ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ντόρα Μπακογιάννη, εκπροσωπώντας τη ΝΔ, χαρακτήρισε πρωτοφανούς έντασης τη ρητορική της Τουρκίας και αντέταξε την ψυχραιμία, την αυτοπεποίθηση με την οποία αντιμετωπίζει την κατάσταση η Ελλάδα «και με το βάρος των συμμαχιών μας», όπως τόνισε.
Ο Κ. Γκιουλέκας, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, έκανε λόγο για «ευθεία απειλή» της Τουρκίας και ανέφερε ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο
Ο Γ. Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται σε επίπεδα που δεν τα είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα και αυτό απαιτεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλος ο ελληνικός λαός να είναι στρατευμένος σε ένα κοινό εθνικό μέτωπο. Ωστόσο, υποστήριξε πως το εθνικό μέτωπο έχει ανάγκη από μία αποτελεσματική στρατηγική εξωτερικής πολιτικής, που δυστυχώς δεν τη βλέπουμε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει γίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, η οποία ήταν αντικείμενο εξαγγελίας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Και γιατί συνεχίζεται, όπως είπε, η έμφαση σε μια πολιτική επικοινωνίας και όχι ουσίας, η οποία εξαχρειώνει την επιθετικότητα της Τουρκίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα πρέπει να εισπράττει κόστος η Τουρκία με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάθε νέα επιθετική συμπεριφορά. Κόστος που να το εισπράττει στις οικονομικές συναλλαγές της με την Ευρώπη, η οποία αποτελεί το βασικό οικονομικό εταίρο της.
Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ σαφών κόκκινων γραμμών. Να μην ξανακούσουμε ότι «το Oruc Reis το πήρε ο άνεμος» στα νερά μας. Προφανώς όλα αυτά πρέπει να είναι προσανατολισμένα στο να ξαναφέρουν την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου. Να αντιληφθεί ότι με την προβολή ισχύος δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Και μόνο μέσω της διπλωματίας και την προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες μπορούμε να έχουμε λύση στη διαφορά μας, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Γ. Μαρίνος από το ΚΚΕ, δήλωσε ότι χειροτερεύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Και εκτίμησε ότι προωθείται ένας επώδυνος συμβιβασμός σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο προς εξυπηρέτηση συμφερόντων ΗΠΑ, και Ε.Ε.
Ο Γ. Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση, υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι έτοιμος, καθώς ο Ερντογάν φαίνεται ότι έχει αποφασίσει κάποιο θερμό επεισόδιο που συνδέεται με μεταναστευτικό. Σημείωσε ότι η Ελληνική Λύση υποστηρίζει τα 12 νμ παντού και την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Η Σ. Σακοράφα από το ΜεΡΑ 25, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης άμεσης ανακωχής στον πόλεμο της Ουκρανίας, εκτιμώντας ότι η Ευρώπη σήμερα σύρεται από τις ΗΠΑ σε μια αναποτελεσματική πολιτική και πληρώνει βαρύτατο τίμημα σε αίμα και χρήμα.
Κατόπιν συνεννόησης, η συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο, θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου.
Δήλωση Νίκου Δένδια μετά την ενημέρωση των κομμάτων
«Στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων, που διενεργώ κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, είχα σήμερα μία σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις.
Κατόπιν συνεννόησης, βεβαίως, μαζί του, τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, θα τον συναντήσω την επόμενη Δευτέρα.
Σε αυτές τις συναντήσεις, αναφέρομαι πάντα στην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για τα θέματα που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική.
Μάλιστα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εξαιτίας της έντασης που υφίσταται, η συναίνεση αυτή είναι απαραίτητη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς.
Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις επαφές που είχα στο Κάιρο, στο Λονδίνο, στη Βαλέτα, και για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ χθες στο Λουξεμβούργο. Συναντήθηκα με τους ομολόγους μου, τους ενημέρωσα, όπως ενημέρωσα και το Συμβούλιο, για το πρόσφατο “μνημόνιο” μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.
Κρίνω ότι είναι απολύτως θετικό ότι, πέρα από τις δηλώσεις που έγιναν, υπήρξε σαφής κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Των ελληνικών θέσεων που βασίζονται σε μια στέρεη βάση, τη Διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Και, βέβαια, θέσεις που εξυπηρετούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο.
Είχα την ευκαιρία, επίσης, να υπογραμμίσω το παράδειγμα του Ισραήλ και του Λιβάνου, και της πρόσφατης Συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ τους για τις θαλάσσιες ζώνες τους. Μια συμφωνία που ενισχύει το ελληνικό αφήγημα, καθώς έχει συμβολική σημασία για όλη την περιοχή.
Όσον αφορά και την ελληνοτουρκική διαφορά, υπογραμμίζω πάντα ότι η διαφορά αυτή μπορεί κάλλιστα να λυθεί μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Όμως η Τουρκία δεν τείνει ευήκοον ους σε αυτές τις προσκλήσεις. Προτιμά την παραβατική συμπεριφορά.
Θέλω να καταστήσω σαφές ότι εμείς αυτή την παραβατική συμπεριφορά θα συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε και να την προβάλλουμε.
Από εκεί και πέρα, ενημέρωσα τους συνομιλητές μου και για τη μετάβασή μου στο Κίεβο. Θα είναι η τρίτη επίσκεψη μου στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι δύο πρώτες ήταν στην Οδησσό, μια πόλη με τεράστια συμβολική σημασία για τον Ελληνισμό.
Η επίσκεψή μου στην Ουκρανία, πέρα από την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, έχει και ένα στοιχείο έντονου συμβολισμού. Το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, στέκεται δίπλα στις χώρες των οποίων απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία.
Έχω πει επανειλημμένως ότι το Διεθνές Δίκαιο, ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι “Ευαγγέλιο” για την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Αυτά θα επαναλάβω και στο Κίεβο».
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης από Καρδίτσα: Δεν υπάρχει για εμάς ξεχασμένη γωνιά της Ελλάδας
Βαρβιτσιώτης για ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη πρέπει να δράσει
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ