Παρέμβαση μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος κατά τις εργασίες του Τμήματος Υψηλού Επιπέδου της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό που διεξάγονται στη Γενεύη έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «το σύνθετο παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας γίνεται όλο και πιο ασταθές».

Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι πρόκειται για την «πιο σοβαρή πρόκληση ασφαλείας που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος στην Ουκρανία». «Οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας παραβιάζουν σοβαρά θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αρχής γενομένης από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο αμφισβητείται σοβαρά», ανέφερε.

1

Συνεχίζοντας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις βάναυσες επιθέσεις κατά αμάχων στα χωριά Σαρτανά και Μπουγάς, στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης. «Μέχρι στιγμής, έχουν προκαλέσει τον θάνατο δέκα αμάχων, μελών της ελληνικής κοινότητας, και τον τραυματισμό πολλών άλλων, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Οι επιθέσεις στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν αμέσως», διαμήνυσε ο κ. Δένδιας.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε ως «ζήτημα ζωτικής σημασίας» το να μην επηρεαστεί ή διαταραχθεί με οποιονδήποτε τρόπο η ασφαλής και ακίνδυνη λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

«Εξίσου σημαντικό είναι να τηρούνται οι συμβάσεις και οι συνθήκες για τον αφοπλισμό. Οι κυβερνοεπιθέσεις και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης θα πρέπει επίσης να σταματήσουν. Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε περιφερειακά και διεθνή φόρα ώστε να συμβάλουμε σε όλες τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Τα γεγονότα στην Ουκρανία αφορούν ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Ο καθένας από εμάς πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Αλλά επίσης, να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα γεγονότα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον», είπε στο μήνυμά του.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε πιο κρίσιμο από ποτέ τον ρόλο της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, ενώ έκανε λόγο για προκλήσεις όπως «η παύση της κούρσας εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος, ο πυρηνικός αφοπλισμός, οι νέοι τύποι όπλων μαζικής καταστροφής, τα ραδιολογικά όπλα και άλλοι τύποι θανατηφόρων μηχανισμών».

«Λάβαμε σοβαρά υπόψη τη δήλωση που έκαναν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 3 Ιανουαρίου 2022. Διακήρυξαν ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί». Θεωρούμε ότι η δήλωση αυτή συνιστά αφετηρία για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά περίπλοκης ατζέντας αφοπλισμού, ειδικά υπό το φως των σημερινών ανακοινώσεων και εξελίξεων στην Ουκρανία. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως σημαντικό προοίμιο για την πολυαναμενόμενη 10η Διάσκεψη Αναθεώρησης της Συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT)», υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Από εθνική σκοπιά και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις για τον αφοπλισμό, πιστεύουμε ότι μόνο μέσω μιας σταδιακής προσέγγισης μπορούμε να φτάσουμε σε έναν πλήρη και επαληθεύσιμο πυρηνικό αφοπλισμό. Ένα κατάλληλο πρώτο βήμα θα ήταν η ολοκλήρωση της Συνθήκης Αποκοπής Σχάσιμων Υλικών και η καθολικοποίηση της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών. Όπως έχουν καταδείξει οι κρίσεις Έμπολα και COVID-19, οι βιολογικές απειλές αυξάνουν την ανάγκη για διεθνή συνεργασία. Ο κανόνας κατά της χρήσης μολυσματικών ασθενειών ως όπλου είναι καθολικά αποδεκτός. Ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος κακόβουλης χρήσης, κυρίως από μη κρατικούς δρώντες», πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε:

«Η επόμενη διάσκεψη, αργότερα φέτος, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα. Αυτό είναι σύμφωνο με τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ζήτημα της διεύρυνσης, «ένα θέμα στο οποίο η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία», όπως είπε.

«Είμαστε ο μακροβιότερος παρατηρητής της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, από το 1984. Έχουμε την άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος να αποκλείονται κράτη-μέλη του ΟΗΕ από τις συζητήσεις για τον αφοπλισμό. Δεν πρέπει να περιορίζουμε τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για θέματα αφοπλισμού μόνο σε 65 χώρες. Ειδικά σε μια εποχή που οι παγκόσμιοι μηχανισμοί ασφάλειας απαιτούν παγκόσμιες σχέσεις συνεργασίας .Είναι εξίσου παρωχημένο να παραμένει η διεύρυνση όμηρος διμερών ζητημάτων που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενο της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό», τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Ο Έλεγχος των Εξοπλισμών και ο Αφοπλισμός προέκυψαν κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, προκειμένου να εξευρεθεί μια κοινή αντίληψη για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια. Σήμερα, δεδομένων των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να ανασυγκροτήσουμε αποτελεσματικά τη διαδικασία, για χάρη της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας», είπε και κατέληξες σημειώνοντας:

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη, ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία».

Διαβάστε επίσης

Δένδιας: Επικοινωνία με τον Πρόξενο της Μαριούπολης- Εκκενώνεται το χωριό Σαρτανά

Έξαλλος με Δένδια ο Τσαβούσογλου: Δυσφημεί την Τουρκία – ΥΠΕΞ: Είναι σαφές ποιες χώρες σέβονται το διεθνές δίκαιο