ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο κ. Τζανακόπουλος, με δύο σχόλια που ανάρτησε στο twitter, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση επιθυμεί για το ζήτημα να ασχοληθεί η Δικαιοσύνη, και όχι η αρμόδια υπηρεσία που η ίδια έχει δημιουργήσει για να χειρίζεται τις σχετικές υποθέσεις. Παράλληλα, υπενθυμίζει πως η απόφαση αυτή επηρεάζει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς πάντως να αναφέρεται καθόλου στις απειλές και πιέσεις που άσκησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγη ώρα πριν την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει αίτηση αναίρεσης.
Ταυτόχρονα, ο κ. Τζανακόπουλος υπενθυμίζει πως με απόφαση του Αρείου Πάγου απαγορεύθηκε η έκδοση των αξιωματικών στην Τουρκία, ανεξάρτητα από το αν θα λάβουν ή όχι άσυλο, αν και όπως τονίζει, η θέση της κυβέρνησης είναι πως «δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».
Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Τζανακόπουλου έχει ως εξής:
«Δύο σχόλια σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, επειδή είναι αναγκαία η κατανόηση ενός λεπτού νομικού και πολιτικού ζητήματος.
1. Ο ‘Αρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοσή του, όπως και των υπολοίπων επτά, μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης. Το σκεπτικό της απόφασης αφορά μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις για την τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας. Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει. Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους.
2. Η αίτηση ασύλου τους αφορά την υπαγωγή τους και σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση. Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση, την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δεχθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, οι αποφάσεις που εκδίδουν εξακολουθούν να είναι ατομικές διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης. Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα.
Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πολεμικές απειλές από τον Τούρκο αντιπρόεδρο: «Μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Η κυβέρνηση υποχώρησε στην πίεση της Άγκυρας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαξίμου: Η αίτηση ακύρωσης ασύλου υπογράφηκε από τον αρμόδιο υπουργό, τον Γιάννη Μουζάλα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Μύκονος: Ο μεγαλοκατασκευαστής και η καταδίκη