ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το τεταμένο κλίμα που επικράτησε από την αρχή του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ —με αποδοκιμασίες, απειλές ακόμα και ύβρεις κατά ομιλητών— κορυφώθηκε το βράδυ της Κυριακής κατά την τελευταία μέρα της κομματικής διαδικασίας. Αφορμή ήταν οι διαφωνίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών για τις αλλαγές στο καταστατικό, με συνέπεια να απαιτηθεί ακόμα και η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.
Στην ουσία επρόκειτο για άλλο ένα επεισόδιο μεταξύ των λεγόμενων «προεδρικών» και της «Ομπρέλας» της εσωκομματικής τάσης με άτυπο επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ουσιαστικά η λήξη της τετραήμερης διαδικασίας έχει αφήσει ανοιχτό το ζήτημα του πως θα εγγράφονται τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα που θα κληθεί να εκλέξει τον πρόεδρο και τα μέλη της κεντρικής επιτροπής σε ένα μήνα από τώρα. Αυτός ήταν και ο στόχος της επεισοδιακής ένστασης που έθεσε η εσωκομματική μειοψηφία μέσω των Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πάνο Σκουρλέτη.
Γι’ αυτό και αμέσως μετά τη λήξη του Συνεδρίου το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να διαμηνύσει προς την εσωκομματική αντιπολίτευση ή «μειοψηφία» – όπως αρέσκεται να αυτοπροσδιορίζεται η «Ομπρέλα»: «Οι αποφάσεις του Συνεδρίου και τα μηνύματα των εργασιών είναι απολύτως ξεκάθαρα. Το σώμα υπερψήφισε με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 2/3 την πρόταση του Προέδρου για αλλαγές στο καταστατικό και εκλογή Προέδρου και Κ.Ε. από τη βάση του Κόμματος» και περαιτέρω η Κουμουνδούρου διευκρινίζει:
«Στη κάλπη για την εκλογή νέας Κ.Ε. θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής 61.600 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του Κόμματος έως τις 21/3. Στην κάλπη του Προέδρου θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και όσοι θα παρουσιαστούν για να εγγραφούν μέλη του Κόμματος την ημέρα της ψηφοφορίας».
Αν και οι προτεινόμενες από πλευράς Τσίπρα αλλαγές για την εκλογή Προέδρου και ΚΕ από τα μέλη του κόμματος, ψηφίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου από τους 4700 περίπου συνέδρους με ποσοστό 75% υπέρ έναντι 25% που διαφώνησε, εντούτοις υπήρξε και ένα κομμάτι συνέδρων (λίγο περισσότεροι από 1000) που απείχε από την ψηφοφορία και εν γένει από τις εργασίες του τετραήμερου συνεδρίου για διάφορους -λιγότερο ή περισσότερο «τεχνικούς»- λόγους.
Η διαφωνία και πώς θα λυθεί
Έτσι, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να παραμένει κυρίαρχος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι ενστάσεις και οι διαφωνίες που εκφράζουν φόβο μετατροπής του σε «αρχηγικό κόμμα που θα κάνει ανεξέλεγκτο τον ηγέτη να επιβάλλει πολιτικές επιλογές που θα αλλάξουν την μέχρι σήμερα ταυτότητα του κόμματος», παραμένουν ισχυρές και εκφράστηκαν στα «διαδικαστικά» για τις αλλαγές.
Δηλαδή, στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, με άξονα το ποιος και με ποια διαδικασία θα θεωρείται μέλος του κόμματος.
Υπ’ αυτή την έννοια μένει να φανεί πώς θα λυθεί και αν θα λυθεί η διαφωνία που έχει ανακύψει και επί της ουσίας αφορά στο ποια θα είναι η νέα κομματική σύνθεση του κόμματος και κατ’ επέκταση ο πολιτικός και ιδεολογικός του προσανατολισμός.
Και σε κάθε περίπτωση πώς θα επιδράσει στο όλο κλίμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής και προπαντός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα.
Ο γρίφος
Πώς θα κινηθούν τα στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας και οι κομματικές δυνάμεις που επηρεάζει; Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία έρχεται και συμπλέκεται με το γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος που θα στείλει μηνύματα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε τόνισε χαρακτηριστικά: «Η επιτυχία και μαζική συμμετοχή στη διαδικασία, δε θα είναι μόνο στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι και μήνυμα στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Θα είναι μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει και τελειώνει ο εφιάλτης. Θα είναι το μήνυμα ότι τελειώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Στην ίδια κατεύθυνση λίγη ώρα μετά την επεισοδιακή ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου η Κουμουνδούρου διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός του κόμματος ότι «το πρώτο βήμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στις 15 του Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δυναμώνει και ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει».
Η δύσκολη απάντηση
Από την άποψη αυτή η Κουμουνδούρου θέτει , μάλλον πολύ ψηλά, τον πήχη για την επανεκλογή Τσίπρα. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του κόμματος έχει 61.600 μέλη, ενώ για την εκλογή προέδρου θα έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας.
Αν λάβουμε υπόψη ότι για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ στον πρώτο γύρο ψήφισαν πάνω από 270.000 μέλη και φίλοι του κόμματος σε μια σαφώς πιο ανοιχτή διαδικασία και στο δεύτερο γύρο ψήφισαν πάνω από 206.000, τίθεται το ερώτημα: ποιος είναι ο πήχης για τον αριθμό των μελών που θέλει η Κουμουνδούρου να φτάσει ενόψει της εκλογής προέδρου, ώστε να «τεκμηριώσει» το μήνυμα που θέλει να στείλει πως … έχει αρχίσει η «αντίστροφη μέτρηση» για την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη και την ανάδειξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;
Μάλλον πολλά θα κριθούν από την στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης: θα επιμείνει στις ενστάσεις της, ή θα κάνει πίσω κάτω από την πίεση της ηγεσίας Τσίπρα ότι προέχει η μάχη της «χειρότερης κυβέρνησης» που συνιστά «ιστορικό ατύχημα» για τη χώρα σε αυτή την ιστορική συγκυρία;
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι είναι οι κομματικοί «τραμπούκοι» που καταγγέλλει η μειοψηφία;
Η επίθεση στη Φώφη Γεννηματά από σύνεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση των δικών της ανθρώπων
Έντονη κριτική για την 27χρονη τραγουδίστρια που αναλαμβάνει ρόλο στο G20
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό