Στο νέο δόγμα αποτροπής των ενόπλων δυνάμεων, «Την ασπίδα του Αχιλλέα», και τα επόμενα εξοπλιστικά βήματα της χώρας εστίασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Έκανε λόγο για μια ολιστική που εντάσσει όλες τις αμυντικές δυνατότητες, εξηγώντας ότι έχει πέντε επίπεδα και μπορεί να προσεγγίσει αεροπλάνα, πυραύλους, drones, πλοία και υποθαλάσσιες απειλές. Με αυτόν τον τρόπο, τα παραδοσιακά συστήματα που λειτουργούν ως ανεξάρτητοι φορείς αποτροπής.

1

Αναφορικά με τη χθεσινή ενημέρωση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών και Συμβάσεων της Βουλής, σημείωσε ότι, παρά την τεράστια όξυνση του πολιτικού κλίματος, δύο κόμματα ψήφισαν υπέρ του σχεδιασμού, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα – με εξαίρεση το ΚΚΕ – επιφυλάχθηκαν. «Περνάμε σε νέα εποχή», τόνισε ο υπουργός, ενώ σε ερώτηση του κ. Μαγγηριάδη, αν αυτά αρκούν για την υπεράσπιση της πατρίδας, απάντησε: «Αν δεχθούμε επίθεση από υπερδύναμη, πιθανόν ο θόλος να είναι ανεπαρκής. Αν αντιμετωπίσουμε όμως την υπάρχουσα απειλή, βάσει της οποίας σχεδιάζουμε, ο σχεδιασμός είναι υπερεπαρκής».

Για τις επόμενες εξοπλιστικές κινήσεις, δήλωσε ότι «είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η απόκτηση τέταρτης φρεγάτας, χαρακτηρίζοντας τις Belharra τις καλύτερες εξοπλισμένες και πιο σύγχρονες φρεγάτες στον πλανήτη». Διευκρίνισε, όμως, ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε στα χρήματα με τους Γάλλους γιατί πλούσιοι δεν είμαστε και περιμένουμε από μια φιλική χώρα να μας βοηθήσει».

Αποκάλυψε, επίσης, ότι «υπάρχει η πιθανότητα να αποκτηθούν δύο ιταλικές μεταχειρισμένες φρεγάτες Bergamini 8.000 τόνων», εξηγώντας ότι «η Fremm είναι πρόλογος για την Constellation, φρεγάτα της επόμενης γενιάς που φιλοδοξούμε να κατασκευάσουμε τις ΗΠΑ.».

Ερωτηθείς για την πρόταση των Γάλλων σχετικά με τη δημιουργία γραμμής φρεγατών και υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είπε πως «οτιδήποτε προτείνει συμπαραγωγή με την Ελλάδα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθώς θέλουμε να παραθέσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις.».

«Η Εντολή μου, που δεσμεύει τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, είναι, όταν διαπραγματεύεται, να πετύχει συμμετοχή της χώρας σε ύψος 25%», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, εξηγώντας ότι όταν η Ελλάδα βγήκε από την κρίση, έπρεπε να αποκτήσει γρήγορα ορισμένα πράγματα, αλλά τώρα μπαίνει σε μια κανονική παρουσία και μια μακρύς προγραμματισμός.

Για τις μισθολογικές αυξήσεις στις ένοπλες δυνάμεις, που προκάλεσαν και ενδοκυβερνητικές τριβές, τόνισε το καινούργιο πρότυπο πάνω στο οποίο δόθηκαν με περικοπές και εξορθολογισμούς τον προηγούμενο χρόνο, φέρνοντας ως παράδειγμα το κλείσιμο στρατοπέδων από το οποίο εξοικονομούμε μηνιαίως 130.316 εργατοώρες. «Αυτό μπορεί να συνεχιστεί. Υπάρχει έδαφος και για νέο κύκλο εξοικονομήσεων», δήλωσε και συνέχισε : «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρκτή απειλή και γι’ αυτό χρειαζόμαστε στην άμυνα τους καλύτερους. Θα κάνουμε και άλλη προσπάθεια με τους μισθούς». Παρέθεσε, μάλιστα, και άλλες βελτιώσεις των συνθηκών εργασίας των ενόπλων δυνάμεων, όπως την προσφορά δωρεάν κατοικιών, τη βελτίωση του συστήματος υγείας των στρατιωτικών, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κέντρα αποκατάστασης για τους απόστρατους κ.α.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στην αμερικανική πολιτική, είπε ότι για όλο τον πλανήτη αλλά και την περιοχή μας συγκεκριμένα, η στάση των ΗΠΑ είναι σημαντικός παράγοντας, εκτιμώντας ότι θα πάρει να διευκρινιστεί πώς βλέπει τον κόσμο η νέα διοίκηση, καθώς έχει διαφορετικές απόψεις από ό,τι συνηθίζεται. Σημείωσε όμως ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με την πρώτη διοίκηση Τραμπ ήταν εξαιρετικές, θυμίζοντας ότι τότε η Αλεξανδρούπολη μπήκε στον αμυντικό χάρτη της Ευρώπης, και εξέφρασε την ελπίδα και αυτή τη φορά η στάση των ΗΠΑ δεν ήταν θετική στη χώρα μας.

Τέλος, σε πολιτικό επίπεδο, σχολιάζοντας τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα, τόνισε ότι «το τελευταίο που πρέπει να κοιτάξουμε είναι οι δημοσκοπήσεις. Είναι σαν να κοιτάς πίσω. Ένα μέρος του εκλογικού σώματος αμφισβητεί ότι είναι αποτελεσματικοί. Αν επανακάμψουμε με καθαρή ατζέντα μεταρρύθμισης, τότε η κοινωνία θα συμπαραταχθεί μαζί μας».

Διαβάστε επίσης:

Γροιλανδία: Αποπέμφθηκε η διοικήτρια της αμερικανικής βάσης διότι εναντιώθηκε στην πολιτική Τραμπ

Βασίλης Καρακουλάκης (Propel Shipping): «Σωσίβιο» τα ναυτιλιακά παράγωγα για τους επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας

Τζεφ Μπέζος: «Μυστική» εισβολή στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων – H Slate Auto και το EV των 25.000 δολ.