Πέρασαν πρωθυπουργοί από την Ελλάδα που στο βάθος του χρόνου απέγιναν «ποιος ήταν αυτός», με τη διακυβέρνησή τους να είναι αδιάφορη και ασήμαντη.
Ο Κώστας Σημίτης (23 Ιουνίου 1936 – 5 Ιανουαρίου 2025) δεν θα ξεχαστεί εύκολα, είτε επειδή τα έργα του είναι ορατά, σαν τη γέφυρα στο Ρίο-Αντίρριο είτε επειδή έκανε επιλογές αντίθετες με την ιδεολογία του κόμματος, σαν τον διορισμό του Γιώργου Παπανδρέου στη θέση προέδρου του ΠAΣΟΚ.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα και ας συνοψίσουμε σε λίγες γραμμές τα πεπραγμένα_ για όσα τον αμφισβητούν και για όσα τον αποθεώνουν.
Μπορούμε να θέσουμε ερωτηματικά για τα εξής
Το δημόσιο χρέος: Παρόλο που η οικονομία επί των ημερών του μεγάλωσε, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε. Όταν τον συμβούλευε ο Τάσος Γιαννίτσης να κοπούν οι συντάξεις στους σαραντάρηδες και οι παράλογες παροχές, ο Κώστας Σημίτης συνέχισε να σκορπίζει τα δανεικά που ελάμβανε. Ήξερε ότι το σύστημα θα καταρρεύσει αλλά συνέχισε το ξόδεμα, κάνοντας τράκα και λογιστικές προσαρμογές.
Σκάνδαλα διαφθοράς: Υπό τη διακυβέρνησή του ξέσπασαν σκάνδαλα όπως η υπόθεση της Siemens, πλήττοντας την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς. Κράτησε κοντά του τον Άκη Τσοχατζόπουλο ο οποίος, μετά τις μίζες, ανέλαβε διοικητής στο Κελί 33. Κράτησε κοντά του τον Γιάννο Παπαντωνίου ο οποίος, αντίθετα με όλους εμάς που σβήνουμε τα ιμέλ με κληρονομιές από Αφρικανούς πρίγκηπες, εκείνος αποδέχτηκε τα εκατομμύρια μιας θείας από τη Νιγηρία.
Φτωχοποίηση: Η οικονομική ανάπτυξη του Κώστα Σημίτη δεν συνοδεύτηκε από επαρκή μέτρα για τη μείωση των ανισοτήτων. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας ένιωσε να μπαίνει στο περιθώριο σε μια ιστορική περίοδο που θα τη θυμόμαστε πασπαλισμένη με χρυσόσκονη.
Μπορούμε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τα εξής
Είσοδος στην ευρωζώνη: Αποχωριστήκαμε τη δραχμή που είχε την αξία λεκ, δηναρίου και άλλων αδύναμων νομισμάτων. Ο Σημίτης, πριν από 25 χρόνια, εξασφάλισε σταθερότητα και πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Ό,τι και να λένε οι δραχμιστές, το ευρώ ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των αγορών και τη διεθνή θέση της χώρας.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρα από το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας, χάρη στους Αγώνες ξεκίνησαν έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών, όπως το μετρό και οι οδικές αρτηρίες. Τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου την είχε οραματιστεί ο Χαρίλαος Τρικούπης και τούτο συμβολίζει το κενό που κάλυψε ο Κώστας Σημίτης στην εξέλιξη της Ελλάδας.
Εκσυγχρονισμός του κράτους: Από τον μπάρμπα στην Κορώνη που έκανε διορισμούς στο Δημόσιο, με τον Σημίτη πήγαμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Επίσης επέτρεψε στον Σταύρο Μπένο να υλοποιήσει το όραμα για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που άλλαξαν παντελώς την επαφή του πολίτη με το κράτος, χάρη στα πρώτα συστήματα ψηφιοποίησης. Επίσης ο Σημίτης ένωσε την Άνω Ραχούλα με την Κάτω Ραχούλα, μέσα από το σχέδιο συγχώνευσης δήμων και κοινοτήτων «Καποδίστριας», κάνοντας οικονομία σε πόρους και ενισχύοντας την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στα χρόνια που έρχονται θα γραφτούν πολλά για τον Κώστα Σημίτη, μελέτες και διδακτορικά και βιογραφίες. Για σήμερα, συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολιτικούς συντρόφους του.
Διαβάστε επίσης:
Αυστρία: Άνοιξε ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την ακροδεξιά
Φάρατζ: Σε κρίση η σχέση του με τον «φίλο» Ίλον Μασκ – Τι δήλωσε ο νέος σύμβουλος του Τραμπ
Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν από τον «Ευαγγελισμό»