• Άρθρα

    Το τέλος των ταξιδιωτικών πρακτορείων: Μας φεσώνετε, δεν θα μας ξαναδείτε!


    Γιατί να οργανώνουν τις σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές τα ταξιδιωτικά πρακτορεία αν  δεν παρέχουν υπηρεσίες όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη; Γιατί την εποχή που τα πάντα γίνονται online να χαρίζουμε ένα τζίρο εκατομμυρίων στα πρακτορεία και να μην κανονίζουν άμεσα τις εκδρομές του εξωτερικού τα σχολεία απευθείας με τις αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία;

    Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί στους χιλιάδες γονείς που άδειασαν τα τουριστικά πρακτορεία μετά τις ακυρώσεις των σχολικών εκπαιδευτικών εκδρομών.

    Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία αντιμετωπίζουν με απόλυτη αδιαφορία και χωρίς καμιά κοινωνική ευθύνη τους χιλιάδες γονείς που πλήρωσαν τις σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν, παρότι πολλά από αυτά ζουν από τις σχολικές εκδρομές που πραγματοποιούν τα 1000 περίπου λύκεια της χώρας όλο το χρόνο.  Και θέλουν το κόστος των ακυρώσεων των πανάκριβων εκδρομών, εκπαιδευτικών επισκέψεων στην Ευρώπη να το επωμιστούν οι γονείς των μαθητών.

    Μάλιστα, αποφεύγοντας ακόμη και την επικοινωνία, κρύβονται από τους γονείς, και τους ρίχνουν το μπαλάκι να πληρώσουν το φέσι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ των ακυρωμένων σχολικών εκδρομών, το οποίο μπορεί και να αυξηθεί το επόμενο διάστημα αν οι ακυρώσεις επεκταθούν και μετά τις 13 Μαρτίου. Το ίδιο  και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος, με τον κ. Τσιλίδη να κρύβεται από τους δημοσιογράφους.

    Καλυμμένα νομικά πίσω από τον όρο που υπάρχει στις συμβάσεις με τα σχολεία και αναφέρει ότι το πρακτορείο δεν έχει ευθύνη σε περίπτωση επιδημίας, θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν από θέση ισχύος τα σχολεία, και ρίχνουν το μπαλάκι στους γονείς.

    Ωστόσο τη σύμβαση δεν την έχουν υπογράψει οι γονείς αλλά τα δημόσια σχολεία, αλλά τη νύφη καλούνται να την πληρώσουν αυτοί.

    Πρακτορεία και Πολιτεία γυρίζουν την πλάτη σε χιλιάδες γονείς: Τον κοροναϊό θα τον πληρώσετε εσείς!

    Το Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας αντί να αναζητήσουν ένα τρόπο να αποζημιώσουν ή να μεταθέσουν τις ημερομηνίες, δημιουργώντας τα πρώτα οικονομικά θύματα του κορονοϊού!  Δικαιώματα  ταξιδιώτη στην Ελλάδα δεν υπάρχουν…

    Και βέβαια δεν είναι ξεκάθαρο τι προβλέπεται να γίνει με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις στο εξωτερικό που έχουν προγραμματιστεί στο τέλος τού Μάρτη; Θα υπογραφεί νέα απόφαση;  Και νέα φέσια για περισσότερους γονείς;

    Δηλαδή οι έλληνες πολίτες, μαθητές-ταξιδιώτες και οι γονείς τους που πληρώνουν μένουν εκτεθειμένοι από όλους και αναγκασμένοι να πληρώσουν για υπηρεσίες που δεν έλαβαν, χωρίς ούτε οι ίδιοι να έχουν υπογράψει τη σύμβαση με τα πρακτορεία, ούτε οι ίδιοι αποφάσισαν την ακύρωση.

    Το ΦΕΚ 666… δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό…

    Την αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών με προορισμό χώρες του εξωτερικού, μετά από  εισήγηση της ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων και τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

    Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο κ. Τσιόδρας, “με την εισήγηση ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων και με τη σύμφωνη γνώμη της Υπουργού Παιδείας, επεκτείνεται το μέτρο της προσωρινής αναστολής οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών σε όλες τις εκδρομές του εξωτερικού, λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση επαφών, επιβεβαιωμένων περιστατικών στο εξωτερικό”.

    Μετά, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 666 η προσωρινή αναστολή όλων των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών εκτός Ελλάδος από την 28.02.2020 και έως και την 13.03.2020, λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση των επαφών με επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εξωτερικό και για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

    Το ΦΕΚ… με βάση την αριθμ. Β1α/οικ. 14237/28.2.2020 βεβαίωση της Δ/νσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζει:

    Άρθρο μόνο

    Την προσωρινή αναστολή όλων των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών εκτός Ελλάδος από την 28.02.2020 και έως και την 13.03.2020, λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση των επαφών με επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εξωτερικό και για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

    Οπότε, ησυχάσαμε. Μόνο οι γονείς να πληρώσουν τον κορονοϊό!



    ΣΧΟΛΙΑ