Την εκτίμηση ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς προς τις δεύτερες κάλπες επιβεβαίωσε η χθεσινή «τηλεμαχία» των πολιτικών αρχηγών που, όπως ήταν αναμενόμενο, χαρακτηρίστηκε από παράλληλους μονολόγους ηγετών που είχαν ως προτεραιότητα την αποφυγή του λάθους.

Και από προσχεδιασμένες απαντήσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις, απείχαν από το νόημα των ερωτήσεων που έθεσαν οι παριστάμενοι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι. Οι οποίοι, με τη σειρά τους, δεν είχαν το δικαίωμα να επανέλθουν για αναγκαίες διευκρινήσεις ακόμα κι όταν ακούστηκε το «αυτοί που έστησαν το παρακράτος να πάνε φυλακή» από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

1

Τα «ανοίγματα» Τσίπρα προς τους κ. Κουτσούμπα, Βαρουφάκη και κυρίως προς τον κ. Ανδρουλάκη για το σχηματισμό «προοδευτικής» κυβέρνησης συνεργασίας», δεν βρήκαν ευήκοα ώτα.

Παρά τις ερμηνείες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχείρησε να καταγράψει- εκμεταλλευτεί τα ελάχιστα ψήγματα συγκλίσεων. Και ως εκ τούτου, ο μεγάλος χαμένος της χθεσινής πολιτικά αποστεωμένης και επικοινωνιακά αποστειρωμένης διαδικασίας, δεν είναι άλλος από τον βασικό διεκδικητή της εξουσίας από τον σημερινό και εκ νέου υποψήφιο Πρωθυπουργό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αυτοκριτική και το όραμα για την επόμενη μέρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από τις ειδήσεις που «έβγαλε» με την ανακοίνωση της πιθανότητας επέκτασης του market pass και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και κυρίως την αυτοκριτική για το λάθος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων -τη «σκιά» για την κυβέρνησή του όπως είπε- φτάνοντας στο σημείο να παραδεχθεί ότι «οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς» και πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ποτέ δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης ο κ. Ανδρουλάκης, δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας», κατάφερε να κερδίσει εντυπώσεις και μερίδα των αναποφάσιστων και κεντρώων ψηφοφόρων, που ήταν άλλωστε και ο στρατηγικός του στόχος.

Ψύχραιμος, ήπιος και σαφής, με τον «αέρα του νικητή» και το βλέμμα στην αυτοδυναμία μετά τη δεύτερη κάλπη, δήλωσε υπερήφανος για την αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων και για το γεγονός ότι κράτησε όρθια την κοινωνία.

Έκανε την αυτοκριτική του για τα λάθη («ουδείς αλάθητος», είπε χαρακτηριστικά) παραπέμποντας στην ψήφο του μεγάλου κριτή, του ελληνικού λαού, για την τελική βαθμολογία του.

Παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία του αφηγήματός και της θετικής ατζέντας για το μέλλον του τόπου. Μίλησε για τις λύσεις που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του, με κορυφαία την αύξηση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την έμφαση στο κοινωνικό κράτος και την Υγεία.

Και κατάφερε να πετύχει τον μεγάλο στόχο του: να πέσει στο κενό η πρόταση Τσίπρα για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Και ως εκ τούτου, να αναδειχθούν τα «νεφελώδη» σχέδια της αντιπολίτευσης για την επόμενη μέρα, όταν η χώρα θα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, προκειμένου να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και να αντιμετωπίσει τους εθνικούς κινδύνους.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε να είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός ο οποίος απέδειξε ότι έχει νόημα το επιχείρημά του πως η μόνη πρόταση διακυβέρνησης που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα της χώρας είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.

Κυριάκος Μητσοτάκης (Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ορέστης Παναγιώτου)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε τις εντάσεις και τις προκλήσεις. Αν και δεν απάντησε με αριθμούς για το κόστος του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, «προκάλεσε» τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων να αποδεχθούν την πρότασή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να είναι εκείνο που θα κοστολογεί τα προεκλογικά προγράμματα. Και καυτηρίασε τις ασύστολες παροχές του Αλέξη Τσίπρα.

Εμφανίστηκε συναινετικός, όταν για παράδειγμα, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είχε προηγουμένως δηλώσει πως θα τιμήσει την υπογραφή της χώρας στις αμυντικές συμβάσεις, αλλά και όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη.

Κερδισμένος θεωρείται ο Πρωθυπουργός και από τη δήλωση Ανδρουλάκη ότι δεν θα μπει εμπόδιο στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ζήτημα που εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει την επόμενη μέρα, με τα υπόλοιπα κόμματα να τάσσονται εναντίον.

Αλέξης Τσίπρας: Τα «φλερτ» που δεν βρήκαν ανταπόκριση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν και κοιτούσε με επιτυχία την κάμερα, θεωρείται ότι δεν κατάφερε να κοιτάξει με την ίδια επιτυχία τους «υποψήφιους συγκυβερνήτες» του, κυρίως τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Με το βλέμμα στραμμένο κυρίως προς τα δεξιά του, όπου κάθονταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, έμεινε «πιστός» στις προεκλογικές του εξαγγελίες. Δεν κατάφερε όμως, να εισπράξει εκείνες τις δημόσιες διαβεβαιώσεις που θα του έδιναν το δικαίωμα να εμφανιστεί ως ο ηγέτης που ανατρέπει τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς. Συσχετισμοί οι οποίοι δεν ανατρέπονται με εκφράσεις συμπάθειας προς αποσπασματικές εκφράσεις όπως αυτές του Δημήτρη Κουτσούμπα (δεν είναι όλοι ίδιοι).

Αλέξης Τσίπρας (Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ορέστης Παναγιώτου)

Αν και υπερτόνισε το τρίπτυχο «αύξηση μισθών, ρύθμιση χρεών, μείωση τιμών», δεν ήταν πειστικός στο πόσο θα κοστίσει η εφαρμογή αυτών των εξαγγελιών. Ενώ, εντύπωση σε παράγοντες της αγοράς εξακολουθεί να προκαλεί η θέση του για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Στα αρνητικά για τον ίδιο -θετικά για τη χώρα- συγκαταλέγονται και οι μετατοπίσεις Τσίπρα από θέσεις του για τις αμυντικές συμφωνίες και τον φράκτη στον Έβρο, οι οποίες απέχουν από προσωπικές απόψεις κορυφαίων στελεχών του. Στα θετικά του εντάσσονται οι αναφορές στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Νίκος Ανδρουλάκης: Η εμμονή στις παρακολουθήσεις ξεθωριάζει τις προγραμματικές θέσεις

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας ως βασική του προτεραιότητα την υπόθεση των επισυνδέσεων-υποκλοπών, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι αναφερόταν σε αυτές ακόμα κι όταν οι ερωτήσεις αφορούσαν σε άλλο θέμα, επέμεινε στο «βέτο» του αναφορικά με τα πρόσωπα των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στη θέση του πρωθυπουργού. Αφήνοντας με τον τρόπο αυτό τεράστια κενά στους πολίτες για το συνολικό του αφήγημα και τις πραγματικές προθέσεις του.

Προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις «Συμπληγάδες» του δικομματισμού μέσα από την παράθεση ενός προγραμματικού πλαισίου θέσεων, το οποίο θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι είναι αυτό που τους διαφοροποιεί από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα απαντά στα πολιτικά κελεύσματα της Κουμουνδούρου.

Νίκος Ανδρουλάκης (Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ορέστης Παναγιώτου)

Ήταν πειστικός στα εθνικά θέματα και στην ανάγκη κυρώσεων στην αναθεωρητική Τουρκία, έθεσε ωστόσο μια «νάρκη» στο θέμα της ομοφωνίας στη λήψη των ευρωπαϊκών αποφάσεων, ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για τη χώρα και πάγια εθνική γραμμή από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι «κάποιος πρέπει να μπει φυλακή» για τις υποκλοπές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αναφέρεται στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Κυριάκος Βελόπουλος: Η «Παναγία γκέισα» με το βλέμμα στην «πατριωτική Νίκη»

Στους «νικητές» συγκαταλέγεται ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος, έχοντας μεγάλη τηλεοπτική εμπειρία λόγω των εκπομπών του με πωλήσεις κηραλοιφών, άλλων «φαρμακευτικών» σκευασμάτων αλλά, ενίοτε και χειρογράφων που ανέρχονται στην εποχή του …Ιησού, διατήρησε σταθερά το «τιμόνι» του στραμμένο προς τους αντιεμβολιαστές, τους «Μακεδόνες», τους «Ορθόδοξους Χριστιανούς» και ευρύτερα τους οπαδούς του «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» (αν και ευφυώς πρόσθεσε δίπλα και το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία») κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει μερίδιο από τους οπαδούς του Κασιδιάρη και να αποκρούσει τους ισχυρούς κραδασμούς που προκαλεί στα άλλοτε δυνατά δημοσκοπικά ποσοστά του η… εισπήδηση του «πατριωτικού» κόμματος «Νίκη».

Κυριάκος Βελόπουλος (Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ορέστης Παναγιώτου)

Και μάλλον, τα κατάφερε, χωρίς ωστόσο να πείσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που θέλουν εφαρμόσιμες λύσεις (όπως το πως θα πετύχει την κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών όταν αυτή είναι διακρατική συμφωνία) και όχι επίδειξη φωτοτυπιών της… Παναγίας «γκέισας», που ως καταφανή στόχο έχουν την επίκληση του συναισθήματος, δίπλα σε αναφορές που ερμηνεύτηκαν ως επιχείρηση εκμετάλλευσης της τραγωδίας των Τεμπών.

Δημήτρης Κουτσσούμπας-Γιάνης Βαρουφάκης: Η προοδευτική κυβέρνηση «μούφα» και τα ενεργοβόρα «καπιταλιστικά τεκμήρια»

Μεγάλοι «χαμένοι» της χθεσινής διαδικασίας οι κκ. Κουτσούμπας και Βαρουφάκης.

Ο πρώτος, παρά το γεγονός ότι οδηγεί το ΚΚΕ σε μια ομολογουμένως επιτυχημένη εκστρατεία, έχοντας κάνει επικοινωνιακό «γκελ» σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και στη νεολαία, χθες ήταν η «σκιά του εαυτού του», σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη. Αν και στο θέμα των μετεκλογικών κυβερνητικών συνεργασιών ήταν ξεκάθαρος, κάνοντας για ακόμα μια φορά λόγο για «προοδευτική κυβέρνηση μούφα», σε πολλές περιπτώσεις ήταν εκτός χρόνου, εμφανώς πιεζόμενος από το…ρολόι, όπως ομολόγησε κι ο ίδιος. Και σε άλλες, εκτός θέματος, όταν ετέθη για παράδειγμα, των συμμαχιών και του απομονωτισμού της χώρας στην περίπτωση που (συν)κυβερνήσει το ΚΚΕ.

Δημήτρης Κουτσσούμπας (Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ορέστης Παναγιώτου)

«Χαμένος» θεωρείται και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, σε αντίθεση με το υπερβάλλον επικοινωνιακό ταλέντο του, έμοιαζε να χάνει τα λόγια του, μάλλον από κούραση. Ενώ, ως «κακός μαθητής», στη λογική του «να σας πω κι αυτά που ξέχασα», στις δημόσιες δηλώσεις του εξερχόμενος της ΕΡΤ, αναφέρθηκε σε βασικές θέσεις του που όφειλε να είχε τονίσει ενόσω βρίσκονταν εντός διαδικασίας.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Γιάνης Βαρουφάκης (Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ορέστης Παναγιώτου)

Ο ηγέτης του ΜεΡΑ25 ήταν κατώτερος των περιστάσεων στην (μη) απάντηση του για «νέα Ίμια», ακόμα και στην απάντηση για τις πέντε μηχανές, τα δύο ΙΧ και το ταχύπλοο, στην ερώτηση για το ενεργειακό τους αποτύπωμα, που θεωρείται ότι αποτέλεσε και την ερώτηση της βραδιάς, μιας βραδιάς… χωρίς αποτύπωμα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ DEBATE: Το καυγαδάκι για τις 3 δημοσιογράφους-συζύγους πολιτικών, το «βεστιάριο»-γραφείο του Ζούλα για τη γραβάτα του Ανδρουλάκη, η μπάσα φωνή της Τζίμα, οι γκριμάτσες εκτός κάμερας και το θολό και κρύο ΚΨΜ των δημοσιογράφων

Debate: Όλα όσα ανέφεραν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες έβγαλαν κάποια συμπεράσματα από το debate

Τσίπρας: Οι πολίτες θα κρίνουν ποιος κέρδισε στο debate

Ανδρουλάκης: Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα τιμωρήσει όσους είναι υπεύθυνοι