Στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 μίλησε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα στις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού επανέλαβε την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για σεβασμό στη διαδικασία, σημείωσε πως “χωρίς διάθεση συγκρίσεων, αλλά για να έχουμε την πλήρη κλίμακα των μεγεθών, 140.000 ήταν όσοι ψήφισαν τον Νίκο Ανδρουλάκη στις δεύτερες εκλογές του 2021”.

1

Στάθηκε, δε, στο φαινόμενο των εισροών και εκροών, καθώς “χθες υπήρχε μία εισροή 40.000 μελών, αλλά περισσότερα ήταν τα μέλη τα οποία είχαν ψηφίσει για τον κ. Τσίπρα πριν από λίγους μήνες και δεν προσήλθαν χθες στις κάλπες”.

Το διακύβευμα, όπως ανέφερε, δεν είναι ούτε ποσοτικό, ούτε προσωπικό, αλλά πολιτικό, εξηγώντας:

“Το ζήτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά τα αποτελέσματα Μαΐου-Ιουνίου, έχει πάρει την απόφαση να κάνει μία αντιπολίτευση δομική, τεκμηριωμένη, αυστηρή, ορθολογική, πάντοτε με αντιπρόταση. Αυτή είναι η ανάγκη που έχει η πατρίδα μας.

Αυτό κάνουμε εμείς και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε και στη Βουλή και στην κοινωνία. Είμαστε η αξιόπιστη, προοδευτική, δημοκρατική παράταξη. Δεν έχουμε ζητήματα με το παρελθόν μας. Οι αφετηρίες μας δεν βρίσκονται στην τυφλή διαμαρτυρία.

Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πάντοτε μία μεταρρυθμιστική προοδευτική δύναμη, εγγυήθηκε το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας. Και έμεινε μακριά -ακόμη και τις πολύ δύσκολες εποχές της κρίσης- από τον λαϊκισμό και την τοξική αντιπαράθεση. Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται σήμερα έτοιμος να κάνει μια υπαρξιακού τύπου μετάβαση, αυτό θα φανεί όχι τόσο από το αποτέλεσμα των εκλογών, όσο από την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές”.

Ως προς τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, ο Δημήτρης Μάντζος τον κατηγόρησε για αλλεργία στην κριτική, ενώ στάθηκε σε δύο συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής:

“Η πρώτη αφορά στη Θεσσαλία και τον φορέα διαχείρισης του έργου της αποκατάστασης και θωράκισης της περιοχής, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνει με ομάδα έργου (task force) ευρωπαϊκού τύπου και με κοινοβουλευτικό έλεγχο και διαφάνεια. Δεν ακούσαμε κάτι αντίστοιχο από τον Πρωθυπουργό.

Και η δεύτερη αφορά στην αγορά ακινήτων. Το σχέδιό μας για την κοινωνική κατοικία λοιδορήθηκε από την Κυβέρνηση για να έρθει η ίδια να σκεφτεί την επιλογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανακαίνιση κατοικιών από τη δημόσια δεξαμενή που έχουμε προτείνει. Και φυσικά η κατάργηση της χρυσής visa που πρότεινε ο Ν. Ανδρουλάκης από τη ΔΕΘι”.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα έργα αποκατάστασης και θωράκισης στη Θεσσαλία, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως “είναι αναγκαία η ολιστική αποκατάσταση και θωράκιση του θεσσαλικού υδατικού διαμερίσματος για το μέλλον”, επισημαίνονται ότι: “Είναι επιτακτική η συγκρότηση και σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, όχι με τιμωρητικό χαρακτήρα. Αλλά, για να αναγνωριστούν και να αποδοθούν ευθύνες σε πολιτικές, σε πράξεις και παραλείψεις, για να μπορέσουμε, μη επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη, με συναίνεση, νηφαλιότητα και συνεννόηση, να περάσουμε στη θωράκιση της Θεσσαλίας και της χώρας μας από τις φυσικές καταστροφές”.

Τόνισε, δε, ότι δεν αποτελεί πανάκεια η υπαγωγή της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και υπενθύμισε:

“Από την αρχή του 2022, το Εθνικό Αστεροσκοπείο ζητά από την κυβέρνηση μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ένα υπουργείο το οποίο δεν έχει οργανόγραμμα, δεν έχει εκδώσει τις εξουσιοδοτικές διατάξεις για να λειτουργεί και δεν έχει απορροφήσει όσο θα έπρεπε σε ικανοποιητικό βαθμό το πρόγραμμα “Αιγίς”. Αυτό το υπουργείο έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Και αναρωτιέμαι, γιατί το φτιάξαμε;”.

“Υπάρχει ο λαϊκισμός των εύκολων λύσεων και έχουμε πραγματικά κουραστεί ως λαός να ακούμε εύκολες λύσεις σε συνθήματα κυρίως από τη ΔΕΘ”, πρόσθεσε.

Στα εθνικά, ενόψει της επικείμενης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μάντζος ξεκαθάρισε πως “είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης και της ενίσχυσης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία υπό δύο αυστηρές προϋποθέσεις: την απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και τον περιορισμό των διαφορών μας με την Τουρκία στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο”.

Εκτίμησε ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους δημιούργησε υψηλές προσδοκίες στην κοινή γνώμη και στον Τύπου και στις δύο πλευρές, ωστόσο υπενθύμισε ότι “υπάρχουν τουλάχιστον δύο περιστατικά από την κατεχόμενη Κύπρο και τη Σμύρνη με προκλητικές αναθεωρητικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν που μας κάνουν να είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί”.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζήτησε και έλαβε υπόσχεση από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, για “τακτική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που πρέπει να συγκροτηθεί καθώς και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών”. Υπογράμμισε δε πως “καμία υποχώρηση, καμία παραχώρηση και καμία επαμφοτερίζουσα ρητορική δεν χωρεί στα εθνικά ζητήματα, ιδίως όσον αφορά στην άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”.

Ο Δημήτρης Μάντζος εξέφρασε, παράλληλα, την οδύνη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το δυστύχημα της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας το αίτημα για όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό συνέβη.

Διαβάστε επίσης

Φάμελλος: Οι κάλπες χθες κατέγραψαν την αγωνία των πολιτών από την πολιτική Μητσοτάκη

Σκρέκας: Δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα λεπτό του ευρώ κερδοσκοπία

Αντιπλημμυρικό έργο στην Αγ. Φιλοθέης Αμαρουσίου, με €1,5 εκατ. από την Περιφέρεια