ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το μήνυμα πως η Ελλάδα πορεύεται με βάση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας όλων των κρατών σύμφωνα με το Χάρτη του ΟΗΕ, εξέπεμψε με συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως η νέα κατάσταση με τους αυξανόμενους κινδύνους επιτάσσει τη σταθερότητα, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αποφυγή των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Υπό το πρίσμα αυτό, διαμήνυσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η αποκήρυξη κάθε αναθεωρητισμού.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η χώρα συμπορεύεται με τους συμμάχους της και τους εταίρους της, στους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους συμμετέχει και συναποφασίζει, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ,
Στο πλαίσιο των αρχών αυτών, εξηγεί, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε συντονισμένα την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία «συμπορευτήκαμε με τους εταίρους μας, διότι όλες οι χώρες που αποδέχονται το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορούν παρά να έχουν κοινή και σθεναρή στάση».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες που επιθυμούν να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις θέσεις αυτές.
Όσον αφορά το ζήτημα της αποστολής αμυντικού οπλισμού στην Ουκρανία, ανέφερε πως από τη στιγμή που αποφασίστηκε η ενίσχυσή της, η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, δεν θα μπορούσε να μην συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια. «Σεβόμενοι πλήρως τις αρχές και τις αξίες μας, βοηθούμε μια χώρα που μάχεται για την ύπαρξη και την ανεξαρτησία της απέναντι σε μία εισβολή που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, προκαλώντας ανείπωτο πόνο και καταστροφή. Το ζήτημα είναι θεμελιώδες και δεν επιδέχεται παρερμηνειών» τόνισε και κατέστησε σαφές ότι ως μέλος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συντάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις της.
Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία
Η ελληνική Πολιτεία στέκεται στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών και προέταξε ως πρώτο μέλημα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των αμάχων. «Για τον λόγο αυτό υποβάλαμε επίσημα αιτήματα στην Ουκρανία προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή βοήθειας στον χειμαζόμενο πληθυσμό της Μαριούπολης, μιας πόλης, που ιδρύθηκε και από Έλληνες πριν από 250 χρόνια, καθώς και στη Ρωσία προκειμένου να μην παρεμποδίσει τη διοχέτευση της βοήθειας αυτής» είπε και υπενθύμισε την πρόθεσή του να μεταβεί στη Μαριούπολη προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη μεταφορά της βοήθειας.
Υπογράμμισε με σαφήνεια πως η ανάγκη προστασίας της ομογένειας αποτελεί βασικό ζήτημα που εγείρει στους συνομιλητές του, όπως για παράδειγμα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ. Παράλληλα βρίσκεται σε στενό συντονισμό με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τον πρόεδρο της Πίτερ Μάουρερ.
Δεύτερον, αναφέρθηκε στη δημιουργία ομάδας υποδοχής στη Ρουμανία, η οποία αποτελείται από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, «τα οποία με προσήλωση στο καθήκον και αίσθημα αυτοθυσίας βοήθησαν ήδη στην εκκένωση Ελλήνων πολιτών, καθώς και μελών της ομογένειας από την Ουκρανία. Και συνεχίζουν τις προσπάθειες αυτές, υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες».
Τρίτον, επανέλαβε ότι όταν η κατάσταση επί του εδάφους το επιτρέψει, η Ελλάδα θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με πρώτο βήμα, όπως ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης.
Ευελπιστώ ότι οι διμερείς σχέσεις θα αποκατασταθούν κάποια στιγμή, όταν η Ρωσία επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα
Σε ερώτηση για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και αν μπορεί κάποια στιγμή να επανέλθουν, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως είναι ιστορικές, ανάγονται σε φιλικούς και πολιτισμικούς δεσμούς αιώνων με τον ρωσικό λαό, δεσμοί οι οποίοι δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από οποιονδήποτε και οι οποίοι δεν μπορούν να επηρεαστούν από την προβολή ψευδών ειδήσεων. Με αιχμή του δόρατος τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, επισήμανε ότι ως υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μάλιστα εργάστηκε συνειδητά για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών με τη Ρωσία, λυπάται ειλικρινά για το σημείο που αυτές βρίσκονται σήμερα, καθώς και για το επίπεδο των σχέσεων της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο. Αλλά η κατάσταση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα ενεργειών της χώρας μας, σημείωσε και ευελπιστεί ότι οι διμερείς σχέσεις θα αποκατασταθούν κάποια στιγμή, όταν η Ρωσία επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα.
«Η Στρατηγική Πυξίδα υπογραμμίζει ότι εφόσον η Τουρκία επανέλθει στην προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες»
Απαντώντας για την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Δένδιας είπε πως η συνάντηση και το σχετικά καλό κλίμα που επικράτησε, επιβεβαιώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Επισήμανε πως η νέα κατάσταση με τους αυξανόμενους κινδύνους επιτάσσει τη σταθερότητα, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αποφυγή των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, διαμήνυσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η αποκήρυξη κάθε αναθεωρητισμού και προσέθεσε ότι θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες εδράζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, είναι γνωστές και τις «προβάλουμε σε όλες τις επαφές με τους Τούρκους συνομιλητές μας».
Γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά εφόσον κριθεί σκόπιμο και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν δεν θα την απέκλειε στο μέλλον.
Σχετικά με τη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ, που υιοθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών έκρινε ως ιδιαίτερα σημαντικό ότι το σύνολο των χωρών αυτών επανέλαβε τη δέσμευση του στις βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως, μεταξύ άλλων, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των κρατών, οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Επίσης, ανέδειξε ότι τα κράτη-μέλη επανέλαβαν ρητά την προσήλωση τους στη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στην περίπτωση που μια ευρωπαϊκή χώρα δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, εκτός ΕΕ, αλλά και ότι υπάρχουν σαφείς αναφορές και για άλλες περιοχές αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος. Όπως για παράδειγμα τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική.
Ειδικότερα για την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών συγκράτησε ότι παρά την «επίθεση φιλίας» και την «αναβάθμιση» της γείτονος, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί σημαντική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανέφερε, η Στρατηγική Πυξίδα αυτονόητα υπογραμμίζει ότι εφόσον η Τουρκία επανέλθει στην προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες.
Εξίσου, συγκράτησε με ενδιαφέρον τη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταδίκασε με έντονο λεκτικό την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας, επισημαίνοντας ότι τα σχόλια περιττεύουν.
«Να τοποθετηθούμε στο διεθνές στερέωμα ως παράγων σταθερότητας, όχι να παραμείνουμε χώρα της περιφέρειας με περιορισμένο οπτικό πεδίο»
Τέλος, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικές τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη και στο Νέο Δελχί, κατά τις οποίες συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία, την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-26, αλλά επίσης τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό. Επίσης, ανήγγειλε την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την διετία 2029-30, καθώς και την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2035. Αναδεικνύοντας τη σημασία της Ινδίας, είπε ότι ως ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη, σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και δη του Δικαίου της Θάλασσας, και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί φυσικό στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας στην προσπάθεια αυτή.
Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι καιροί έχουν αλλάξει και «αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, πρέπει να ανοίξουμε τους ορίζοντες της εξωτερικής μας πολιτικής και να τοποθετηθούμε στο διεθνές στερέωμα ως παράγων σταθερότητας, όχι να παραμείνουμε χώρα της περιφέρειας με περιορισμένο οπτικό πεδίο και μια τουρκο-κεντρική πολιτική».
Διαβάστε επίσης
Νίκος Δένδιας σε Ζελένσκι: Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για ανακούφιση των αμάχων στη Μαριούπολη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΗΕ: Πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνεται ο Τραμπ μια «συμφωνία» για την Ουκρανία
- Χαβιέρ Μιλέι: Θα αποχωρούσα από τη Μercosur για ένα ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ
- Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο με Φιντάν – Τι αναφέρει η Άγκυρα
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συλλυπητήριο μήνυμα στον Ερντογάν για τα θύματα της τραγωδίας στο θέρετρο Καρτάλκαγια