετάβαση, που σημαίνει πρόσβαση στη φθηνή πράσινη ενέργεια, ξαναλέω στη φθηνή πράσινη ενέργεια, είναι κρίσιμη και για τις οικονομίες και για τις κοινωνίες. Είναι κρίσιμη για μας και ως κομμάτι της ισότιμης συμμετοχής μας στην Ευρώπη, είναι κρίσιμη για την κοινωνία, είναι κρίσιμη για κάθε έναν ξεχωριστά» κατέληξε ο υπουργός.

    Διαβάστε επίσης

    Σπύρος Αρσένης: Στα επόμενα χρόνια η πλειονότητα των χρηματοδοτήσεων της Εθνικής Τράπεζας θα είναι σε «πράσινα» projects

    Γιάννης Βρούτσης: Το Καυτανζόγλειο να γίνει το ΟΑΚΑ της Βορείου Ελλάδας – Λύση για το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο που θα βοηθήσει τον Άρη

    Γκίκας Χαρδούβελης: Οι Έλληνες έχουν το χάρισμα της καινοτομίας – Συνεργασία NBG Business Seeds και ΕΒΕΑ για τις startups



    ΣΧΟΛΙΑ