Και μπορεί να μην θρηνήσαμε 104 νεκρούς, όπως στο Μάτι, όμως, είναι άδικο κάθε φορά που καταστρέφεται ο τόπος που ζούμε, κάθε φορά που εξαφανίζονται οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου, ή κάθε φορά που καίγονται περιουσίες και κόποι μιας ζωής, να προσπαθούμε να κάνουμε συγκρίσεις και συμψηφισμούς.
Άλλωστε, και τώρα έχουμε έναν νεκρό από την φωτιά, αλλά και χιλιάδες μικρά δράματα οικογενειαρχών και επιχειρηματιών, επομένως, ναι μπορούμε να μιλάμε για μια ακόμη εθνική τραγωδία.
Ένα κράτος πρέπει να εξελίσσεται, να προχωρά, να διορθώνει τα λάθη του, να μαθαίνει από τις τραγωδίες του. Και περιμένουμε από ένα κράτος που έζησε την τραγωδία στο Μάτι, στην Εύβοια ή ακόμη και στα Τέμπη, να προσπαθεί να γίνει καλύτερο από πριν.
Τα τελευταία χρόνια έγιναν σοβαρές προσπάθειες στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Και πολλά λεφτά έπεσαν, και νέο δόγμα σχεδιάστηκε, και τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα ενσωματώθηκαν στον ευρύτερο σχεδιασμό.
Ακόμη και η δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου αρμόδιου για την προστασία των πολιτών από φυσικές καταστροφές είναι ένα σημαντικό βήμα για ένα κράτος που επί δεκαετίες είναι υπό κατάρρευση κάθε φορά που συμβαίνει ένα μεγάλο και καταστροφικό γεγονός.
Φέτος, και λόγω των προειδοποιήσεων των επιστημόνων για την κλιματική κρίση, τις ξηρασίες, τις υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και από τον Μάιο, ο σχεδιασμός ξεκίνησε νωρίτερα.
Και ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, μας διαβεβαίωνε ότι είναι περισσότερο έτοιμες από κάθε άλλη φορά οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Όμως, όλα τα σχέδια, τα δόγματα, τα κονδύλια που επενδύονται, οι συσκέψεις που γίνονται από τον Απρίλιο και οι επιχειρησιακές ασκήσεις, δοκιμάζονται και κρίνονται επί του πεδίου.
Και αν θέλετε, όλα τα παραπάνω απέτυχαν παταγωδώς την Κυριακή το βράδυ και για 24 ώρες. Όταν μια μικρή φωτιά στον Βαρνάβα ξεφεύγει και μέσα σε λίγες ώρες περνάει τρία βουνά, καίει δάσος σε απόσταση 30 και πλέον χιλιομέτρων, απειλεί όχι μόνο δασικές περιοχές με ακίνητα, αλλά και αστικές γειτονιές όπως την Πεντέλη, τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, τότε έχουν γίνει λάθη.
Τραγικά λάθη που δυστυχώς ακυρώνουν τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει.
Δεν αμφιβάλλω για την εντιμότητα και τον πατριωτισμό του Βασίλη Κικίλια και των επιχειρησιακών παραγόντων που σχεδίασαν και υλοποίησαν το φετινό αντιπυρικό δόγμα.
Ούτε αμφιβάλλω ότι δούλεψαν σκληρά τις τελευταίες 40 ώρες και ήταν άυπνοι προσπαθώντας να βρουν λύση προτού η καταστροφή γίνει κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που αντικρύσαμε με το πρώτο φως της ημέρας.
Ούτε βεβαίως και υποβαθμίζουμε το γεγονός ότι τους τελευταίους δύο μήνες δεκάδες πυρκαγιές σβήστηκαν εν τη γενέσει τους, επειδή λειτούργησαν οι υπηρεσίες, επειδή αγοράστηκαν drones και ανιχνευτές καπνού, επειδή κάτι καλό έγινε στην Πολιτική Προστασία τα τελευταία χρόνια.
Όμως, δεν μπορεί κανείς πολίτης να δεχθεί ότι δεν μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, τουλάχιστον ως προς την πρόληψη.
Δεν μπορεί κανείς πολίτης να δεχθεί ότι κάηκε μια τόσο μεγάλη έκταση στην Αττικής και σβήστηκε η φωτιά όταν πια δεν είχε τι άλλο να κάψει.
Δεν μπορεί να δεχθεί ότι θα έπρεπε να έχουν αγοραστεί και ενεργοποιηθεί κι άλλα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ή να έχουν αγοραστεί περισσότερα επίγεια και εναέρια πυροσβεστικά οχήματα.
Ή να έχουν προσληφθεί ακόμη περισσότεροι πυροσβέστες κι όχι το Πυροσβεστικό Σώμα, εν μέσω μιας τρομακτικής κλιματικής κρίσης, να εργάζεται με εποχικούς πενταμηνίτες και με ελάχιστα υλικά μέσα.
Ξέρετε τι μου είπε άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας;
Ότι ναι επενδύθηκαν εκατομμύρια για τεχνολογικό εξοπλισμό, για την «ταμπέλα», όπως μου είπε, αλλά πίσω από αυτήν επικρατεί χάος.
Ελάχιστα πυροσβεστικά μέσα, ανεκπαίδευτοι πολλοί πυροσβέστες, ασυντόνιστο, σχεδόν ανύπαρκτο εθελοντικό σώμα που θα μπορούσε να είχε σώσει την Αττική.
Όλα αυτά είναι ευθύνη του αρμόδιου υπουργού Πολιτικής Προστασίας κατά κύριο λόγο. Τους πολιτικούς άλλωστε τους χρειαζόμαστε για τα δύσκολα, για τις «στραβές βάρδιες», κι όχι για τους πανηγυρισμούς ή ακόμη και για τις επιτυχίες.
Ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, είναι υπεύθυνος για τον κεντρικό σχεδιασμό και για την αποτυχία (ή επιτυχία) αυτού.
Και μαζί του δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι τοπικοί… άρχοντες, από τους περιφερειάρχες μέχρι τους δημάρχους.
Απέτυχαν παταγωδώς, κυρίως στο θέμα των ακαθάριστων οικοπέδων, της απομάκρυνσης καύσιμης ύλης, της ετοιμότητάς τους για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της τρομακτικής φωτιάς.
Και πρέπει να έρθει η ώρα της αποτίμησης και της απόδοσης των ευθυνών. Και να παρθούν αποφάσεις. Σκληρές αλλά αναγκαίες.
Αν πρέπει να φύγουν υπεύθυνοι από τις θέσεις τους να γίνει.
Η χώρα χρειάζεται ένα σοκ, η κυβέρνηση χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ για να ξυπνήσει και να πάρει τις αποφάσεις που θα οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα.
Ναι, είναι σημαντική η ταχύτητα στις διαδικασίες για τις πρώτες αποζημιώσει και τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους πληγέντες.
Αλλά δεν φτάνει αυτό. Ούτε φτάνουν τα μπράβο στους ηρωικούς πυροσβέστες και οι δικαιολογίες για το πώς φτάσαμε στην καταστροφή.
Οι πολίτες θέλουν ειλικρίνεια, αλήθεια, και κυρίως φιλότιμο.
Φιλότιμο και ανάληψη ευθυνών από εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τις ελλείψεις και τα λάθη που προκάλεσαν αυτό το χάος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μπορεί να πάρει αποφάσεις που θα αλλάξουν το κράτος. Και αυτό πρέπει να κάνει και τώρα. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση άλλωστε, όπως και ο ίδιος έχει πει, είναι να φτιάξει ένα σύγχρονο κράτος.
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Ας ξεκινήσει από την Πολιτική Προστασία. Με όσους είναι ικανοί να τον ακολουθήσουν, με όσους είναι ικανοί οι ίδιοι να εφαρμόσουν ένα πραγματικό σχέδιο που θα προσφέρει στους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας και που δεν θα δημιουργεί την αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι ανοχύρωτη χώρα.
Υ.Γ. Τα πάντα είναι ουσία κι όχι εικόνα. Όχι επικοινωνιακή διαχείριση μιας καταστροφής.
Να μας επιτρέψει ο κ. Κικίλιας αλλά η εικόνα του αξύριστου με μπαταρισμένο το χέρι είναι… passe, ξεπερασμένη, παλαιομοδίτικη επικοινωνιακή διαχείριση ενός Βατερλό.
Ακόμη κι αν έχεις πρόβλημα δεν τον επιδεικνύεις τώρα.
Και εξοργίζει περισσότερο παρά προκαλεί συναισθήματα συμπάθειας και συμπόνοιας.
Οι πολίτες θέλουν ουσία, όχι πολιτικούς που ενδιαφέρονται μόνο για την πολιτική τους επιβίωση.
Διαβάστε επίσης:
Κάποιος πρέπει να πληρώσει για τη μεγάλη καταστροφή και το φιάσκο της Πολιτικής Προστασίας – Αρθρο παρέμβαση
Πυρκαγιά στη ΒΑ Αττική: Βελτιωμένη η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Καλύβια Θορικού(upd)
«Φωτιά» στην κυβέρνηση φέρνει η επόμενη ημέρα – «Θα πέσουν κεφάλια» – Τι βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου