Τα ψηφιακά εργαλεία και οι έξυπνες εφαρμογές που μετασχηματίζουν ψηφιακά τους δήμους και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών αναβαθμίζοντας την επικοινωνία και τις συναλλαγές με το δημόσιο, παρουσιάστηκαν σήμερα στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τους υπουργούς Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.

Την εκδήλωση με θέμα «Ψηφιακός μετασχηματισμός των δήμων ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης» παρακολούθησε μεγάλος αριθμός αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, που είχαν συγκεντρωθεί στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν πέντε σημαντικές δράσεις που υλοποιούν τα δύο κομβικής σημασίας υπουργεία για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και περιλαμβάνονται στο «govHUB», έναν κόμβο Διαδικτυακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Δήμων Ελλάδας.

Ένα από τα εργαλεία που περιλαμβάνει είναι το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας Δημοτικών Φόρων και Δημοτικών Τελών. «Δεν νοείται να προχωρήσει το κράτος στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να μείνει πίσω η αυτοδιοίκηση, πού είναι το πρώτο επίπεδο επαφής του πολίτη με αυτό που λέγεται κράτος. Οπότε πρέπει να ακολουθήσει και ακόμη καλύτερα να προσπεράσει το κεντρικό κράτος στις ψηφιακές υπηρεσίες», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και αναφέρθηκε στα δημοτικά τέλη που είναι -όπως είπε- η μεγαλύτερη πηγή ιδίων εσόδων, χρήματα που παίρνει ο δήμος από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις μιας περιοχής προκειμένου να παρέχει καθαρότερες πόλεις και χωριά και φωτεινότερες γειτονιές.

«Το έργο αυτό δρομολογήθηκε για να κάνει πολύ πιο εύκολη την καθημερινότητα των δήμων και να ξέρουμε ποιος πληρώνει τι και τι αποδίδει κάθε εταιρεία», συμπλήρωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Συζήτηση έγινε επίσης για την πλατφόρμα που αφορά στην κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων οφειλετών ΟΤΑ από τα πιστωτικά ιδρύματα. Ο Υπουργός Εσωτερικών μίλησε για την …κουλτούρα που υπήρχε έως τώρα, που ο πολίτης δεν πλήρωνε για παράδειγμα την κλήση της δημοτικής αστυνομίας, σε αντίθεση με την αντίστοιχη της τροχαίας. «Αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί δεν γίνεται η αυτοδιοίκηση να στερείται σημαντικούς πόρους και να μην εξαντλεί τα μέσα που έχει προκειμένου κάποιος που οφείλει να είναι συνεπής και στην υποχρέωσή του αλλά κυρίως να υπάρχει αίσθηση δικαιοσύνης ανάμεσα σ’ αυτούς που πληρώνουν τις οφειλές τους σε σχέση με υπόλοιπους», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «αυτήν τη στιγμή οι οφειλές προς την αυτοδιοίκηση είναι 3,4 δις ευρώ. Χοντρικά αντιστοιχούν στην ετήσια επιχορήγηση δύο ετών που λαμβάνουν οι δήμοι από το κράτος».

«Αυτή η πλατφόρμα είναι έτοιμη. Πλέον ο πολίτης δεν θα ταλαιπωρείται επειδή αναγκαζόμασταν να του δεσμεύσουμε ποσά σε όλες τις τράπεζες. Με αυτόματη τη διαδικασία, με αυτόματη απόδοση, γίνεται μια πολύ γρήγορη αποδέσμευση έτσι ώστε οι δήμοι να διασφαλίσουν τα οικονομικά τους με το λειτουργικό πληροφοριακό σύστημα που δίνει τη λύση», σχολίασε ο κ. Παπαστεργίου.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, μείζον θέμα για τους δήμους είναι η απουσία ενημέρωσής τους για τις βεβαιωμένες οφειλές και τις εισπράξεις του τέλους παρεπιδημούντων καθώς και η έλλειψη πληροφοριών και στατιστικών δεδομένων. Το πρόβλημα αυτό λύνει η πλατφόρμα δήλωσης επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων και η συνεργασία της ΑΑΔΕ με τα δύο υπουργεία.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συντελεί στην ανάπτυξη και μάλιστα χτυπάει ιδιαίτερα τη γραφειοκρατία, η οποία οδηγεί σε καθυστερήσεις και στη διαφθορά», σχολίασε στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να γίνει το συντομότερο ενημέρωση για το govHUB στα υπηρεσιακά στελέχη των δήμων, τα άτομα δηλαδή που θα εφαρμόσουν αυτές τις λειτουργίες.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΘ – Κυριάκος Πιερρακάκης: «Φέτος είναι η χρονιά του σχολείου ξεκινώντας με έντεκα καινοτομίες»

ΔΕΘ – Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θέτουμε σε εφαρμογή panic button για ανήλικους

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινά η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής – 100 μέλη της ΚΕ ζητούν από τον Κασσελάκη εκλογές (Live)