Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Τα 45 μέτρα Μητσοτάκη: Ενίσχυση μισθών και συντάξεων, στήριξη της οικογένειας και των ευάλωτων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Στην τελετή των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ, με επίσημη καλεσμένη χώρα τη Γερμανία, μίλησε το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους στόχους και το σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι το 2027, το οποίο περιλαμβάνει οικονομικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις σε κομβικούς τομείς.

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε επίσης σε έναν απολογισμό του έργου που έχει ήδη γίνει.

«Βρίσκομαι μαζί σας αποφασισμένος να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας. Κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις για τις οποίες οι πολίτες μας επέλεξαν. Ώστε το 2027 να βρει μια Ελλάδα με ευημερία στην κάθε γωνιά της και στον κάθε πολίτη της», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της ομιλίας του.

O Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η Ελλάδα αλλάζει, με μείωση φόρων, μείωση ανεργίας, αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Ανέφερε πως όπως δεσμεύτηκε έναν χρόνο πριν, κατακτήθηκε η επενδυτική βαθμίδα, επέστρεψαν οι τριετίες και αυξήθηκαν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Επιτεύχθηκε επίσης η αύξηση των διορισμών των εκπαιδευτικών κατά 10.000 όπως είχε επιτευχθεί, ενώ τα στοιχεία της Εργάνης δείχνουν πως από το 2019 υπάρχουν 500.000 νέοι εργαζόμενοι.

Αυξήθηκαν επίσης οι μισθοί των ιατρών, όπως είχε υποσχεθεί, ήρθε ένα νέο σύστημα αμερόληπτης πρόσληψης στελεχών στο δημόσιο, έλαβε μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης στον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών, παρά το πολιτικό κόστος, έγινε η διασύνδεση ταμειακών και POS, ενώ ήρθαν και σημαντικές τομές όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η επιστολική ψήφος, αλλά και η μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη, αλλά και η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Πρωτοβουλίες που αλλάζουν συμπεριφορές, όπως ο καθαρισμός των οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους που ξεκίνησε φέτος.

Όποτε χρειάστηκε δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη ή να επιβάλουμε υψηλά πρόστιμα για όσους βρήκαν ευκαιρία αισχροκέρδειας με άλλοθι τον πληθωρισμό.

Οι αλλαγές που ευνοούν τους πολλούς μπορούν να ενοχλούν λίγους, μερικούς. Αν αυτοί έχουν και ΜΜΕ τότε λογικό είναι να τα ενεργοποιούν εναντίον της κυβέρνησης, με ψεύτικες εντυπώσεις που οι ίδιοι θεωρούν πιέσεις. Ας γνωρίζουν πως κοπιάζουν άδικα γιατί εμείς λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό.

Όπως ανέφερε, όλος αυτός ο απολογισμός του 2024 απαντά σε όσους μιλούν για μεταρρυθμιστική κόπωση της κυβέρνησης. Ενώ το ίδιο ισχύει και για όσους διακινούν τον «μύθο της κατάρας της δεύτερης τετραετίας». Τα γεγονότα τους διαψεύδουν.

Άλλες ήταν οι ανάγκες του 2019, άλλες σήμερα.  Ως στόχο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και την αύξηση της απασχόλησης.

Αναφέρθηκε σε 9 βασικές  προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν με το σχέδιο της κυβέρνησης.

Πρώτον, τη σύζευξη της ανάπτυξης με την άνοδο των εισοδημάτων των πολιτών.

Δεύτερον, η αύξηση της απασχόλησης, ειδικά σε γυναίκες και νέους

Τρίτον, η ανάγκη βελτίωσης της παραγωγικής και τεχνολογικής οψιμότητας της οικονομίας.

Τέταρτον, η ταχύτερη αλλά και δικαιότερη πράσινη μετάβαση, ώστε να αποτυπώνεται και στα τιμολόγια των επιχειρήσεων.

Πέμπτον, η μείωση των παρενεργειών μιας γρήγορης ανάπτυξης, όπως συμβαίνει με περιοχές με υπερτουρισμό.

Έκτον, η ισορροπημένη οργάνωση του δημοσίου χώρου.

Έβδομον, η αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημογραφικού.

Όγδοον, η αντιμετώπιση των πιέσεων που ασκεί η κλιματική κρίση.

Ένατον, το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει θέσει η ΕΕ.

Δεν έχω μαζί μου κάποιο σάκο με αλόγιστες παροχές, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα 45 στοχευμμένα μέτρα για το 2025

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στη συνέχεια ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αύξηση των εισοδημάτων, την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, την άμβλυνση ανισοτήτων και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων όπως είναι το στεγαστικό και το δημογραφικό.

Οι παρεμβάσεις για το 2025, που εκτείνονται μέχρι το 2027, συνθέτουν έναν πλήρη οδικό χάρτη προς το μέλλον, υλοποιούν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Έχουμε μπροστά μας 1.000 ημέρες πολιτικού χρόνου, για να υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

 

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις πρόσφατες φωτιές, λέγοντας ότι κανένας δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. «Πρώτος εγώ αγανακτώ» είπε, «όταν μια πολιτεία που έσβησε 4.000 φωτιές, πληγώνεται από τη μία που ξέφυγε». Περιέγραψε την Ελλάδα του 2027, αναφερόμενος στην αμυντική θωράκιση της χώρας με τα Rafale και τις φρεγάτες Belh@rra.

Η ΝΔ είναι στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων, τόνισε, και γι’ αυτό είναι η πιο ανθεκτική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Έχουμε μπροστά μας πάνω από 1.000 μέρες καθαρού, ανοιχτού πολιτικού χρόνου, για να υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις, υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι η ΝΔ κράτησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πέτυχε σημαντικές νίκες και στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Διαβάστε επίσης

Κλείδωσαν οι εξαγγελίες της ΔΕΘ – 40 παρεμβάσεις για όλους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα περίπτερα της ΔΕΘ – Πήρε τα εύσημα απο τον Γερμανό αντικαγκελάριο Χάμπεκ για την ελληνική οικονομία

ΔΕΘ: Τι δεν θέλουν να ακούσουν οι αγορές από τον Πρωθυπουργό