ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη σημασία και την αξία της πλατφόρμας που κατασκευάζεται σε συνεργασία με την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τα δημοτικά τέλη, ώστε να ξέρουν οι πολίτες τι τέλη πληρώνουν αλλά και οι δήμοι τι χρήματα επιστρέφουν πίσω από τη μεριά των πολιτών, υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας σε εκδήλωση της ΡΑΑΕΥ, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Σήμερα συζητήσαμε με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για το πώς μπορεί η τεχνολογία να φέρει αποτελέσματα στη ζωή των καταναλωτών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Παράλληλα υπογράμμισε πως «είναι πολύ σημαντικό, στα διάφορα έργα των Smart Cities που “τρέχουν” οι δήμοι, το να μπορέσουν οι καταναλωτές πλέον να μετρήσουν τις καταναλώσεις τους για το ρεύμα, το νερό, το αέριο, άρα να έχουν εικόνα των καταναλώσεων και πιθανών διαρροών». Γνωστοποίησε, επίσης, ότι θα υπάρξει εκ νέου συνεργασία του υπουργείου με την Αρχή, με αντικείμενο «τις εφαρμογές που έχει κάνει η ΡΑΑΕΥ προς όφελος των καταναλωτών για ακόμα πιο αξιόπιστες χρεώσεις αλλά και πληρωμές».
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης τόνισε ότι η ΡΑΑΕΥ είναι ένα πολύ κομβικό εργαλείο στην ενεργειακή πολιτική της χώρας και συμπλήρωσε ότι καλείται θεσμικά να παίξει έναν ρόλο στην ενέργεια και στην πράσινη μετάβαση. «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχουμε πλήρη συνείδηση για τις θεσμικές αστοχίες που δεν έχουν επιτρέψει στη ΡΑΑΕΥ να έχει εκείνα τα εργαλεία για να παίξει αυτόν τον πολύ σπουδαίο και στρατηγικό ρόλο που της έχουμε αναθέσει», είπε και δήλωσε ότι έχει αναλάβει ο ίδιος να βρει τρόπους ώστε η Αρχή να ενισχυθεί, κυρίως με ανθρώπινο δυναμικό και διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ο κ. Αϊβαλιώτης σημείωσε ότι το 80 ή το 87% της παραγωγής ενέργειας της χώρας το 2030 θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξετάζεται το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας, το σύστημα εφοδιάζεται με νέα ψηφιακά εργαλεία (έξυπνα δίκτυα, έξυπνους μετρητές, ενεργειακές κοινότητες), ενώ οι διαχειριστές των δικτύων ήδη είναι σε καλό δρόμο. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει βάλει 650.000 έξυπνους μετρητές, που αφορούν το 55% της ηλεκτρικής κατανάλωσης της χώρας και γνωστοποίησε ότι στη συνέχεια θα πάρει άλλα δύο εκατομμύρια μετρητές.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε ότι σημειώνεται μεγάλη πρόοδος λόγω της τεχνολογίας προς όφελος των καταναλωτών. «Εννοείται ότι η τεχνολογική εξέλιξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός -ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ένα μερίδιο και στην ελληνική κοινωνία ηλεκτρονικώς αναλφάβητων- πάντοτε βοηθάει κινείται σε θετικότατη κατεύθυνση γιατί βοηθάει στην ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι ΔΕΥΑ πλέον θα ελέγχονται μόνο από την αυτοδιοίκηση, ενώ ζήτησε από τη ΡΑΑΕΥ βοήθεια για τους δήμους που έχουν ανείσπρακτες οφειλές από πολίτες για πολλούς λόγους.
Ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, αν. καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αρχής κυρίως στον κλάδο της ενέργειας και επισήμανε ότι έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια οκτώ εργαλεία για τους καταναλωτές (που αφορούν -μεταξύ άλλων- τα παράπονα, τις συγκρίσεις τιμολογίων, την ηλεκτροκίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας κ.ά.) αλλά και έξι εργαλεία για την αγορά ενέργειας (στα οποία περιλαμβάνονται το ενεργειακό ισοζύγιο, το πλεόνασμα ενέργειας κ.ά.).
Οι νέες προκλήσεις στους τομείς των υδάτων, της ενέργειας και των αποβλήτων
Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, κάτοχος έδρας Unesco για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία, Κωνσταντίνος Αραβώσης, χαρακτήρισε κρίσιμο κλάδο τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τόνισε ότι η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας, ώστε να φτάσουμε σε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, μέσω ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης αλλά και ενεργειακής αξιοποίησης. «Ο στόχος της ανακύκλωσης που έχουμε θέσει στη χώρα είναι να φτάσουμε το 60% ως το 2030 και η εκτροπή από τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) του 90% όλων των απορριμμάτων. Σήμερα, δυστυχώς, είμαστε αρκετά πίσω γιατί η ανακύκλωση βρίσκεται ακόμη στο 18%», είπε. Σε ό,τι αφορά την εκτροπή απορριμμάτων από τους ΧΥΤΥ σχολίασε ότι ήδη στη Γερμανία έχουν κλείσει όλοι οι ΧΥΤΥ, ενώ στην Ελλάδα το 80% των απορριμμάτων καταλήγει στους χώρους αυτούς.
Ο κ. Αραβώσης χαρακτήρισε, άλλωστε, σημαντικό τον ρόλο της ΡΑΑΕΥ, των ΦΟΔΣΑ και των δήμων, ενώ επισήμανε ότι σημείο – κλειδί είναι και η ψηφιοποίηση του κλάδου της διαχείρισης των αποβλήτων.
Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ (Κλάδος Υδάτων), καθ. Δημήτριος Ψυχογιός, μίλησε αναλυτικά για το έργο του κλάδου, την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, την προστασία του περιβάλλοντος, την τιμολόγηση του νερού κ.ά.
Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ (Κλάδος Ενέργειας) Δημήτριος Φούρλαρης γνωστοποίησε ότι η Αρχή επεξεργάστηκε ένα πλαίσιο λειτουργίας των δυναμικών τιμολογίων και σημείωσε ότι θα δοθεί κίνητρο στους καταναλωτές να αυξήσουν την κατανάλωση και να τη μεταφέρουν από ώρες αιχμής σε ώρες χαμηλής τιμολόγησης.
Διαβάστε επίσης:
Λίνα Μενδώνη: Τεράστια η οικονομική και αναπτυξιακή δύναμη του Πολιτισμού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα