• Άρθρα

    Ξεπερνώντας την αποτυχημένη στρατηγική της διοίκησης του Χρηματιστηρίου

    • Ηρακλής Ρούπας, Οικονομολόγος
    Ηρακλής Ρούπας, Οικονομολόγος

    Ηρακλής Ρούπας, Οικονομολόγος


    Η αποτυχία της αναβάθμισης του χρηματιστηρίου ή έστω της τοποθέτησής του σε κατηγορία παρακολούθησης (watch list), υποβάθμισε το όλο θεωρητικό αναπτυξιακό αφήγημα της μετά Λαζαρίδη διοίκησης.

    Αποτέλεσε έκπληξη για όσους έχουν μάθει να λειτουργούν με όρους επικοινωνιακής «αναβάθμισης» και συνεπακόλουθων «αναβαθμισμένων» bonus. Αναμενόμενη όμως για όσους παρακολουθούν με αντικειμενική προσέγγιση τις ακροβασίες τις διοίκησης.

    Για όσους δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις για το τι ακριβώς πρεσβεύει σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

    Μπορεί να προσπαθεί ο κύριος Πρωθυπουργός να δώσει το αναπτυξιακό τους στίγμα, τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να αναβαθμισθεί η ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά για να ανταποκριθεί στην ανάγκη για επενδύσεις και ανάπτυξη της Ευρώπης».

    Για να υλοποιήσει όμως, της αναγκαία προσέγγιση αυτή, πρέπει να αφιερώσει λίγο χρόνο για να αφουγκραστεί την αγορά εκτός συμβούλων. Η αγορά «είναι» οι παράγοντες που την διαμορφώνουν.

    Κατ΄ επέκταση, κάποιος έπρεπε να είχε ενημερώσει τον κύριο Πρωθυπουργό για το τι πρόκειται να συμβεί με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της διοίκησης του ΧΑΑ, αναφορικά με την διαγραφή πολλών εισηγμένων εταιριών με «πρόφαση» την μικρή διασπορά.

    Ένα μέτρο που ευνοεί αποκλειστικά του «μεγαλομετόχους». Μία από τις «εμπνεύσεις» της διοίκησης που θεωρητικά θα έπρεπε να ενδιαφέρεται– όπως και ο Πρωθυπουργός – για την αναβάθμιση της αγοράς και την δημιουργία συνθηκών εξοικείωσης όλων των Ελλήνων με έναν επενδυτικό βραχίονα, πυλώνα ανάπτυξης στις σοβαρές χώρες. Στις σοβαρές χώρες όπου ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε γέλια.

    Στην θεωρία λοιπόν βαδίζουμε τον δρόμο της …αναβάθμισης. Πρακτικά το αφήγημα φαίνεται να στοχεύει στην τοποθέτηση μίας κορνίζας στους τείχους του χρηματιστηρίου με την αναφορά «ανεπτυγμένη». Σαν εκείνες που οι περισσότεροι έχουμε στα γραφεία με τις έγχαρτες μετοχές εταιριών που σήμερα …δεν υπάρχουν.

    Αναμενόμενη η μη αναβάθμιση για όσους προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την πραγματική στρατηγική στόχευση – πλην λεκτικών διατυπώσεων – του Διευθύνοντος Συμβούλου κυρίου Κοντόπουλου που φαίνεται να οδηγεί στην συρρίκνωση και αδυναμία εκπλήρωσης του αναπτυξιακού ρόλου που επιθυμούν οι λειτουργοί της αγοράς.

    Οδηγούμαστε σε μία διελκυστίνδα αναμονής. Από αναμονή σε …προσμονή. Έστω του κάποιου «οίκου» που θα δώσει την κατηγοριοποίηση “watch list”. Από χρόνο σε χρόνο. Από έναν μήνα στον άλλο! Από αναβάθμιση σε… αυξημένη παρακολούθηση. Με μία ανύπαρκτη στρατηγική ανάπτυξης, το παρακολούθημα που ονομάζεται χρηματιστήριο και ανάπτυξη δεν υφίσταται. Ή υπάρχει για να δικαιολογεί τις αμοιβές;

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες όμως, εκτιμώ πως οι μέτοχοι της ΕΧΑΕ έχουν υποχρέωση να αξιολογήσουν δύο εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές, για να αξιολογήσουν κατ΄επέκταση την διοικητική αποτελεσματικότητα του κυρίου Κοντόπουλου.

    Τουλάχιστον έτσι γίνεται στις ανεπτυγμένες αγορές των ανεπτυγμένων χωρών. Αξίωση που θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον οι μέτοχοι μειοψηφίας. Θα επαναλάβω: Τουλάχιστον έτσι γίνεται στις αναπτυγμένες αγορές των ανεπτυγμένων χωρών.

    Η μία στρατηγική επιλογή αφορά την ορθότητα ή μη της στρατηγικής για την αναβάθμιση του ΧΑΑ, παρά την περί του αντιθέτου προτροπή διεθνών οίκων αξιολόγησης.

    Η δεύτερη – εφόσον θεωρηθεί πως η στόχευση είναι ορθή – η αξιολόγηση των ενεργειών της διοίκησης προκειμένου για την επίτευξη τους στόχου αυτού.

    Τελικά όμως, ποιο είναι το ζητούμενο; Μία εν δυνάμει προβληματική αναβάθμιση κατ΄όνομα του ΧΑΑ, ή η επί της ουσίας ενδυνάμωση του ρόλου του; Μήπως τελικά είναι ποιο εύκολο και λιγότερο ενεργοβόρο για την διοίκηση να πετύχει το πρώτο, παρά να προσπαθήσει για το δεύτερο;

    Ίσως τελικά η συντήρηση ενός προβληματικού περιβάλλοντος με την επίφαση μίας εν δυνάμει αναβάθμισης να αποτελεί εύκολη διέξοδο. Αποτελεί όμως μονόδρομο προς την απαξίωση εάν συνεχισθεί.

    Εκτός αν η στόχευση έχει μόνον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα χρηματιστηριακής στήριξης ορισμένων μόνον εταιριών, χωρίς πρόγραμμα δημιουργίας συνθηκών ευρύτητας και συμμετοχικότητας. Προϋποθέσεις που είναι δυνατόν να θωρακίσουν σε κάποιο βαθμό την αγορά στις επερχόμενες κρίσεις.

    Από όποια πλευρά της προσέγγισης και να βρεθεί ο καλόπιστος αναλυτής θα πρέπει να καταλήξει πως σε κάθε περίπτωση, είτε με βάση τον έναν ή τον άλλο στόχο η παρούσα διοίκηση έχει αποτύχει.

    Την ίδια περίοδο που τα στοιχεία δείχνουν πως η συμμετοχή μικροεπενδυτών στα χρηματιστήρια της Wall Street έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Την ίδια περίοδο που η μέση ηλικία του Έλληνα μικροεπενδυτή – όσοι έχουν μείνει – ξεπερνάει τα 60 έτη.

    Μπορεί να γίνονται “super deals” όπως αυτό της “ΤΕΡΝΑ ενεργειακή” και “Masdar” όμως, ακόμα και μία τέτοιας εμβέλειας θετική εξέλιξη οδηγεί έξοδο από τα χρηματιστηριακά δρόμενα.

    Κατά τα άλλα μέχρι πριν λίγο καιρό η αρθρογραφία εστιαζόταν στα κριτήρια αλλαγής ταξινόμησης του ελληνικού χρηματιστηρίου από τον MSCI.

    Το εκπαιδευτικό τμήμα της λειτουργίας του ΧΑΑ είναι σίγουρα σημαντικό. Μας δίδανε όμως και τους λόγους για του οποίους απέτυχε η όποια αναβάθμιση. Μας δίδαξε τους λόγους για τους οποίους η αναβάθμιση δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική αναβάθμιση του τι σημαίνει χρηματιστήριο.

    Στο σημείο αυτό ανατρέχω σε παλαιότερες αναφορές ενημέρωσης (περιόδου υφυπουργού οικονομικών κυρίου Ζαββού) σύμφωνα με τις οποίες είχε συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που απαρτίζεται από όλους τους φορείς της αγοράς και η οποία θα παρέδιδε συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την στρατηγική ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς.

    Τι έγιναν αυτές οι προτάσεις; Ποιος θυμάται την ύπαρξη αυτής της Επιτροπής; Ποιοι στην κυβέρνησης έχουν την δυνατότητα να αποκρυπτογραφήσουν αντίστοιχα πορίσματα για την αγορά;

    Η στρατηγική επιλογή της διοίκησης του ΧΑΑ απέτυχε να υλοποιηθεί. Ποιο το μήνυμα που εξέπεμψε αυτή η αποτυχία στον μικρό απλό Έλληνα επενδυτή; Ειδικά όταν συγκρίνεται με τον αντίστοιχό του στις ΗΠΑ που συμμετέχει και διαμορφώνει ενεργά την πορεία των χρηματιστηρίων στην χώρα αυτή;

    «Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τον τρόπο με τον οποίο οι νέες εξελισσόμενες μεταρρυθμίσεις επηρεάζουν την προσβασιμότητα των θεσμικών επενδυτών και θα αξιολογούμε την αποτελεσματικότητά τους καθ΄ όλη την διάρκεια του επόμενου κύκλου αναθεώρησης της αγοράς» δήλωσε ο πρόεδρος του MSCI Index Policy Committee.

    Κάτι σαν χρησμός δηλαδή. Ένας χρησμός που κτυπάει συναγερμό σε όσους είναι διατεθειμένοι να ακούσουν ως προς την λανθασμένη στόχευση που ακολουθείται.

    Κάθε αποτυχία πολιτικής δημιουργεί στρεβλότητες. Κάθε συντήρηση στρεβλότητας και αποτυχία λειτουργίας ενός βασικού αναπτυξιακού πυλώνα όπως το χρηματιστήριο, αναδεικνύει, κάθε φορά με μεγαλύτερη ένταση, μελλοντικές δυσκολίες που οδηγούν σταδιακά σε συνολική αποτυχία αναδιάταξης του πραγματικού ρόλου που θα έπρεπε να «υπηρετεί» το χρηματιστήριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Η σχέση της καθημερινότητας με την οικονομία

    Για το κοινό καλό ή για την προσωπική φιλοδοξία;

    Οφειλές στο Δημόσιο και τραπεζικά χρέη: Πώς μπορείτε να πωλήσετε το ακίνητό σας



    ΣΧΟΛΙΑ