Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Δένδιας: Επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ Ισραήλ για το ζήτημα της τελετής του Αγίου Φωτός και τα επεισόδια στον αγώνα ΑΕΚ-Χαποελ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Με τον Ισραηλινό ομόλογό του Έλι Κοέν επικοινώνησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της επικοινωνίας βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός, το status quo των Ιερών Προσκυνημάτων Ιεροσολύμων, καθώς και τα θλιβερά επεισόδια κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα καλαθοσφαίρισης στην Αθήνα, όπως επισημαίνεται σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά την επικοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα καταδικάζει σθεναρά κάθε πράξη αντισημιτισμού, όπου κι αν συμβαίνει.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια του αγώνα ΑΕΚ-Χάποελ Ιερουσαλήμ για τα play-off του BCL, οπαδοί της Ένωσης έκαψαν την ισραηλινή σημαία ενώ ανάρτησαν πανό που ανέφεραν πως «πρωτεύουσα της Παλαιστίνης είναι τα Ιεροσόλυμα». Μάλιστα, η Ισραηλινή ομάδα – η οποία χαρακτήρισε τα επεισόδια «τρομοκρατικά» – έκανε λόγο και για τραυματισμό οπαδών της.

Όσον αφορά το ζήτημα της τελετής αφής του Αγίου Φωτός, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει διαμαρτυρηθεί για τα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η αστυνομία του Ισραήλ, βάζοντας εμπόδια στην πρόσβαση των πιστών στον χώρο του Ναού της Αναστάσεως. Για την επίλυση του προβλήματος υπάρχουν τις τελευταίες ώρες διαβουλέψεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας.

Στην τελετή τo Μεγάλο Σάββατο στα Ιεροσόλυμα θα είναι παρόν ο  υφυπουργός Εξωτερικών.Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα παραλάβει το Άγιο Φως από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, με τον οποίο θα έχει, επίσης, συνάντηση.

Η άφιξη του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται περί ώρα 19:30 το Μεγάλο Σάββατο και, εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την AEGEAN AIRLINES, το Άγιο Φως θα ταξιδέψει από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα με ειδική πτήση της AEGEAN και εν συνεχεία με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις θα μεταφερθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στενή η συνεργασία με την Κύπρο για τις παράνομες ροές χρημάτων από τη Ρωσία