Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει από το Σάββατο εκλογές, δεν είναι μία εξέλιξη που αλλάζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού.
Είναι απλώς άλλη μία κίνηση τακτικής, που σίγουρα ανεβάζει το επίπεδο της αντιπαράθεσης και το κίνητρο αυτής προέκυψε από τα ανησυχητικά δείγματα των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), οι οποίες θα πρέπει να συγκρατηθούν για να μην δεχθεί πολύ μεγάλη αμφισβήτηση στο συνέδριο του κόμματος του ο πρώην πρωθυπουργός.
Είναι επίσης άλλη μία απίστευτη … «ντρίμπλα» του πολιτικού που όχι μόνο δεν έκανε τις αγορές να χορέψουν με τις θεωρίες του Βαρουφάκη και το ψευδονόμισμα που θα έκοβε, αλλά έβαλε την χώρα να πληρώσει κάτι δις ευρώ μια γραβάτα, που φόρεσε για μερικά λεπτά της ώρας για να δείξει τάχα μου πως κέρδισε το στοίχημα της οικονομικής σωτηρίας μας. Τώρα θα την σετάρει με καινούργιο κοστούμι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντήσει θετικά στο αίτημα του και κάνει εκλογές… Τόσο βέβαιος ότι το αίτημα του θα απορριφθεί!
Και γιατί τότε ζήτησε εκλογές, αναρωτιούνται πολλοί. Μια εξήγηση την έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό. Ο Τσίπρας, είπε, βλέπει τις αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία που έφερε η εκλογή Ανδρουλάκη και φοβάται πως, αν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας, θα έρθει τρίτος.
Είναι μια μακροπολιτική ανάγνωση σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα δημοσκοπικά μεγέθη των ημερών. Στις δύο από τις τρεις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει κάτω από το 20%, σε μία από αυτές η διαφορά του με το ΚΙΝΑΛ είναι μόλις 4 μονάδες. Η δική του δεξαμενή αδειάζει και αυτή του ΚΙΝΑΛ γεμίζει από επαναπατρισθέντες «Πασόκους».
Σε αυτή τη μετακίνηση όμως το Μαξίμου δεν περιορίζεται στον ρόλο του θεατή που βλέπει ουδέτερα μια μονομαχία στην αρένα. Επιτίθεται στον έναν και επευφημεί τον άλλον. Και αν έρθει ποτέ η ώρα της υπεροχής του ΚΙΝΑΛ, αν δηλαδή τον -4% γίνει +4%, θα χειροκροτήσει την εξέλιξη.
Υγειονομικός λαϊκισμός
Με πολιτικούς όρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει επιλέξει μόνο αντίπαλο. Όπως μαρτυρά η πρόσκλησή του στο Νίκο Ανδρουλάκη να συναντηθούν, έχει επιλέξει και συνομιλητή. Ο πρωθυπουργός σπεύδει να συντηρήσει ένα αντι -Σύριζα μέτωπο που δημιουργήθηκε την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και, όπως δείχνουν και πάλι οι δημοσκοπήσεις, δεν έχει ατονήσει ακριβώς στο εκλογικό σώμα. Δύο και πλέον χρόνια από τις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην πείθει ως εναλλακτική πρόταση. Οι ψηφοφόροι του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν να πέφτουν θύματα ενός λαϊκισμού που από οικονομικός έγινε απλώς υγειονομικός.
Όπως και τότε, έτσι και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνεται ένα πακέτο λύσεων που μοιάζει υπερβολικά εύκολο. Εμείς θα είχαμε επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, εμείς θα πείθαμε τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν χωρίς την απειλή της αναστολής, εμείς θα προσλαμβάναμε κι άλλους, εμείς θα φτιάχναμε περισσότερες ΜΕΘ. Ας χορέψουμε την κυβέρνηση σκληρό ροκ, κάντε εκλογές τώρα αν τολμάτε….
Ασφαλώς και είναι δικαίωμά του να ζητεί εκλογές. Σε ένα βαθμό είναι και η δουλειά του. Όμως, τελικά, ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται το αίτημα δείχνει ότι ούτε ο ίδιος το πήρε στα σοβαρά. Γνωρίζει ότι, ακόμα και αν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις, δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες. Αρκεί να επιστρατεύσει κάποιος την κοινή λογική για να καταλάβει πως κανένας πρωθυπουργός δεν θα αναλάμβανε σε αυτή τη φάση ένα τέτοιο ρίσκο – ποιος θα ήθελε να συνδεθούν κρούσματα, διασωληνωμένοι και θάνατοι με τις κάλπες;
Πάντως όχι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει επενδύσει στην «υπεύθυνη διακυβέρνηση» και πολιτεύεται μετριοπαθώς στο Κέντρο. Είναι κάτι που έχει αντιληφθεί και ο Τσίπρας και από την ελάχιστη απήχηση που έχει η προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα μέτωπο «προοδευτικών δυνάμεων» για να φύγει ο … «μοναδικός του αντίπαλος, η Δεξιά»!
Οι Κεντρώοι ψηφοφόροι
Εδώ θα γράψουμε ότι δεν είναι δικαίωμα του Αλέξη Τσίπρα να προσβάλει την μνήμη μας και δεν είναι, φυσικά, δουλειά του να κοροϊδεύει τους πολίτες- ψηφοφόρους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία με την συνδρομή των ακροδεξιών ΑΝΕΛ. Συνεργάστηκε αγαστά και μπροστά στα μάτια μας με μια πληθώρα ακραίων δεξιών και στελεχών της λαϊκής Δεξιάς, από τον Πάνο Καμένο ως τον συνονόματό του Δημήτρη, την Κουντουρά που αργότερα ο Πάνος Καμένος που συνεργαζόταν με τον Γεωργαλά, την κατήγγειλε ως χουντική, την αλήστου μνήμης Ραχήλ Μάκρη και άλλους ακροδεξιούς κλώνους, μπουμπούκια θαυμαστά του ακροδεξιού περιβολιού (για να μην τους θυμίσουμε όλους)! Άρα θα ήταν προτιμότερο για τον Αλέξη Τσίπρα να διέγραφε τις βαρύγδουπες εναντίον της δεξιάς εκφράσεις από το λεξιλόγιό του για ένα μεγάλο διάστημα και ώσπου η λυτρωτική λήθη να σβήσει τα … ακροδεξιά του ίχνη…
Θα μπορούσε να βρει άλλους λόγους να αιτιολογήσει το αίτημα του για εκλογές, εκτός από τον εξής ένα: να πει ότι θέλει να φύγει η δεξιά και να κυβερνήσει με τις «προοδευτικές δυνάμεις», εννοώντας το ΚΙΝΑΛ.
Στο ΣΥΡΙΖΑ ας αφήσουν αυτό το αφήγημα στη μπάντα, δεν τους συμφέρει. Στο κοινό που προσβλέπουν -υποτίθεται της κεντροαριστεράς- αυτά τα επιχειρήματα μόνο σε βάρος τους προσφέρουν συνειρμούς. Με τον Καμένο προτίμησε να κυβερνήσει και όχι με τον Σταύρο Θεοδωράκη ή τη Φώφη Γεννηματά.
Ο κεντρώος ψηφοφόρος που δεν έχει πάει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ή έχει πάει και το μετάνιωσε, δεν αντέχει αυτόν τον παραλογισμό, την αντιστροφή της πραγματικότητας, το κραυγαλέο ψέμα και την διαρροϊκή υποκρισία.
Ε, δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από την τελευταία καραντίνα, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε και πραγματοποίησε εκατοντάδες διαδηλώσεις. Μέχρι και για τον Κουφοντίνα! Και μόνο αυτές να απέφευγε, το κέρδος για τη δημόσια υγεία θα ήταν μεγάλο. Η βοήθεια στο υγειονομικό σύστημα θα ήταν τεράστια, η ανακούφιση στο εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό σημαντική. Όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά το εξάντλησε ως την υπερβολή.
Και τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά εκλογές για να σώσει ανθρώπινες ζωές…
Διαβάστε επίσης
Οικονόμου για Τσίπρα: Είναι εθισμένος στη διαστρέβλωση της αλήθειας
Αλέξης Τσίπρας: Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μία κυνική κυβέρνηση να διαχειρίζεται την πανδημία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike