Μνημόνιο κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέγραψαν μετά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Δένδιας και Ελίζαμπεθ Τρας (Elizabeth Truss). «Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγουν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους μετά το Brexit και εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε εξωτερική πολιτική, άμυνα και ευρύ φάσμα άλλων τομέων» τονίζει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Στη συνάντησή τους, Νίκος Δένδιας και Ελίζαμπεθ Τρας είχαν εγκάρδια και παραγωγική συζήτηση με έμφαση στην ενίσχυση της ελληνοβρετανικής συνεργασίας στην ασφάλεια και στο εμπόριο, αναφέρεται σε προηγούμενη ανάρτηση. Εξετάστηκαν επίσης, όπως επισημαίνεται, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Νίκος Δένδιας συνάντησε και τη Βρετανίδα υπουργό αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Γουέντι Μόρτον (Wendy Morton). Συζήτησαν θέματα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνεται σε ανάρτηση στο Twitter του υπουργείου Εξωτερικών.

«Υπογράψαμε ένα πλαίσιο συμφωνίας με την Ελλάδα που θα ανοίξει νέες ευκαιρίες στο εμπόριο και τις επενδύσεις και για τις δύο χώρες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Ελίζαμπεθ Τρας αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια σήμερα το μεσημέρι στο Λονδίνο. Όπως σημειώνει η κ. Τρας, η συμφωνία αυτή θα κάνει ευκολότερη τη συνεργασία μεταξύ «επιχειρήσεων, επενδυτών και βιομηχανίας», ενώ παράλληλα ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη σειρά του, σημειώνει πως «το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας βασίζεται στην ήδη ισχυρή υπάρχουσα σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά λέει. Παράλληλα, τονίζει ότι «οι δύο χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας». Τέλος, επισημαίνει πως η εν λόγω συμφωνία δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν επιμέρους μεμονωμένες συμφωνίες σε διάφορους τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η υγεία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός και οι θαλάσσιες υποθέσεις.

Διαβάστε επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενημέρωσε τον Τζον Κέρι για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Σασόλι για Γεννηματά: Η Φώφη μαχόταν με θέρμη για την αλληλεγγύη

Δένδιας: Απεγκλωβίστηκαν από το Αφγανιστάν 18 πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος