ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτές τις συμφωνίες, αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σιγιάρτο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη σήμερα στην Αθήνα.
Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τις τουρκικές αιτιάσεις μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας «εντελώς απαράδεκτες».
«Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε», υπογράμμισε, ενώ ανέφερε πως «προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ, κάτι που εξάλλου αναγνωρίστηκε και από την αμερικανική πλευρά», ανέφερε.
«Η Ελλάδα λειτουργεί πάντα επί τη βάση των συμβατικών της υποχρεώσεων, εν αντιθέσει μάλιστα με μερικούς άλλους συμμάχους που υποσκάπτουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης μεταξύ Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Ουγγαρίας με τον ομόλογό μου P. Szijjarto – I signed with #Hungary P. #Szijjarto MoU on cooperation in the field of diplomatic training between @GreeceMFA & #Hungary MFA. pic.twitter.com/cbMkmAGE1O
— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 1, 2021
Αναφορικά με τον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ο θα διεξαχθεί στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα. «Στις άτυπες αυτές επαφές θα εξετασθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφερε.
«Παρά τις τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα, όπως πάντα, προσέρχεται στις συνομιλίες με διάθεση εποικοδομητική», πρόσθεσε.
«Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής απέναντί σας, η χώρα μας δεν έχει αυξημένες ελπίδες. Αλλά, ποιος ξέρει, η πραγματικότητα μπορεί να μας διαψεύσει ευχάριστα», παραδέχθηκε.
Δένδιας: Η ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειές της για να προστατευθούν τα εξωτερικά της σύνορα
Στη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του συζητήθηκε το μεταναστευτικό/προσφυγικό, «ιδιαίτερα υπό το κράτος των πολύ ανησυχητικών εξελίξεων στο Αφγανιστάν».
«Η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις, την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.
«Η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να προστατευθούν τα εξωτερικά της σύνορα», σημείωσε και ευχαρίστησε την Ουγγαρία για τη συμμετοχή της στη δύναμη της Frontex που έχει αναπτυχθεί στα ελληνικά σύνορα, τα οποία, όπως τόνισε, είναι ευρωπαϊκά σύνορα.
Συζητήθηκε ακόμη η ενταξιακή προοπτική Δυτικών Βαλκανίων, με τον κ. Δένδια να υπογραμμίζει ότι αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική δημοκρατία, γιατί πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα εμπεδωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή και δεν θα επιτραπεί να παρεισφρήσουν αποσταθεροποιητικά στοιχεία ή ακραίες ιδεολογίες που προωθούν τρίτες χώρες με άλλους, μη ευρωπαϊκούς σκοπούς».
Συζητήθηκε ακόμη η προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και μνημείων σε περιοχές στην ευρύτερη Μέση Ανατολή που βρίσκονται υπό διαρκή απειλή.
Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε ακόμη το θέμα προστασίας μνημείων όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, που, όπως ανέφερε, «απειλούνται όχι από τη φύση, αλλά από μονομερείς ενέργειες που καταπατούν θεμελιώδεις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην UNESCO και όχι μόνο».
Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ουγγαρίας, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη συνεργασία στην οικονομία, το εμπόριο και τις επενδύσεις και επεσήμανε πως υπάρχει μια σημαντική αυξητική τάση στο διμερές εμπόριο, παρά την πανδημία. Σημείωσε πως υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές στον τομέα των επενδύσεων και χαιρέτισε την οργάνωση του ελληνο-ουγγρικού επιχειρηματικού φόρουμ, καθώς και το γεγονός ότι τον ομόλογό του συνόδευσαν επιχειρηματίες από την Ουγγαρία.
«Είναι πολύ σημαντικό να συνδέσουμε την εξωτερική πολιτική με τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων», ανέφερε.
Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε ακόμη την Ουγγαρία για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Ελλάδας για αποστολή βοήθειας για την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού, καθώς και για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026.
Νωρίτερα οι δύο υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας των Διπλωματικών Ακαδημιών Ελλάδας και Ουγγαρίας.
Διαβάστε επίσης
ΣΥΡΙΖΑ: Θα πει «όχι» στην αμυντική συμφωνία – Σε ποια άρθρα ζητά διορθώσεις
Απάντηση Οικονόμου σε Άγκυρα: Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις στη γειτονιά μας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike