Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΔΕΘ 2024

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα περίπτερα της ΔΕΘ – Πήρε τα εύσημα απο τον Γερμανό αντικαγκελάριο Χάμπεκ για την ελληνική οικονομία

Συνάντηση με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, είχε το πρωί του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ξενοδοχείο της πόλης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γερμανό αντικαγκελάριο για την αποψινή του ομιλία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τους στόχους που θα θέσει για την κοινωνία και την οικονομία.

Από την πλευρά του, ο Χάμπεκ έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με αφορμή και τα χθεσινά νέα από τη Eurostat.

Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο κέντρο διοίκησης τη ΔΕΘ για τα εγκαίνια της έκθεσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το περίπτερο της Γερμανίας

«Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα»

O Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον Robert Habeck, Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής της Γερμανίας που είναι η τιμώμενη χώρα στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός ειπε πως, «το γεγονός ότι έχουμε 130 εταιρείες παρούσες εδώ, ανοιχτές προς το κοινό για να εξηγήσουν τις δικές τους ιστορίες αλλά και τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς που έχουμε μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας, είναι ακριβώς μια μαρτυρία προς το γεγονός ότι έχουμε οικοδομήσει ένα πολύ ισχυρό οικονομικό περιβάλλον, μια πολύ ισχυρή διμερή οικονομική σχέση».

Πρόσθεσε πως προφανώς είναι αληθές ότι καθώς η Ελλάδα διερχόταν από τη δική της οικονομική κρίση, η Γερμανία είχε μια διαφορετική διαφορετική αντιμετώπιση από την ελληνική κοινή γνώμη. «Τώρα όμως η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πολύ γοργά, που σημαίνει ότι παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες για τις γερμανικές εταιρείες ώστε να έχουν μια παρουσία στην Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα», είπε.

Παράλληλα, τόνισε πως δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης οι γερμανικές εταιρείες έμειναν στην Ελλάδα, δεν έφυγαν, επένδυσαν, συνέχισαν να επενδύουν στη χώρα. «Άρα λοιπόν, αυτή η έκθεση είναι μια ευκαιρία να ενδυναμωθούν οι διμερείς οικονομικοί μας δεσμοί, να ταυτοποιηθούν νέες ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα διότι, όπως θίξατε άλλωστε, πρόκειται για μια παγκόσμια έκθεση – τέτοιες εκθέσεις δεν υπάρχουν σήμερα – για τον λαό της Θεσσαλονίκης και για όλους τους επισκέπτες, είναι μια εκπληκτική ευκαιρία να διασκεδάσουν, να γνωρίσουν τις γερμανικές εταιρείες και το τι πραγματικά κάνουν στην Ελλάδα».

Επίσης υπογράμμισε ότι σε διμερές επίπεδο υπάρχει μια αγαστή σχέση μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας και πως ο κ. Αντικαγκελάριος, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ζητήματα πράσινης μετάβασης αλλά και κλιματικής αλλαγής. «Θα υπάρξουν πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις που θα έχουμε σε επίπεδο του πώς θα καταστήσουμε πραγματικότητα την πράσινη μετάβαση χωρίς κανένα συμβιβασμό στους στόχους, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα και την εθνική ασφάλεια των βιομηχανιών, προστατεύοντας τους ανθρώπους που πλήττονται από την κλιματική κρίση σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συζήτηση για τα ενεργειακά υπογράμμισε τη σημασία περισσότερων ευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας και διασυνδέσεων, καθώς παρατηρούνται στρεβλώσεις που επηρεάζουν τη συνολική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση του Μεταναστευτικού, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Περιοδεία στα περίπτερα της ΔΕΘ

Με περιηγήσεις στους εξωτερικούς χώρους αλλά και επίσκεψη στο περίπτερο 13, εκεί όπου φιλοξενείται ως τιμώμενη χώρα η Γερμανία, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις εγκαταστάσεις της 88ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματός του, ξεκίνησε την περιοδεία και στις πρώτες του στάσεις ήταν το σταντ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εκεί, παρακολούθησε επίδειξη από drone και συνομίλησε με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία ευχαρίστησε για την παρουσίαση.

Στη συνέχεια, είχε μια σύντομη συζήτηση με αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση. Ο κ.Μητσοτάκης συνεχάρη τους Ολυμπιονίκες της κωπηλασίας, Αντώνη Παπακωνσταντίνου, Πέτρο Γκαϊδατζή και Ζωή Φίτσιου, τον χάλκινο Ολυμπιονίκη στην πάλη Νταουρέν Κουρουγκλίεφ, όπως επίσης την ξιφομάχο Δώρα Γκουντούρα και τον Ολυμπιονίκη του Τόκιο, Στέφανο Ντούσκο.

Ο πρωθυπουργός έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες με μικρούς ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ Ακρίτας Συκεών, αλλά και με νεαρούς αθλητές που φορούσαν μπλουζάκια με το μήνυμα «βάζω αθλητισμό στη ζωή μου». Τα παιδιά ζήτησαν από τον κ.Μητσοτάκη να κάνει πρόβλεψη για το ποια ομάδα θα κατακτήσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και τον ίδιο να απαντά «οι προβλέψεις θα γίνουν τον Μάρτιο».

Στη διάρκεια της ξενάγησης στους χώρους, συναντήθηκε με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο και στη σύντομη κουβέντα που ακολούθησε ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στα σχέδια ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ χαρακτηρίζοντας τα «πολύ ωραία». «Είναι πολύ εντυπωσιακά και θα κάνουμε ένα πολύ ωραίο πάρκο και ένα πολύ ωραίο εκθεσιακό κέντρο» ανταπάντησε ο κ.Μητσοτάκης.

Κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της Γερμανίας ο πρωθυπουργός πέρασε από το σταντ της DeHub, digital ecosystems Germany, όπου συζητήθηκε η γερμανική παρουσία στην Ελλάδα και τα κίνητρα που παρουσιάζει για τους Γερμανούς επενδυτές η ελληνική αγορά.

Στο σταντ της Λειψίας, που είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός έπαιξε επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι με τον αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής, Ρόμπερτ Χάμπεκ και τον Γερμανό Υπουργό Γεωργίας, Τζεμ ‘Εζντεμιρ. Δήλωσε φίλαθλος του Ολυμπιακού ενώ όταν ρωτήθηκε από τους οικοδεσπότες εάν στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να λέει πως είναι ΠΑΟΚ απάντησε πως «εδώ έπρεπε να πω πως είμαι ΠΑΟΚ».

Κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, ο κ.Μητσοτάκης έκανε σύντομες στάσεις στα περίπτερα της ΕΡΤ, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενημερωτικών sites και εντύπων της Θεσσαλονίκης και της μπύρας «Νύμφη». Τέλος, συναντήθηκε με μέλη της Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας, που έχουν πετύχει αρκετές διακρίσεις, και του παρουσίασαν γεύσεις από τη μακεδονίτικη κουζίνα. Μεταξύ άλλων, προσέφεραν στον πρωθυπουργό κουλούρι Θεσσαλονίκης, πιροσκί και ωτία, με τον ίδιο να επιλέγει να δοκιμάσει ένα κομμάτι από κολοκυθόπιτα.

Ο Πρωθυπουργός έπαιξε ποδοσφαιράκι

Συναντήθηκε με ομάδα νεαρών παιδιών και σχολίασε τις επιδόσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων. «Ο Ολυμπιακός καλός, ο ΠΑΟΚ καλός αλλά θα κάνω τις προβλέψεις μου τον Μάρτιο», είπε χαριτολογώντας, σύμφωνα με το ThessToday.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός μετά την κολοκυθόπιτα δοκίμασε και… μπίρα. «Στην υγειά σας», ανέφερε απευθυνόμενος προς τους ιθύνοντες του Περιπτέρου, που του πρόσφεραν μια ανάσα δροσιάς κατά τη διάρκεια της βόλτας του.

Συναντήθηκε και με τον χάλκινο Ολυμπιονίκη στην κωπηλασία Πέτρο Γκαϊδατζή. Μάλιστα είχε ένα σύντομο χαιρετισμό με τον νεαρό Ολυμπιονίκη, τον οποίον ευχαρίστησε για την επίδοσή του και την κατάκτηση του μεταλλίου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Στη συνέχεια, πήγε στο Περίπτερο της Γερμανίας, όπου είναι και η τιμώμενη χώρα της φετινής Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ενώ έπαιξε και ποδοσφαιράκι στο περίπτερο της πόλης της Λειψίας, που είναι αδερφή πόλη με τη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ζητούν από τον Κασσελάκη εκλογές – Το κείμενο συμβολής

Θεσσαλονίκη: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 88η ΔΕΘ – Τιμώμενη χώρα η Γερμανία